Suikerziekte en de reis die we hebben gemaakt

De diagnose

Het was medio 2013 en mijn man Gertjan ging met mijn jongste dochter mee op schoolreisje.
Hij kwam na drie dagen terug en wat hebben we om hem gelachen: drie dagen weinig slaap had wel heel veel met hem gedaan. Wat zag hij er raar uit!!
Hij ging liggen op de bank en begon verschrikkelijk te drinken. Een grote fles drinken stond naast hem.

Dat doet hij anders nooit: uit een fles drinken. Het begon raar te worden. ’s Morgens ging hij op de weegschaal staan en bleek dat hij in anderhalve week wel 8 kg was afgevallen, ondanks dat hij normaal at. Toen gingen de alarmbellen af. Er was iets echt niet goed, dat was duidelijk. In dit geval zou de diagnose suikerziekte nog een meevaller kunnen zijn, was mijn gedachtegang.

Een bezoek aan de huisartsenpost maakte het snel duidelijk: een bloedsuikergehalte welke niet meer te meten was. Direct opname in het ziekenhuis.
Nog maar net van de diagnose bekomen verzocht mijn man mij om zijn laptop mee te nemen naar het ziekenhuis. Hij moest en zou informatie verzamelen over diabetes. Hij had nu immers alle tijd tijdens de opname.

De Honeymoonfase

Deze begon eigenlijk al tijdens de opname in het ziekenhuis.
De internist vertelde dat er een fase aankwam –ook wel de honeymoonfase genoemd- waarin minder of helemaal geen insuline gespoten kon worden.
De eilandjes van Langerhans die de insuline produceren worden weer actief en maken nog een klein beetje insuline. Zo was het verhaal.

Onze gedachtegang was: als er een klein beetje insuline nog gemaakt wordt, waarom zullen we daar dan niet heel zuinig mee doen?
En zo kwam het idee om toegevoegde suikers en koolhydraten zoveel mogelijk uit het eten te bannen.
Dit resulteerde in een honeymoonfase van 2 jaar.
Twee jaar zonder insuline.
Wereldwijd een zelden geziene prestatie.

Anders eten

We maakten een studie over voeding en diabetes.
Ontzettend veel uren hebben we gestoken in het vergaren van meer kennis.
Want ondertussen hadden we een nieuwe doelstelling in ons leven geformuleerd: we willen samen zo gezond en energiek als mogelijk oud worden.
We pluizen het internet af en kijken documentaires over voeding.  
Diverse namen van mensen die een andere kijk op voeding hebben kruizen ons pad: Melchior Meijer, Bernstein onder andere. Steeds meer komen we tot de conclusie dat onbewerkt eten de sleutel zal zijn om onze doelstelling te kunnen behalen.


Een andere conclusie is dat de waarheid over voeding er gewoonweg niet is.
Wetenschappelijk onderzoek ontbreekt en is ook nooit te realiseren omdat elk mens anders is, elk voedingsmiddel en zo zijn er nog zoveel meer variabelen te bedenken.  
We eten nu volgens het Paleo principe. Verse groenten, vis, vlees en noten. Fruit met mate en dan alleen rood fruit en appels (ivm lager suikergehalte).
Gevoelsmatig zijn we een goede weg ingeslagen. Dat is te zien aan de goede bloedsuikers en andere bloeduitslagen van Gertjan. Hij heeft energie voor tien, sport veel, eet veel en ziet er slank en getraind uit. Jong voor zijn leeftijd (nu 51 jaar).

Voordelen van deze reis

De suikerziekte heeft ons als gezin nog meer tot elkaar gebracht. We eten erg lekker en iedereen kijkt er naar uit om aan tafel te gaan. We zijn bewuster bezig met voeding. De kinderen zijn zich ook bewust van hun voeding. Ze gaan bepaald eten echt niet afslaan als ze dat voorgezet krijgen. Dat hoeft van mij ook niet. Toch zie ik dat ze vaak voor gezonde alternatieven kiezen daar waar leeftijdsgenoten anders doen. En dat stemt mij positief.

