Hoe blijf je gezond? Gezond blijven is meer dan het voorkomen van ziek worden. Het is een persoonlijke staat van welbevinden die samenhangt met de door jouw ervaren kwaliteit van leven. De ervaring van je gezondheid hangt dus samen met hoe jij je in jouw persoonlijke situatie voelt; zowel lichamelijk als mentaal. Er zijn meerdere factoren van invloed op jouw gezondheidssituatie, deze elementen zijn onder te verdelen in de pijlers van het Leefstijlroer van Vereniging Arts en Leefstijl.

Je ziet dus dat gezondheid en kwaliteit van leven door meer elementen wordt beïnvloed dan alleen de lichamelijke kant. De psyche (cognitie), stress en zingeving (sociale omgeving) spelen daarin eveneens een rol. Hoe kun je gezond blijven en ervoor zorgen dat deze elementen optimaal met elkaar in balans zijn?

Dokter Peter Attia is een expert op dit gebied. Hij kijkt daarbij naar GEZONDE levensjaren. Hoe bereik je een maximaal aantal gezonde levensjaren? Ook wel longevity genoemd….

De vier elementen van kwaliteit van leven en gezondheid.

Wie is dokter Peter Attia?
Dokter Peter Attia is een onderzoeker op het gebied van voeding en longevity en de oprichter van Attia Medical PC. Een artsenpraktijk die zich richt op het toepassen van de nieuwste wetenschappelijke inzichten op het gebied van longevity en optimaal presteren. Het doel is om het risico op het ontstaan van chronische ziektes te voorkomen en tegelijkertijd de levensduur te verlengen.

Dokter Attia onderscheidt vier elementen in gezondheid en kwaliteit van leven: Cognitie, fysiek, stress en zingeving.

Dokter Peter Attia

Cognitie

Cognitie is de wijze waarop jij waarneemt en daarmee kennis verwerft en hoe je door daarover na te denken deze kennis verwerkt. Het is een belangrijk element voor welbevinden en participatie. Cognitie is onder te verdelen in 3 elementen:

 • executieve functies,
 • de verwerkingssnelheid van het brein,
 • het korte termijngeheugen.

De executieve functies zijn de regelfuncties van het brein om nieuw, doelgericht en aangepast gedrag te ontwikkelen. Impulsiviteit, flexibiliteit, emotie regulatie en planning zijn voorbeelden van veel voorkomende executieve functies. De verwerkingssnelheid van het brein zegt wat over de snelheid waarmee je een mentale taak kan uitoefenen, het zegt niets over intelligentie. Het betekent een grotere vaardigheid om eenvoudige of eerder geleerde taken uit te voeren. Je verwerkingssnelheid verwijst naar de mogelijkheid tot het snel verwerken van informatie zonder dit bewust te doen. Hoe hoger de verwerkingssnelheid, hoe efficiënter je aan het denken en leren bent. Recente informatie met een beperkte omvang sla je op in je korte termijn geheugen.

Een gezonde cognitie kenmerkt zich door een sterk korte termijn geheugen, een hoge verwerkingssnelheid en goede executieve vaardigheden.

Fysiek

Lichamelijk gezond blijven bestaat uit meerdere elementen.

 • Behoud van spiermassa.
 • Functioneel bewegen.
 • Vrij zijn van pijn.

Het behoud van spiermassa draagt bij aan het voorkomen van blessures.
Naast de lever zijn je spieren de plek waar je lichaam glucose opslaat. De lever heeft een redelijk vaststaande opslagcapaciteit voor glucose maar de spieren zijn daarin wat flexibeler. De omvang en de mate van insulinegevoeligheid van je spieren bepalen hoeveel glucose je spieren kunnen verwerken. Een belangrijke voorwaarde voor gezond ouder worden is dus om de mate waarin je spieren glucose kunnen verwerken zo groot mogelijk te maken.

Stress

Hoe je met stress omgaat en hoe het jou raakt heeft enorm veel invloed op je gezondheid. Het vergroten van je stressbuffer is een belangrijke element op je weg naar longevity. Verminderen van stress is ingewikkeld. Voordat je kan starten met andere leefstijlaanpassingen is het soms noodzakelijk om eerst elementen aan te pakken in je leven die stress veroorzaken. Je kan het spinnenweb invullen van Mijn Positieve Gezondheid om te bepalen welke aanpassing van leefstijl je het eerste wilt oppakken.

Zingeving en sociale omgeving

Geen mens kan leven zonder liefde. Een steunende omgeving en zingeving is essentieel om gezond te blijven. Bij een aanpassing van je leefstijl is de steun van je partner en gezin heel belangrijk.

Als die steun in je directe omgeving ontbreekt ga dan op zoek naar steun bij anderen die ook bezig zijn met een leefstijlaanpassing. Ga bij een sportclub, bezoek het buurthuis of word lid van een supportgroep.


Lees meer over zingeving en verbinding

De wetenschap van geluk

De wetenschap van geluk

Wat iedereen moet weten over geluk. De wetenschap van Geluk. Een gesprek met Arthur C. Brooks bestseller auteur en professor aan de Harvard Business School.

Gezond blijven; 8 aandachtsgebieden

Dokter Peter Attia benoemt 8 aandachtsgebieden om gezond te blijven.

