Health Food & Technology event 2018

 

Zorg wordt steeds dichter bij de burger georganiseerd. Voeding, gedrag en leefstijl spelen hierin een steeds belangrijkere rol voor hun gezondheid. Welke rol kunnen o.a. gemeenten en zorginstellingen hierin pakken en wat is de impact van technologie? Daarom staat de 2e editie van het Health Food & Technology event op 30 mei 2018 in het teken van ‘a healthy society’ en brengt preventie, leefstijl, voeding, gedrag en de toepassingen van technologie in de zorgomgeving aan het licht. Ik wil toch enkele interessante lezingen van de dag hier toelichten:

 

Best Practice van een GezondDorp

Deze lezing wordt gegeven door huisarts Norbert van den Hurk die samen met sportarts Hans van Kuijk een van de mede-initiatiefnemers was van het project GezondDorp Leende een van de inspiratie projecten van deze site.

 • GezondDorp streeft naar een samenleving waarin we op een vitale manier oud worden!
 • Aan de basis van het creëren van een gezonde leefstijl staan bewustwording en gedragsverandering.
 • De belangrijkste pijler: GENIET van goede, natuurlijke, seizoensgebonden en nutriëntrijke voeding .
 • GezondDorp kiest voor LCHF: Low Carb Healty Food.
 • GezondDorp genereert “Real Life Evidence” data voor wetenschappelijke validatie van het project in Leende

Zijn koolhydraten killers?

Is de titel van de workshop gegeven door professor Hanno Pijl hoogleraar diabetologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum maar ook mede-oprichter van het Nederlandse Instituut voor leefstijlgeneeskunde een gezamenlijk initiatief van het LUMC in samenwerking met TNO. Hij gaat spreken over voeding en leefstijl als medicijn bij met name diabetes type 2 en obesitas. Ik (Wim Tilburgs) zal dan meedoen als rolmodel en door mijn voorbeeld aantonen dat leefstijl het meest effectieve medicijn is bij diabetes type 2.

 

Bootcamp Gezondheid en technologie

Er zullen nog meer sprekers aanwezig zijn op dit congres namens TNO:

Nard Clabbers Msc is werkzaam op het gebied van voeding op maat voor optimale gezondheid bij TNO en gaat een sessie gaat leiden over het gebruik van technologie voor persoonlijke gezondheid.

Jetty Hoonhout, senior scientist bij Philips Research verteld hoe zij bij Philips denken dat mensen voeding op maat toe kunnen  passen in het dagelijks leven.

André Boorsma gaat een doe-het-zelf sessie doen waar mensen zelf aspecten van hun gezondheid kunnen testen.

André Boorsma is systeem bioloog en  actief op het gebied van individuele gezondheidsoptimalisatie.

Lees hier meer over het voeding op maat programma bij TNO.

Eerste wethouder Food van Nederland.

 • Het onderwerp Food is nieuw voor veel gemeenten. Ede, centraal gelegen in FoodValley, loopt voorop in het maken en uitvoeren van lokaal voedselbeleid. Dat is nieuw, spannend en hard nodig!
 • Inzet op Food levert Ede economische winst op. Het trekt nieuwe bedrijven aan, versterkt onze voedselproducenten, zorgt voor innovatie
  producten en leidt tot de komst van het World Food Centre in 2020. Hét belevingscentrum voor voedselvraagstukken.
 • Sociaal maatschappelijke winst boekt de gemeente Ede door samen met basisscholen, middelbaar beroepsonderwijs, het Voedselziekenhuis, sociale wijkteams, leefstijlcoaches en tientallen bewoners zich in te zetten voor gezond, lekker en lokaal
  voedsel en daarmee gezonde en fitte inwoners.

Leon Meijer, Wethouder Food, Gemeente Ede

Laat u inspireren en praat mee op het Health, Food & Technology event!

Via deze link kun je de digitale brochure dowloaden of bekijken

Meer informatie

De toegangsprijs voor het evenement is 399 euro maar iedereen die de code Jeleefstijlalsmedicijn ingeeft krijgt 150 euro korting op de entree prijs

Ik begrijp dat deze prijs erg hoog is voor de particuliere bezoeker maar het is dan ook een congres waarbij de doelgroep toch gericht is op de professionals werkzaam in de zorginstellingen, patiëntenvereniging, overheid en onderwijs en wetenschap. Echter we zullen met enkele mensen van de site uitgebreid verslag doen tijdens en na het congres hier via de site. Daarnaast is de organisatie zo vriendelijk geweest om 1 entreebewijs ter beschikking te stellen voor de lezers van ons blog. Ik wil die via een actie verloten maar meer daarover kan je dan lezen via onze Facebook groep Leefstijl Als Medicijn Platform.

Op dit moment denk ik dat ik de kaart ter beschikking stel aan iemand die zijn positieve ervaringen met zijn Leefstijl Als Medicijn wil delen of gedeeld heeft via onze rubriek succesverhalen.

Maar ik heb toch ook wel mijn bedenkingen bij enkele van de sprekers op dit congres.

Directeur Voedingscentrum, Gerda Feunekes is namelijk ook ex-werknemer Unilever.

Ik wil hierbij toch wijzen op enkelen kritische blogs hierover zoals het blogbericht door Juglen Zwaan: Lees hier het bericht het voedingscentrum pakt kleine blogs genadeloos aan.

Dit is wat het voedingscentrum er zelf over zegt

Maar dit interview van RTL Z geeft toch te denken.

Unilever verantwoordelijk voor obesitas-epidemie

“Multinationals in voeding, medicijnen, auto’s, alcohol en wapens verleiden ons tot de aanschaf van legale, maar fatale producten. Het wordt tijd dat deze ondernemingen de enorme kosten gaan betalen, die nu terechtkomen bij de samenleving”. Dat vindt de Amerikaanse hoogleraar ‘Public Health’ Nicholas Freudenberg.

Ga naar de website van RTL Z en beluister het gehele interview met professor Nicholas Freudenberg.

 

 

 

Dat we kritisch moeten zijn naar de rol en de macht van kwam ook weer naar voren recentelijk in het Europees Parlement waar een groep van vooraanstaande wetenschappers onder aanvoering van de Engelse Cardioloog Aseem Malhotra een voordracht gaven met de titel:

De levensmiddelenindustrie en de farmaceuten doden voor Winst?

Lees hier meer over deze lezing in het Europees Parlement

Mijn persoonlijke ervaringen met Health en Food is toch dat we eerst weer terug moeten naar gezonde lokaal geproduceerd seizoensgebonden voeding zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Een veehouderij die dieren weer in hun natuurlijke habitat op laat groeien zoals we nu vaak zien met Schotse hooglanders. Een lucht die weer schoon is om te ademen. Dat komt naar mijn mening het best tot uitdrukking in de lezing van huisarts Norbert van den Hurk uit gezond dorp Leende maar ik ben zeker ook zeer benieuwd naar de lezing van de eerste wethouder Food van Nederland.