Corine Heijneman in gesprek met Bea Pols in haar Compleet Gezond podcast

De Compleet Gezond podcast
Corine
Corine Heijneman

De gespreksonderwerpen in deze podcast

We hebben de belangrijkste thema’s voor je uitgelicht dan krijg je een indruk wat je in deze podcast kunt verwachten.
In de podcast vertelt Corine dat inzicht in diabetes type 1 haar en haar gezin enorm hebben geholpen om zelf invloed uit te oefenen op het verloop van de ziekte. In het interview worden diverse thema’s aangestipt. In het onderstaande artikel lichten we ze toe en vind je achtergrond informatie zodat jij je verder kunt verdiepen in deze onderwerpen.

  • De invloed van je eigen rol als patiënt.
  • Symptomen van diabetes type 1.
  • Het belang van kennis en persoonlijke ontwikkeling.
  • Hoe inzicht bijdraagt aan grip krijgen op de ziekte.
  • Hoe inzicht in voeding en leefstijl leidt tot gezondheidswinst.
  • 42 factoren beïnvloeden je bloedsuiker.
  • Het ontstaan van Diabetes 1 In Eigen Hand.

De invloed van je eigen rol als patiënt

1’36”
Corine: Zelf heb ik een achtergrond van chronische ziekte. Op mijn 24ste ben ik gediagnosticeerd met reuma. Dit heeft geleid tot fulltime moederschap maar ook een lange achtergrond in vrijwilligerswerk, onder andere bij patiëntenorganisaties. Op het moment dat mijn kinderen ziek werden en allebei diabetes type 1 kregen heeft die achtergrond ook bepaald hoe ik op dit moment in het leven sta.

Ik was me er bewust van dat het heel belangrijk is om als patiënt te kijken naar wat je naast die medicijnen die je nodig hebt zelf kan doen. Daarnaast had ik ervaring met patiëntenorganisaties en het belang van kennis met elkaar delen en elkaar steunen. Dit beïnvloedde mijn eigen rol als patiënt maar ook de manier waarin ik mijn kinderen opvoed in hun patiëntrol. Als gelijkwaardige gesprekspartner en met een eigen regie over gezondheidskeuzes.

De ontwikkeling die je kan doorlopen in je patiëntrol zijn beschreven in deze artikelen:

Symptomen van diabetes type 1

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte waardoor je lichaam geen of te weinig insuline aanmaakt.
Vaak zijn de symptomen duidelijk aanwezig en treden in een relatief korte tijd op. Onbekendheid met de ziekte maakt dat de diagnose en de impact van de ziekte voor betrokkenen meestal als een donderslag bij heldere hemel komt.

3’31”
Corine: Wat ons opviel in de periode net voordat we naar de huisarts toe gingen, was dat hij vaak moest plassen. Maar ook dat hij midden in de nacht op het toilet zat en dat we de kraan aan hoorden gaan en dat hij in de tussentijd water zat te drinken. Dat is achteraf bekeken een duidelijk signaal. Alleen ik wist helemaal niks van diabetes. Dus ik ben met hem naar de huisarts gegaan voor urineonderzoek, eigenlijk om blaasontsteking uit te sluiten. Toen kreeg ik halverwege de ochtend een telefoontje van de huisarts; het is niet goed, de suikerwaarde is te hoog. Ik wil dat hij naar het ziekenhuis gaat om bloed te laten onderzoeken….

  • je drinkt meer dan normaal
  • je moet vaak plassen
  • je voelt je ontzettend moe en hebt geen energie
  • je valt af terwijl je (meer dan) normaal eet
  • je ziet wazig
  • je voelt je misselijk en/ of moet overgeven

Het belang van kennis en persoonlijke ontwikkeling

7’46”
Corine: Datgene waar ik vrij vlot tegen aanliep was dat ze in het ziekenhuis zeiden dat we eigenlijk niets aan ons leven hoefden te veranderen. We moesten diabetes vormgeven rondom ons leven. We moesten koolhydraten leren tellen en daar insuline tegenover zetten. Dat klonk niet heel erg ingewikkeld maar als je dat in de praktijk moet uitvoeren…