 • Voeding
 • Omgaan met stress
 • Medicijnen
 • Beweging
 • Hormoonhuishouding
 • Schadelijke gewoontes
 • Slaap
 • Supplementen

Drie daarvan; supplementen, medicijnen en schadelijke gewoontes worden in het Leefstijlroer van Vereniging Arts en Leefstijl samengevat onder; Middelen. Het Leefstijlroer omvat ook de elementen voeding, beweging, slaap en ontspanning en voegt daar verbinding aan toe. Hiermee vormt het een bruikbare en praktische tool om gezond te blijven.

Heb je bij de aanpassing van je leefstijl ondersteuning nodig van een zorgprofessional ? De leden van Arts en Leefstijl zijn te herkennen aan het leefstijlvignet. Zij zijn op de hoogte van de meest recente wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van leefstijl. Door het leefstijlvignet is het voor jou makkelijker om een zorgprofessional te vinden die leefstijlgeneeskunde toepast.


Voeding

De afgelopen 30 jaar is onze voedselomgeving sterk veranderd. Voorbewerkte voeding is een steeds groter onderdeel uit gaan maken van het voedselaanbod. De verswinkels werden vervangen door supermarkten en de fastfood ketens deden hun intrede in de Nederlandse samenleving. Er ontstond een enorme toename van ultrabewerkt voedsel.

Het is juist deze voeding die bij mensen, óók zonder diabetes, hun bloedsuiker- en insulinewaarden negatief beïnvloeden. Inmiddels is bekend dat ontregelde bloedsuiker- en insulinewaarden de oorzaak zijn van welvaartsziekten zoals obesitas, diabetes en hart- aan vaatziekten.

Om gezond te blijven is het belangrijk om pure onbewerkte voeding te eten. Dit zorgt automatisch al voor minder koolhydraten in je voedingspatroon. Om meer energie te krijgen is het belangrijk om toegevoegde suikers en zetmeel producten te vermijden. Zetmeel zorgt net zoals suiker voor een stijging van je bloedglucose. Voor het behoud en opbouwen van spiermassa is het belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen.

Bij periodiek vasten gebruik je een ander eetschema om je gezondheid te bevorderen. In principe rek je de tijd tussen je maaltijden op. Het vraagt dan ook een verandering van je gewoonten en je leefstijl. Bij periodiek vasten is de kwaliteit van de voeding belangrijk. Aangeraden wordt pure onbewerkte voeding, eiwitrijk en koolhydraatarm. 


De functie van voeding voor je lichaam

Support bij het veranderen van leefstijl

Samen sta je sterker. Dat geldt zeker bij het veranderen van je leefstijl en voedingspatroon. Het is fijn om aangemoedigd te worden om de gezonde keuze te maken. Het is goed om te horen dat iedereen wel eens in de verleiding komt en daaraan toegeeft. Dat is niet erg, het hoort erbij en dat maakt het eenvoudiger om uiteindelijk van een nieuw voedingspatroon een leefstijl te maken.

In de groep kan je ervaringen uitwisselen over periodiek vasten en recepten met elkaar delen. Op deze wijze kan je van elkaar leren en ontdekken wat er voor jou het beste werkt.


Blogs over periodiek vasten

Hoe periodiek vasten helpt bij darmproblemen

Hoe periodiek vasten helpt bij darmproblemen

Een slecht darmmicrobioom gaat vaak gepaard met gezondheidsproblemen zoals ontstekingsgevoeligheid. Periodiek vasten gecombineerd met een vezelrijk dieet dragen bij aan gezonde darmen.
valkuilen bij periodiek vasten

Wat zijn de valkuilen bij periodiek vasten?

Wat zijn de valkuilen bij periodiek vasten en hoe ga je daarmee om? In dit artikel geeft Marieke de Groot van de Voedingsacademie herkenbare voorbeelden van valkuilen en oplossingen.

Recepten

Aziatische zalmsalade uit Oanh's Kitchen

Aziatische zalmsalade

Ik ben dol op sashimi, maar gerookte zalm is ook smullen! Zalm met avocado is voor mij al een topcombinatie maar de crunchy komkommer en de sojasaus maken het helemaal…
Balletjes in tomatensaus

Balletjes in tomatensaus

Balletjes in tomatensaus is een heerlijk recept met simpele en pure ingrediënten. Eenvoudig aan te vullen met een salade of op een bedje van courgetteblokjes.
Broccoli kaasburgers

Broccoli kaasburgers

Deze broccoli-kaasburgers staan zeker in mijn healthy snacks top 10! Met een theelepel tomatenpuree zijn deze burgers ook overheerlijk. Een recept van Oanh’s Kitchen
crackers koolhydraatarm oanh's

Crackers

Crackers zijn ideaal om mee te ontbijten of snacken. Dit is een basisrecept van Oanh’s Kitchen voor heerlijke koolhydraatarme crackers

Gezond blijven door een persoonlijke benadering

Voeding en gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zo kan gezond eten een grote bijdrage leveren aan preventie en genezing van ziektes en (chronische) aandoeningen, zoals cardiovasculaire en hartgezondheid, en helpt diabetes type 2 voorkomen. Een persoonlijke benadering van voeding en leefstijl is daarom belangrijk. Vooral als de consument zelf de regie heeft of kan nemen. De gepersonaliseerde voedingsindustrie groeit snel en steeds meer consumenten laten boodschappen en maaltijden bezorgen. Hier spelen Ancora Health en Ekomenu op in door alle elementen met elkaar te verbinden.

No posts


Aanbevolen boeken

Professor Tim Noakes

Waarom je Tim Noakes moet kennen

Professor Tim Noakes is emeritus hoogleraar in sport- en bewegingswetenschappen Hij zet vraagtekens bij de oorzaken van obesitas, hart- en vaatzieken enz.