Gerrie van Deuren heeft diabetes 1 (LADA). Op Je Leefstijl Als Medicijn doet ze verslag van hoe ze met deze aandoening omgaat, zoals hoe ze intensief blijft sporten en avontuurlijke vakanties doet. In dit artikel vertelt ze hoe ze aan gezonde voeding komt: door de groentes zelf te kweken, samen met streekgenoten, bij een Herenboerderij.

Vier dikke preien, palmkool, zoete aardappel, spitskool, uien, eieren, andijvie en spruitjes, dat zat er allemaal in mijn Herenboerentas afgelopen zaterdag. Iedere week ben ik benieuwd wat de boer nu weer aan groenten schaft, en wat ik daar vervolgens mee ga bereiden. Het vraagt een andere manier van koken.

Vijf jaar geleden vatte een klein clubje mensen in Weert en omgeving het plan op om op zoek te gaan naar mogelijkheden om in Weert onder de vlag van Herenboeren Nederland een coöperatieve Herenboerderij op te zetten, waarbij het duurzaam, regionaal en biologisch produceren van voedsel centraal staat. “Voedsel is een primaire levensbehoefte”, zoals op de site van Herenboeren staat. “Wat we willen is gezond en lekker eten voor een goede prijs. We willen erop kunnen vertrouwen dat ons eten eerlijk is geproduceerd, met respect voor de boer, de dieren en de natuur.”

Hoe het eten dat op je bord zal komen groeit

Vrij snel hebben mijn partner en ik ons aangesloten bij dit initiatief en zijn we lid geworden van de Coöperatie Herenboeren Land van Weert. Als lid van de coöperatie zijn we betrokken bij wat en hoe voedsel wordt geproduceerd, met aandacht en zorg voor de aarde en voor het voedsel dat er groeit, door zelf op de boerderij de groenten en fruit op te halen en vaak ook zelf te oogsten, en iedere week zelf verse kruiden te plukken in de kruidentuin. Je ziet hoe het eten dat op je bord komt groeit. We eten ook vooral meer regionaal en van het seizoen. Op die manier dragen we een steentje bij aan een gezonde leefomgeving voor mens, dier en plant.

Je leefstijl als medicijn betekent voor ons dat we vanuit een gezonde leefstijl goed nadenken over wat we in onze mond stoppen. We zijn doordrongen van het belang van het eten van veel groenten en fruit, maar hoe zijn die groenten geproduceerd? Waar komen ze vandaan? Van de groenten die ik bij de Herenboeren haal weet ik dat ze biologisch en duurzaam zijn geproduceerd en dus een bijdrage leveren aan mijn eigen gezondheid, maar ook aan de gezondheid van de grond, de dieren en de natuur. Geen lange vervuilende reiskilometers om het eten bij mij op het bord te krijgen maar gewoon uit mijn ‘achtertuin’; daardoor smaakt het nog lekkerder!

Zand in de sla

Als ik in de supermarkt groenten koop zijn ze vaak al gewassen en dus vrij schoon als ze op mijn aanrecht komen. De groenten van de herenboeren komen vers uit de grond en zijn dus vaak vies. Bij droog weer valt het wel mee, maar bij regenachtig weer zit er veel zand in de sla of de andijvie. Je bent dus meer tijd kwijt met het bereiden van eten. Voorverpakte en voorgesneden groenten zijn niet verkrijgbaar bij de Herenboerderij. In de winter krijgen we veel kolen (rode kool, witte kool, spitskool, groene kool): ik wist niet dat er zoveel verschillende koolsoorten waren!

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik in de keuken nauwelijks kolen gebruikte, tot we bij de herenboeren iedere week wel een koolsoort kregen. Vooral met de rode kool zat ik een beetje in mijn maag. Hoe kan ik dat bereiden zonder suiker, zonder appeltjes, dus koolhydraatarm? Ik houd van koken en blader heel vaak in kookboeken en kooktijdschriften. Ook op internet zijn onder de zoektermen ‘recepten rode kool koolhydraatarm’ lekkere recepten te vinden. Ik maak nu van kolen bijvoorbeeld een ovengerecht: fijn snijden, kruiden, beetje olijfolie en vervolgens op een bakplaat 40 minuten in de oven. Zo gemakkelijk en zo lekker! Rode kool heeft dan geen suiker of appeltjes nodig om lekker zoet te smaken.

Aandacht en waardering voor het eten

Producten van de herenboerderij zijn niet alleen regionaal, duurzaam, van het seizoen en natuurvriendelijk, maar zorgen dus ook voor creativiteit in de keuken. En voor vertraging: de tijd nemen voor het bereiden van eten, aandacht en waardering hebben voor het eten dat je in je mond stopt werken voor mij ontspannend en stressverlagend.

Na een werkdag waarin ik vooral met mijn hoofd bezig ben geweest is het heerlijk om met mijn handen te werken. Ik kan enorm genieten van het bereiden van eten en om de tijd te nemen om iets lekkers op tafel te zetten. Voor mij als kok betekent dat dus koken wat de boer schaft en voor mijn partner betekent het vervolgens eten wat de pot schaft. Gelukkig is dit voor beiden geen probleem en maken we elke dag van onze maaltijd een feestje. We zeggen heel vaak tegen elkaar: in een restaurant zou dit gerecht niet misstaan.

Op de site van Herenboeren Nederland vind je de initiatieven in jouw omgeving. Je vindt er ook informatie over nieuwe locaties

Ook Een Vandaag wijdde een uitzending aan de Herenboeren-beweging


Artikelen over real food

Wim Tilburgs Stichting Je Leefstijl als Medicijn

Het beste dieet – Real Food

Real food, paleo, oervoeding, Low-Carb ketogeen, vegan allemaal methoden die in basis uitgaan van pure onbewerkte voeding Kies voor puur eten
Persoonlijke diabetes 1 coaching

Aanverwante artikelen