Ik had me in mijn leven nog nooit bezig hoeven houden met koolhydraten en toen kreeg mijn kind diabetes. Dat maakte dat ik me toch in die materie moest gaan verdiepen. Dan kom je er dus achter dat die koolhydraten nou net datgene zijn waar die bloedsuiker snel en abrupt van stijgt. Daardoor vroeg ik me af; wat is dan het nut van die koolhydraten en waarom moet ik die er eigenlijk in blijven stoppen, is het niet veel logischer om dan wat minder koolhydraten te geven?

Zoals ik daarstraks al zei; Ik heb natuurlijk die achtergrond met mijn eigen gezondheid waarin ik heb geleerd dat voeding en bewegen effect kan hebben. Daarom ben ik op zoek gegaan naar advies en informatie zodat ik meer inzicht kreeg in de werking en effecten van voeding.

De functie van macronutriënten in onze voeding
Inzicht in de functie van macronutriënten in onze voeding

Koolhydraten, eiwitten en vetten zijn alle drie energiebronnen voor ons lichaam. Eiwitten en vetten geven het lichaam behalve energie ook bouwstoffen voor groei en lichamelijk herstel.

Het artikel ‘Voeding in plaats van vulling’ gaat daar verder op in.

Hoe inzicht bijdraagt aan grip krijgen op de ziekte

12’29”
Corine: Ik heb dat boek, The Diabetes Solution van Bernstein aangeschaft en ik ben in gesprek gegaan met dat echtpaar, zij waren immers ervaringsdeskundigen.
Dat waren eigenlijk twee dingen die mij middelen in handen gaven om te gaan leren en snappen wat er nou precies aan de hand was. Ik had er al een begin mee gemaakt door heel veel te leren over voeding en bloedsuiker.

Maar de kracht van dat boek van Bernstein is dat die man om te beginnen zelf type 1 patiënt is en heel veel patiënten heeft behandeld met zijn aanpak. Hij geeft niet alleen adviezen op het gebied van voeding maar ook op het gebied van insuline. De insulinesoort die heel goed past bij een koolhydraatarm, eiwitrijk voedingspatroon.

Wat heel waardevol was in mijn contact met het echtpaar was dat zij mij hebben geleerd; hoe je die bloedsuikerwaarden, die data kunt analyseren. Wat je daar uit kunt halen en hoe je dat kan koppelen aan wat je hebt gegeten. Wat zie je nou gebeuren, wat zeggen die cijfertjes? En daar ben ik mee aan de slag gegaan ….

Ik stond dus, bijna letterlijk, met de Solution in handen.

Corine Heijneman

The Diabetes Solution is een Engelstalig boek dat is geschreven door een ervaringsdeskundige die arts is geworden om zijn inzichten te delen. Het biedt allerhande adviezen en tips. In dit artikel zijn de belangrijkste elementen beschreven.

Hoe inzicht in voeding en leefstijl leidt tot gezondheidswinst

16’59”
Corine: Als je het met elkaar doet heb je ook de meeste slagkracht. Dat was de winst en vervolgens was er ook de gezondheidswinst voor het hele gezin. Stukje bij beetje zagen we bij de kinderen dat ieder stapje dat we zetten effect had. Dat daagt dan ook weer uit om het volgende stapje te zetten.

Ik raakte veel beter in mijn energie. Ik had veel minder last van mijn gewrichten. Ik bleef op stabiel gewicht en ik kreeg spierkracht, ik ging gewoon in de vooruit.
Mijn man daarentegen die viel af en bereikte een gezond gewicht.
Hij is vanaf zijn 10e migraine patiënt en we hebben er alles aan gedaan om daar grip op te krijgen. En in ene keer zagen we de frequentie van de migraine aanvallen afnemen.
Uiteindelijk hadden we allemaal gezondheidsvoordelen dus van daaruit ontstond voor het hele gezin een motivatie om er in door te pakken en verder te gaan

Met een koolhydraatarm, eiwitrijk voedingspatroon heb je minder schommelingen in je bloedsuikerwaarden en zorg je dat je lichaam voldoende bouwstoffen heeft voor het onderhouden en opbouwen van spiermassa. Het is een goede basis voor je hormonale balans en het geeft je immuunsysteem de mogelijkheid om optimaal te functioneren.