De bloedsuikers van Gertjan zijn strak en goed terwijl hij maar 1x per dag langwerkende insuline spuit. Hij heeft geen bijkomende complicaties van de suikerziekte. Wetenschappelijke studies geven aan dat bij een bepaalde waarde geen complicaties gezien worden. Gertjan zit in deze waarde: op deze manier gaan we onze doelstelling dus halen! We gaan dus lekker zo door want binnen het hele gezin is er overeenstemming hierover.

Acceptatie

Als opmerking hebben we ook wel eens gehoord dat Gertjan het maar moest accepteren dat hij suikerziekte had en weer ‘gewoon’ moest doen.  Lekker biertje drinken enzo. Niet iedereen begrijpt het en is enthousiast. Dat begrijpen wij wel maar is soms best moeilijk. Moeilijk is het soms als je het gevoel hebt dat je alleen staat met je gedachtes. Het pad welke we ingeslagen zijn is een niet voor de hand liggende.  Professionele steun vanuit het ziekenhuis is er niet. We gaan ver buiten de richtlijnen.  Persoonlijke waardering en begrip is er wel van de internist. Maar daar kunnen we niet zoveel mee.

Gertjan heeft zijn suikerziekte geaccepteerd, daar heeft hij nooit moeilijk over gedaan.
Maar meegaan met de meute en ziek worden op later termijn, daar heeft toch niemand zin in?
En je eigen verantwoordelijkheid in deze dan?
Het klinkt misschien heel eng als iemand zegt dat hij koolhydraatbeperkt eet, maar het is heel makkelijk vinden wij inmiddels. Dat ervaren we elke dag weer. Het is meer een mindset.

De enige keer dat we elkaar wel eens aan staan te kijken is bij een traditioneel feestje waar veel bier vloeit en frituur geserveerd wordt. Dan gaan we een beetje sip naar huis. Maar gelukkig komt dit maar heel zelden voor.

Dit is het eerste wat mijn vrouw zei toen ik diabetes kreeg:

“Nu moet je leren voelen, niet meer doordenderen, maar VOELEN!”

Gertjan Otto

Deze zin gaat nog vaak door mijn hoofd.

De reden dat ik dit blog ben begonnen is dat ik in mei 2013 Diabetes type 1 heb gekregen.
Na deze diagnose ben ik een andere weg dan normaal ingegaan.
Door verandering in lifestyle heeft mijn honeymoonfase 2 jaar geduurd.
Hoe heb ik dit gedaan? En wat kwam er allemaal op mijn weg? 
Dit blog vertelt mijn verhaal en laat zien hoe wij tegen Diabetes Type 1 aankijken.
Medisch geschoold ben ik niet.
Samen met mijn vrouw zoek ik op het internet naar artikelen die mijn ideeën zouden kunnen ondersteunen.

GertJan Otto suikerziekte diabetes type 1
GertJan Otto

Facebookgroep Diabetes 1 In Eigen Hand

Onze online supportgroep op Facebook is een groep met een fijne sfeer.
Hier inspireren, motiveren en stimuleren we elkaar om leefstijl zo toe te passen dat je met de juiste voeding je gezondheid bevordert.

→ Lid worden

Wat mag u van onze Facebook community verwachten?

Van ons mag je verwachten dat we kennis met jou delen over een koolhydraatarme, eiwitrijke leefstijl en het effect daarvan op het diabetesmanagement bij kinderen en volwassenen met diabetes type 1 of LADA.
De kennis die het betreft is gebaseerd op en geïnspireerd door dr. Bernsteins Diabetes Solution.
We zullen deze kennis op een makkelijke, te begrijpen manier, met je delen. Omdat veel van de bronnen Engelstalig zijn, proberen wij de vertaalslag voor je te maken.

We delen de ideeën van dokter Bernstein. Dit houdt in dat we geloven dat elke persoon met diabetes een lang, complicatievrij leven kan leiden.
We gunnen iedereen een leven met “normale”, niet-diabetische bloedsuikerwaarden. Om dat te realiseren delen we onze kennis en ervaringen met je en bieden we je onze steun aan.

Onze ervaring is dat een koolhydraatarme leefstijl, als hulpmiddel voor diabetesmanagement, het medicijngebruik en de algehele stress vermindert en je een groter gevoel van controle geeft. We hebben gemerkt dat deze leefstijl ervoor zorgt dat het diabetesmanagement voorspelbaarder verloopt en dat het stabiliteit en vrijheid geeft in je dagelijks leven.