Nadat ze borstkanker bleek te hebben, veranderde Jolanda haar leefstijl en voeding. Drie maanden na de diagnose was de tumor weg.

Na drie maanden was de tumor verdwenen. Hoe Jolanda de strijd aanging

Eind 2019 werd bij Jolanda Lakeman een agressieve vorm van borstkanker geconstateerd. Nog geen drie maanden later was de tumor verdwenen. Kwam het door de chemo’s en immunotherapie? Of doordat ze haar leefstijl had omgegooid? Helemaal zeker zal ze het nooit weten.

Omdat ze wel eens cystes in haar borst had liet Jolanda zich soms controleren, en de schrik was in november 2019 groot toen ze borstkanker bleek te hebben. De tumor was 2,6 centimeter, kwaadaardig, hormoongevoelig en snelgroeiend. Ze was van de kaart.

De arts wilden haar chemotherapie geven. Zelf had Jolanda daar reserves tegen. In haar eigen woonplaats kon ze niet meteen in het ziekenhuis terecht, en terwijl ze wachtte, las ze veel over kanker en voeding. Ze besloot haar dieet aan te passen.

Pakjes in de ban

Jolanda was op dat moment 38 jaar. Ze werkt als thuisbegeleidster maar heeft ook een diploma gewichtsconsulente en is goed thuis op het gebied van voeding. Na de diagnose stopte ze met werken. Ze stopte ook met het eten van suiker en zo veel mogelijk met koolhydraten. Al haar voedsel was voortaan vers en biologisch, Jolanda: “Elk pakje of zakje ging in de ban.”

Intussen bleef ze lezen. Ze concentreerde zich op haar specifieke kankersoort. Jolanda: “Ik had er een dagtaak aan. Het was mijn nieuwe leven geworden.” Ze at veel koolsoorten. De dag begon met het drinken van in water opgelost natriumcarbonaat met citroensap en appelazijn om de zuurgraad van het lichaam te beïnvloeden. Jolanda: “Mensen met kanker blijken vaak een zuur lichaam te hebben.” Daarnaast nam ze CBD-olie en een THC-kuur met zetpillen.

Lees ook: Ultrabewerkt voedsel is het nieuwe roken – eet real food

Het beste dieet -Real Food

Chemotherapie

Toen ze met de ziekenhuisbehandeling kon starten, twijfelde Jolanda nog steeds. Ze hoopte met haar leefstijlverandering resultaat te boeken. Maar toen ze zeven weken na de diagnose weer bij een chirurg kwam, stelde die vast dat de tumor was gegroeid tot een omvang van 4 bij 3 centimeter. Jolanda schrok daarvan. Ze stemde met chemotherapie en immunotherapie in, kort daarop gevolgd door een tweede chemo-sessie.

Vervolgens kwamen de ontwikkelingen in een stroomversnelling. Doordat haar infuus tot een infectie leidde, werd Jolanda in het ziekenhuis opgenomen. Haar borst deed zo veel pijn dat ze dacht dat ze hem moest laten amputeren. Als voorbereiding op de operatie werd een scan gedaan; de tumor bleek verdwenen. Ter controle werd alsnog geopereerd, maar er werd er geen enkele kankercel gevonden, ook niet in de poortwachterklier. Nog geen drie maanden waren voorbij gegaan sinds haar diagnose.

Verbijsterd

Was het de chemo- en immunotherapie of waren het de voedingsverandering en supplementen geweest die haar hadden genezen? Zeker zal ze het waarschijnlijk nooit weten. “Ik denk de combinatie van de twee”, zegt Jolanda. De artsen waren verbijsterd geweest, zegt ze. “Ze hadden zoiets van hoe kan dat, hoe is het mogelijk dat een tumor zo snel kan verdwijnen? Dat dacht ik natuurlijk zelf ook. Ik had het niet durven dromen.”
Inmiddels werkt Jolanda weer al maanden en voelt ze zich prima. Bij haar laatste controle werd niets verkeerds geconstateerd. “Ik ben niet heel ziek van de chemo’s geweest”, zegt ze. “Misschien omdat ik mijn lichaam steeds goed heb verzorgd.”

Toch wilde haar arts dat ze alle behandelingen zou ondergaan: een half jaar chemotherapie, een jaar immunotherapie en daarna nog vijf jaar hormoontherapie. Ze heeft het afgewezen. Omdat hij haar als bekwaam ziet, heeft de arts gezegd, is hij ermee gestopt haar te proberen over te halen.

Frituurhapje

Op sommige punten verschilt Jolanda van mening met haar arts. “Ik ben ervan overtuigd dat artsen doen wat ze denken dat het beste is”, zegt Jolanda. Het probleem is dat ze weinig verstand van voeding hebben. Toen Jolanda op de chemo-afdeling was, kreeg ze als lunch een frituurhapje aangeboden. Er was vooral zoetigheid te verkrijgen. Patiënten kregen het advies te eten wat ze lekker vinden, en wel zo veel mogelijk. Jolanda: “Ik denk dat je je kankercellen dan met suiker voedt. Maar mijn arts denkt daar anders over.”

Je eigen weg vinden bij het bestrijden van de ziekte is niet eenvoudig. Jolanda groef zich diep in de materie in. “Ik nam nooit één onderzoek voor lief. Steeds ben ik blijven doorlezen tot ik het zeker wist.” Als ze dacht dat ze een bepaalde maatregel moest nemen, voerde ze hem consequent door.

Je eigen gevecht tegen de ziekte aangaan kan je sterker maken, denkt ze. “Je mindset speelt er ook een rol in. Als je erin gelooft, helpt dat bij het genezingsproces.”

Heb jij ook een persoonlijke leefstijl als medicijn ervaring die je zou willen delen? Neem dan contact met ons op.

Bij kanker en andere ziekten wordt iedereen aangeraden om zich goed te laten adviseren en begeleiden, en geen onbezonnen risico’s met zijn of haar gezondheid te nemen. De auteur en Je leefstijl als medicijn aanvaarden geen aansprakelijkheid voor besluiten over de behandeling van ziekten die op basis van de informatie in dit artikel zijn genomen.

Behandeling tegen kanker is niet compleet zonder leefstijladviezen

Kanker neemt snel toe vanwege onze omgeving en leefstijl. Maar met een leefstijlinterventie kunnen we kanker ook beter behandelen schrijft William Cortvriendt in zijn nieuwe boek Kankervrij

De samenhang tussen leefstijl en de effectiviteit van de klassieke behandelingen van kanker kunnen niet langer worden ontkend en de bewijzen stapelen zich op. De conclusie is duidelijk: je kunt naast hetgeen de oncoloog voorschrijft, je kansen op het overwinnen van kanker in de meeste gevallen aanmerkelijk verbeteren. Eigenlijk is geen enkele behandeling tegen kanker compleet zonder een grondige evaluatie van je persoonlijke leefstijl en de daarop gebaseerde adviezen.

Lees er meer over in dit artikel