42 factoren beïnvloeden je bloedsuiker

20’45”
Het is echt een vorm van snelrecht. Je zit in die spreekkamer en binnen het eerste kwartier krijg je te horen; je hoeft het jezelf niet te verwijten want er is niks aan te doen en de oorzaak is onbekend. Het is levenslang want op dit moment is er nog geen genezing voor diabetes type één. Het is geen wiskunde dus hoe erg jij je best ook gaat doen het gaat je eigenlijk nagenoeg niet lukken om die suikerwaarden stabiel te houden. Ga daarom ook je leven niet teveel vormgeven rondom diabetes maar probeer diabetes om jouw leven vorm te geven.

Op zich is dit vanuit hun perspectief heel erg logisch. Maar moet je nagaan dat je dat op je zesde te horen krijgt en dat je daarbij op een gegeven moment ontdekt dat er 42 factoren van invloed zijn op diabetes. Je doet zelf ontzettend je best en je ziet je ouders heel erg hun best doen. En iedere keer lukt het niet, want inmiddels ben ik er ook wel achter dat maar 3 op de 10 diabetes type één patiënten de gestelde HbA1c doelen halen. Als je alleen maar leert om te rekenen met koolhydraten dan heb je niet alle informatie om echt te kunnen sturen op je diabetes.

Ons team werd enthousiast want ineens zien ze een moeder die met twee kinderen wel die streefwaarden bereikt. Eigenlijk is dat niet mogelijk want 42 factoren beïnvloeden die bloedsuiker. Het wordt beïnvloed door de leeftijd van de persoon of je een jongen of een meisje bent, je hormonale schommelingen, wat je overdag doet, zo heb je nog een hele waslijst.
En ik heb twee kinderen, de ene basisschool leeftijd, de andere een tiener. En bij tieners is het al heel godsgruwelijk moeilijk om die bloedsuikerwaarde goed te houden. De ene een jongen en de andere een meisje. Ze doen heel verschillende dingen op een dag.
Maar het enige dat hetzelfde is, is de voeding en de insulinesoort die ik er tegenover zet.

Het ontstaan van Diabetes 1 In Eigen Hand

Dat inzicht zorgde ervoor dat ik begon te beseffen dat het waardevol is om onze ervaringen te delen. Om ervoor te zorgen dat alle informatie die we verzameld hadden voor anderen makkelijk toegankelijk zou zijn. Dat er een omgeving is waar mensen elkaar vinden en kunnen helpen.

Met de hulp van Wim Tilburgs, oprichter van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn, ben ik in januari 2021 begonnen met een online supportgroep Diabetes 1 In Eigen Hand en het delen van informatie via de website van de stichting.

Over de Auteur

Corine Heijneman heeft reuma en is moeder van twee kinderen met diabetes type 1.

In 1998 kreeg ze de diagnose reumatoïde artritis. Na de diagnose in 2018 van haar kinderen ontdekte ze de effecten van voeding op beide aandoeningen. Ze pasten hun leefstijl aan volgens de leefstijlmethode van de Amerikaanse arts Bernstein die een uitgebreid protocol heeft voor het dagelijks diabetesmanagement. Deze methode heeft ook bij Corine tot een enorme ommekeer in haar gezondheid geleid. Corine is coördinator van de supportgroepen: Diabetes 1 In Eigen Hand en Grip op Reuma.

Hun ervaring en verhaal mag niet worden opgevat als medisch advies. De auteur en Je leefstijl als Medicijn aanvaarden geen aansprakelijkheid voor besluiten over de behandeling van ziekten die op basis van de informatie in dit artikel zijn genomen.

Indien u overweegt over te stappen naar deze leefstijlmethode bespreek dit dan met uw arts.