Wat is een belangrijke overeenkomst tussen gezonde ouderen en gezonde jongeren? Het antwoord is: hun darmflora. Dat blijkt uit onderzoek van eerder dit jaar onder duizend heel gezonde mensen in een van de grootste studies op dit gebied. Hoofdonderzoeker dr. Greg Gloor van het Canadese Lawson Health Research Institute: ‘De belangrijkste conclusie is dat als je een absurd gezonde 90er bent je een microbioom hebt dat niet veel verschilt van dat van een gezonde dertiger’. Of de gezonde en daarmee ook diverse darmflora een oorzaak is van de gezondheid van de eigenaar of een gevolg, is nog niet helemaal duidelijk, maar het valt in ieder geval wel op.

Wat ook steeds meer opvalt als we het hebben over een gezond microbioom, zijn twee dingen die allebei zijn samen te vatten met ‘een goed begin’. Een goed begin vanaf de geboorte en een goed begin vanaf vandaag. Iemand die zich in het microbioom heeft verdiept is journalist Daan de Wit. Hij doet journalistiek onderzoek naar gezondheid, schreef het boek Weet wat je eet en we vroegen hem de laatste ontwikkelingen op het gebied van het microbioom in perspectief te plaatsen.

 

Daan de Wit:

 

‘In mijn boek zie je hoe de oudste kennis over voeding wordt bevestigd door de nieuwste wetenschap. Met oudste kennis bedoel ik volken die al duizenden jaren hebben bewezen gezond te leven. Zij hechtten veel belang aan een goede start: zowel vader als moeder werden nog voor de conceptie volgestopt met alles wat maar gezond was en bij voorkeur werd een huwelijk – en dus die conceptie – uitgesteld tot de lente, als er vers gras was voor de beste, meest volle melk en het vetste vlees. Het is kennis die wordt bevestigd door moderne wetenschappers die in medisch tijdschrift The Lancet vertellen over het belang van gezonde vetten, vitaminen en mineralen en hoe die zelfs van invloed zijn op de ontwikkeling van het karakter van het kind. Na de publicatie van het boek, heel recent dus, verschenen er onderzoeken in Amerika, Canada, Denemarken en Japan over het beginpunt van ons microbioom, als baby. Een van de uitkomsten is dat er een opvallend verschil bestaat tussen baby’s die op natuurlijke wijze worden geboren en gevoed. Zij hebben de beste kansen op een gezonde darmflora.’


Resetten
Door de recente ontdekkingen over het belang van een gezond microbioom ontstaan er optimistische gedachten in de wereld van de wetenschap. Die worden gevoed door het feit dat het microbioom zo’n grote en cruciale rol speelt bij onze gezondheid. Wetenschappers denken nu na over de mogelijkheid van het ‘resetten’ van het microbioom van een ongezonde oudere met dat van een gezonde jongere. Alsof je een computer die trager en trager is geworden weer opnieuw opstart –  liefst ook nog even de software update – waarna je als vanouds over het internet kan jagen. Ons microbioom heeft zo’n grote invloed op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid dat die gedachte zo vreemd nog niet is. Alleen moeten er eerst nog een paar tussenstappen worden gemaakt. Bijvoorbeeld omdat er zoveel verschillende factoren meespelen, zoals genetica. Gelukkig hoef je niet zo lang te wachten. Er is veel dat je nu zelf al kunt doen.

Drie wegen naar een gezond microbioom
Het is mogelijk om nu al een boost te geven aan je darmstelsel en het microbioom dat erin huist. Er zijn meerdere manieren om dat te doen. Drie ervan vallen op: fermentatie, de juiste soort koolhydraten en bouillons.

Denk bij de eerste manier, fermentatie, aan rauwe, dus onverhitte zuurkool en aan de dranken kombucha en kefir. Dergelijke voeding draagt bij aan een gezond en divers microbioom. En dat heeft weer een positieve uitwerking op je gezondheid in het algemeen, meer specifiek op bijvoorbeeld je cholesterolprofiel, je gemoed, je gewicht, je kans op hetvermijden van diabetes type 2 en het creëert extra vitamines.

