Breng een pan met een laagje water aan de kook. Schil of was de wortel en snijd klein. Was de bimi en snijd grote exemplaren in de lengte doormidden.

Kook de wortel samen met de bimi in 10-15 minuten gaar. Giet het water af, schep de bimi uit de pan en leg afgedekt opzij. Pureer de wortel met een staafmixer tot een puree en breng op smaak met zout en peper.

Pel en snipper intussen de ui en knoflook. Verwarm de (sesam)olie in een bakpan en fruit de ui en knoflook 1 minuut. Voeg de sojasaus en citroensap toe en bak de gerookte makreelfilets kort in de saus.

Tip: Houd je van pit? Voeg dan wat sambal toe.

Dit gerecht bestellen in een biologische maaltijdbox van Ekomenu

energie (kcal) 592 kcal
vet 40 gram, waarvan verzadigd 8 gram
koolhydraten 17 gram
vezels 7 gram
eiwitten 25 gram

Dit recept is afkomstig van Ekomenu

Lekker en gezond eten is goed voor lichaam en geest, maar gezonde recepten en verse biologische ingrediënten vinden is niet altijd even makkelijk. Ekomenu biedt dertien verschillende maaltijdboxen waaronder een keto- en diabetesbox. Ekomenu is partner van Je leefstijl als medicijn. Het bedrijf ondersteunt Je leefstijl als medicijn en wij publiceren regelmatig een recept van www.ekomenu.nl

Maaltijdboxen vergelijken

De pijler voeding is een belangrijke leefstijlpijler. De aanbieders van maaltijdboxen worden in de markt van gepersonaliseerde voeding steeds belangrijker. In dit artikel zetten we de aanbieders van maaltijdboxen en hun aanbod voor u op een rijtje

Maaltijdboxen recept voor een gezonde leefstijl

Ketogeen en IF leefstijlgroep

Heb je vragen over keto en periodiek vasten dan ben je welkom in onze community op Facebook. Voor inspiratie, motivatie, steun, kennis en gewoon leuke nieuwe mensen leren kennen. Sommige nieuw maar ook ervaringsdeskundigen.

Word lid. Welkom

De ultieme ketogids

Wil je meer weten over het ketogeen dieet lees dan onze ultieme ketogids. De verhouding van koolhydraten, eiwitten en vetten oftwel jouw macro’s en hoe je die het beste kan berekenen. Over keto bij aandoeningen als diabetes en nog veel meer.

Ga naar de ultieme ketogids

Het ketogeen dieet, of kortweg ‘keto’, is een voedingspatroon dat zich kenmerkt door een zeer lage inname van koolhydraten en een hoge consumptie van vetten. Vandaar staat het ook bekend als een Low Carb High Fat (LCHF) of ‘vetrijk-koolhydraatarm’ dieet. Door middel van het ketogeen dieet leren en stimuleren we het lichaam om vetten te gebruiken als primaire energiebron in plaats van glucose uit de koolhydraten die we consumeren. In andere woorden: Het ketogeen dieet brengt het lichaam in hogere staat van vetverbranding. Dit betekent dat het lichaam meer vet verbrandt in vergelijking met de hoeveelheid dat het zou verbranden bij een voedingspatroon met hoog koolhydraatgehalte.  

Vanwaar de naam keto? Bij een voedingspatroon laag in koolhydraten schakelt het lichaam over naar een andere energiebron: zogenaamde ketonlichamen (ketonen)Dit gebeurd alleen als de koolhydraatinname voldoende laag is, waardoor het lichaam gedwongen is om vet te gebruiken als brandstof. 

Ketonen zijn kleine moleculen die het lichaam produceert uit vetten.  Bij een te lage inname van vetten om aan de energiebehoefte te voldoen boordt het lichaam zijn eigen vetreserves aan, bijvoorbeeld buikvet.

De meeste diëten verhogen het risico op tekorten aan voedingsstoffen. Ondanks het feit dat het zeer restrictief lijkt, biedt een goed geformuleerd ketogeen dieet alles wat je nodig hebt. Het bevat meestal een breed scala aan dierlijk voedsel, groenten, noten en een beetje suikerarm fruit. Als je kiest voor een ketogeen dieet waarbij je vlees eet, kun je ook goed gevoed blijven. Hoe dan ook, houd mineralen als natrium, magnesium en kalium in de gaten en aarzel niet om extra zout, magnesiumcitraat of kaliumcitraat aan te vullen in de beginfase van deze nieuwe manier van eten. 

Dit hebben we gevraagd aan professor Hanno Pijl lid van de Raad van Advies van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn.

Waarschijnlijk heel erg lang. Er zijn geen studies die over jaren hebben gekeken. Maar in principe zijn ketonen hele efficiënte brandstoffen. Maar een ketogeen dieet moet je heel zorgvuldig opbouwen. In die zin dat je er voor moet zorgen dat je voldoende vezelrijke koolhydraten moet blijven eten. Je mag dus maar heel weinig koolhydraten dus zorg er vooral voor dat het koolhydraten zijn uit groene groentes. Want daarin zitten veel goede vezels en micronutriënten die je nodig hebt. Dus je moet wel goed opletten maar als je het verstandig doet dan kun je waarschijnlijk heel lang in ketose blijven.

Voor mensen voor wie het ketogene dieet nieuw is, kan intermitterend vasten behoorlijk ontmoedigend lijken. Maar het is niets om bang voor te zijn. Hoewel een langere periode zonder eten absoluut vreselijk kan lijken, hoeft het niet zo te zijn, het is juist bevrijdend. 

Wat  is intermitterend vasten (in het Engels IF)? Het betekent dat je je eetschema wijzigt, zodat je lichaam gedurende 24 uur zonder voedsel kan. Maar er zijn meerdere mogelijkheden om met tussenpozen te vasten. Je kunt het aanpassen aan je eigen planning – bijvoorbeeld de 16/8-methode is, waarbij je 16 uur niet eet en 8 uur wel, of om de andere dag vasten, de 24-uursmethode of één maaltijd per dag; je kunt IF aanpassen aan je eigen behoeften.