Nadat Achiekoela Sadhoe had gemerkt dat hij zijn diabetes type 2 kon omkeren, wilde hij anderen helpen hetzelfde te bereiken. Hij organiseerde informatiesessies, schreef brochures en ging mensen coachen. Achiekoela’s bijzondere verhaal is een illustratie van de kracht van een lokale bottom up-benadering van diabetesbestrijding, met een hoofdrol voor ervaringsdeskundigheid.

Net als zijn beide ouders kreeg Achiekoela Sadhoe diabetes type 2. “Mij was te verstaan gegeven dat het een familieziekte was”, zegt hij. Zestien jaar lang slikte hij medicijnen waaronder metformine en trajenta. “Het was me ingestampt dat er niks aan te doen was.”

Dat veranderde in 2019 toen hij een artikel van een arts las over de mogelijkheid om diabetes om te keren. Hij stortte zich op internet om er zo veel mogelijk van te weten te komen, en ging aan de gang met een koolhydraatarm dieet. Zijn bloedwaardes verbeterden zo snel dat hij een hypo kreeg. Achiekoela besloot een van zijn pillen niet meer in te nemen en belde zijn internist, die een onderzoek voorstelde. De bloedwaardes waren prima. Drie maanden later volgde een nieuwe test, waarop de internist adviseerde dat met de andere pillen ook kon worden gestopt. Wat Achiekoela er maar even niet bijvertelde was dat hij dat al had gedaan. Elke dag hield hij zijn waardes met de prikpen in de gaten. Hij wist dat het goed ging.

Oppas en vrijwilliger

Achiekoela woont in Rijswijk en is 65 jaar. Na een loopbaan als ICTer bij verschillende grote organisaties in Den Haag brengt hij zijn dagen nu onder meer als oppas-opa en vrijwilliger door. Hij werkt als secretaris bij de lokale moslimvereniging Noeroel Islam.

Nadat het was gelukt de diabetes om te keren was zijn eerste gedachte: ‘Dit zouden meer mensen moeten weten.’ Vanuit zijn omgeving kreeg hij vragen over hoe hij het had gedaan. Achiekoela besloot het gestructureerd aan te pakken. Voor 50 euro kocht hij op Marktplaats een kleurenprinter om informatieboekjes te kunnen maken. Hij werd actief op Facebook. Hij organiseerde informatiesessies voor groepen geïnteresseerden die hem via de moskee en zijn eigen netwerk vonden. Intussen deed hij een opleiding tot gewichtsconsulent.

Op het goede pad

Vele tientallen diabetespatiënten heeft Achiekoela inmiddels bereikt. Regelmatig krijgt hij te horen dat hij mensen op het goede pad heeft gezet. Zijn bekendheid is gegroeid. Vorig jaar werd hij bijvoorbeeld gebeld door een onbekende man uit Amsterdam die hem om advies vroeg. Daarbij vertelde de man dat hij nog geen vijf meter kon lopen.

Inmiddels heeft de man teruggebeld om te zeggen dat hij weer tenniste. Emotioneel vertelde hij dat de adviezen zijn leven hadden gered.

“Persoonlijk vertrouwen is de sleutel bij dit soort werk”, zegt Achiekoela. “Als mensen voor het eerst horen dat diabetes kan worden omgekeerd, zijn ze vaak sceptisch. Logisch: ze hebben jarenlang het tegendeel gehoord.” ‘Het kan niet’ zowel als ‘ik kan het niet’ moet worden doorbroken. “Maar dat gaat met vallen en opstaan, je hebt geduld nodig. Na verloop van tijd ervaren de mensen zelf de effecten.”

Een groepsgewijze benadering met ervaringsdeskundigheid biedt veel voordelen, aldus Achiekoela. “Thuis in je eentje kom je er niet uit. Je leefstijl veranderen is niet eenvoudig. Door het met anderen samen te doen kun je elkaar steunen en tips geven. Dan blijk je vaak méér te kunnen bereiken dan je had gedacht.”

Meer informatie

Dit artikel is geen medisch advies. Bij diabetes type 2 en andere ziektes wordt iedereen aangeraden om zich goed te laten adviseren en begeleiden, en geen onbezonnen risico’s met de gezondheid te nemen. De auteur, geïnterviewde en Je Leefstijl Als Medicijn aanvaarden geen aansprakelijkheid voor besluiten over de behandeling van ziektes die op basis van de informatie in dit artikel zijn genomen.

2diabeat doe met ons mee

Achiekoela zet zich in voor Het Suikerhuis en 2Diabeat

2diabeat de wijkaanpak

2diabeat

Het programma 2diabeat zet zich net als Stichting Je Leefstijl Als Medicijn in om een trendbreuk in de toename van diabetes type 2 te realiseren