De tweede mogelijkheid voor een boost gaat over de juiste soort koolhydraten en het verwachtingspatroon van het eerste deel van ons darmstelsel. Dat eerste deel verwacht, naast gezonde vetten en eiwitten, koolhydraten die onbewerkt zijn en zich nog in de cel bevinden. Ze worden cellulaire koolhydraten genoemd en je vindt ze in bijvoorbeeld knollen en wortels. De praktijk is vaak anders en bestaat regelmatig uit de a-cellulaire variant, bekend van het witbrood, de rijstwafels en de chips. Deze vormen van voeding werken ontstekingen en daarmee de bekende welvaartsziekten in de hand. Laat de a-cellulaire koolhydraten liever zoveel mogelijk liggen en kies voor natuurlijke, onbewerkte voeding. Daar is ook het tweede deel van de darm blij mee, waar fermentatie overigens een belangrijke rol speelt. Fermentatie die iedere dag, diep van binnen, in je darmen zijn werk doet.

Je darmen kun je ook van dienst zijn met het derde voorbeeld, namelijk ouderwetse bottenbouillon. Die levert een belangrijke bijdrage aan een gezonde darmwand, die weer essentieel is voor een gezond darmstelsel. Samen met de juiste soort koolhydraten en gefermenteerde voeding leg je zo een ijzersterke basis voor een gezonde darmflora en een goede gezondheid, ook op latere leeftijd. Negentig worden is misschien nog ver weg, maar reken maar dat je jezelf tegen die tijd dankbaar bent als je nog fit en gezond bent.


Fermentatieworkshop – 16 december 2018
Op zondagmiddag 16 december 2018 geeft Daan de Wit een workshop koolzuur en zuurkool: over het gezond maken en houden van je darmflora en de kunst van het zelf fermenteren van je voeding. Het wordt een middag die voedzaam is voor lichaam en geest. Je gaat naar huis met een pot zelfgemaakte zuurkool en een fles bruisende kombucha waarmee je tot in lengte van dagen zelf nieuwe kombucha kunt maken. Lees er meer over schrijf je in.

 

Video over het maken van Kombucha door Charlotte Driessen. 

Hoe maak je kombucha? // Uitleg eerste fermentatie // Tips, kosten en hoe kom je aan een scoby?

In Weet wat je eet gaat Daan op zoek naar het geheim van de oudste kennis over gezonde voeding en neemt hij de lezer mee in de voetsporen van voedselwetenschapper Weston Price die 80 jaar geleden de wereld dover ging, op zoek naar het geheim van gezonde volken. Price ontdekte het geheim en tegenwoordig zien we hoe deze kennis wordt bevestigd door de nieuwste wetenschap. Het resultaat is een nieuwe manier van voeden waardoor je niet alleen lekker en voldoende eet, maar ook ziekte voorkomt en zelfs geneest.

Artikelen geschreven door Daan de Wit

Het sponsor bedrag tot nu toe: 1.860 Euro

steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

 

Help ons om in 2019 het aantal mensen met diabetes type 2 met 100.000 te verlagen.

 

Uw bijdrage is welkom op bankrekening nummer NL46RABO 0331 9175 13 of via onderstaande knop via geef.nl

Besloten Facebookgroep voor mensen die elkaar motiveren hun diabetes om te keren met leefstijl als medicijn; een pad naar gezondheid, meer energie en welbevinden. We hebben live video’s en delen recepten. Veel leden zijn inmiddels medicatievrij en gezond afgevallen.

Wil jij ook je diabetes omkeren met Je Leefstijl Als Medicijn? Word dan geheel vrijblijvend en gratis lid van onze groep.

Deze groep is uitsluitend toegankelijk voor mensen met diabetes type 2.

De Facebook groep Leefstijl als Medicijn Platform is een groep waar iedereen mee kan praten leefstijl. Je bent van harte welkom om mee te doen met deze discussie. Je kan zelf onderwerpen of vragen plaatsen maar ook gewoon meelezen met de vele interessante discussies daar.

De Facebook pagina Leefstijl als Medicijn / Lifestyle as Medicine brengt nieuws en wetenswaardigheden op het gebied van een gezonde leefstijl. Like deze pagina dan ben je altijd op de hoogte van wat er actueel is over het onderwerp leefstijl als medicijn.

 

Contact opnemen

Deze website is een initiatief van de stichting Je Leefstijl als Medicijn. Heb je vragen of opmerkingen dan kun je ons bereiken via e-mail [email protected] of via onderstaand formulier. Bellen of WhatsApp kan ook op nummer 06 42 44 22 25. Dit is het nummer van Wim Tilburgs, voorzitter van de stichting Je Leefstijl als Medicijn.

Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

KvK nummer 72173653

Bankrekening NL 46 RABO 0331 9175 13