Een gezonde leefstijl bestaat uit gezond eten, voldoende slaap, niet te veel stress maar ook uit voldoende beweging. Die beweging schiet er bij velen nogal eens bij in. Het is ook best veel gedoe om naar een sportclub te gaan, je om te kleden, te sporten en dan weer naar huis te gaan. Het kost op die manier veel tijd en daar hebben we in ons drukke bestaan te weinig van.

Beweging als voorportaal van sporten

Veel niet-sporters vinden het lastig om een sport routine op te bouwen. Dat is heel begrijpelijk, want van niet sporten naar sporten is een grote stap. Maar er zit nog iets tussen en dat heet beweging.

De meest elementaire vorm van beweging is lopen. Door meer te lopen krijg je meer beweging en groei je van lopen naar wandelen. Wandelen is een hele goede vorm van beweging. Het is zelfs bewezen dat als je met overgewicht/obesitas veel wandelt met een rugzak met gewicht van ongeveer 10% van je lichaamsgewicht erin, je kunt afvallen. Dit moet je wel langzaam opbouwen. Dit principe heet Gravitostat-Homeostase.

Naast wandelen zijn er natuurlijk andere vormen van beweging als fietsen en zwemmen die ook laagdrempelig zijn en die je ook langzaam kunt uitbouwen.

Thuis sporten

Als je iets meer uitdaging en afwisseling zoekt kun je ook denken aan thuis sporten. Al sinds de jaren 80 wordt er video content gemaakt om thuis te sporten. Herinner je Jane Fonda nog? Tegenwoordig staat dit allemaal online en kun je met een platform als Fitchannel.com kiezen uit vele vormen van beweging, variërend van Fitness voor beginners, afvallen, boksen, krachttraining, yoga, zumba of Pilates etc. Kijk op het platform om te zien welke workout bij jou past.

Thuis sporten heeft vele voordelen:

  • Je hoeft er de deur niet voor uit
  • Je kunt het doen wanneer het jou uitkomt
  • Je kunt het langzaam opbouwen
  • Doordat trainers de oefeningen voordoen leer je nieuwe bewegingen
  • Stap voor stap sporten op jouw niveau
  • Geen pottekijkers

Je hebt niets nodig om van start te gaan

Het enige dat je nodig hebt ben jezelf. Met je eigen lichaamsgewicht kun je de meeste oefeningen goed uitvoeren om conditie op te bouwen of sterker te worden. Op een goed tapijt of desnoods een fitness matje kun je direct aan de slag. Wil je de oefeningen zwaarder maken pak dan literflessen gevuld met water of een gietijzeren pan. Je hoeft niet direct dure gewichten te kopen. Het is jij tegen de zwaartekracht!

Hoe maak je nu een beweeg routine?

Alle begin is makkelijk, maar volhouden is vaak lastiger. We zien het in de sportscholen. In de eerste maand van het jaar zijn er veel nieuwe gezichten maar na een paar weken is het de oude vertrouwde club die op vaste tijden komt sporten. We hebben een aantal stappen voor je op een rijtje gezet die je kunnen helpen die routine op te bouwen:

  1. Weet waarom je meer wilt bewegen
    Het waarom is het doel achter je beweeg doel. Bewegen kan maar hoeft geen doel op zich te zijn. Je achter liggende doel kan bijvoorbeeld zijn: Fit zijn om met je (klein)kinderen te kunnen spelen, of bijvoorbeeld om insuline te kunnen verminderen . Schrijf dit doel op en plak het met een post-it note op de koelkast.
  2. Kies een vorm van beweging die makkelijk is en die je leuk vindt
    Het is gemakkelijker om iets te gaan doen dat je al kunt, in plaats van eerst iets nieuws te leren en het dan te gaan doen. Heb je bijvoorbeeld vroeger aan een sport gedaan? Waarom daar niet weer mee beginnen? Of anders kun je denken aan wandelen, fietsen, zwemmen of andere bewegingsvormen die je goed kunt. Als je wat je kiest ook leuk vindt, zul je zien dat het plezier in meer bewegen snel terug komt. Eenmaal in beweging ga je dan vanzelf wel nieuwe en uitdagendere vormen van beweging uitproberen. Er zijn genoeg voorbeelden van vrouwen en mannen die begonnen zijn met wandelen maar uiteindelijk toch kilometers zijn gaan hardlopen.
  3. Betrek familie en vrienden bij je plannen en vraag om actieve support
    Door je doel te delen met anderen en hen om actieve steun te vragen (die ze maar wat graag geven) zul je zien dat jij je doel makkelijker realiseert. Begin een WhatsApp groepje waarin je je doel deelt en ook aangeeft hoe anderen hieraan kunnen bijdragen. Je zal niet de eerste zijn die op die manier een wandelclub uit de grond heeft getrokken!
  4. Begin stap voor stap & plan je beweging in je agenda
    Van de bank af naar de Mount Everest is een gigantische stap. Door je doel realistisch te stellen en deze op te breken in kleine stappen, zul je zien dat je het makkelijker volhoudt. Een doel hoeft niet altijd een afstand, een gewicht of een prestatie te zijn, maar je kunt ook beginnen met 3 x per week 10 minuten bewegen – de weg is soms belangrijker dan de herberg. De 10 minuten gaan van 10 naar 20 en van 20 naar 60 minuten. Voordat je het weet beweeg je zo 3 x een uur per week!

    Daarnaast is de agenda heel belangrijk. Zorg ervoor dat je, jouw tijd, inplant en in je agenda zet. Het is bewezen dat je 80% meer kans hebt om ook daadwerkelijk in beweging te komen als het in je agenda staat. Het is uiteindelijk jouw moment, jouw tijd voor jezelf!

    Als je jezelf helemaal geen excuus meer wilt geven, leg dan de avond van te voren je kleren alvast klaar en zet een wekker om de volgende ochtend te gaan sporten.
  1. Beloon jezelf
    Wees lief voor jezelf. Gun jezelf een beloning als je gedaan hebt wat je die week van plan was. Een lekker bad, een mooi boek of een leuke serie op Netflix. Of je nu buiten beweegt of aan het thuis sporten bent, geniet ook van je omgeving en zorg goed voor jezelf. Deel je prestaties met je support groep. Je zult verrast staan van de reacties!

Direct beginnen?
Probeer dan een gratis proefles op Fitchannel

Veel plezier en geniet ervan!

Fitchannel gratis workout proberen
Fitchannel gratis workout proberen