Gertjan Otto De reis die suikerziekte heet.

Suikerziekte en de reis die we hebben gemaakt

 

De diagnose

Het was medio 2013 en mijn man Gertjan ging met mijn jongste dochter mee op schoolreisje. Hij kwam na drie dagen terug en wat hebben we om hem gelachen: drie dagen weinig slaap had wel heel veel met hem gedaan. Wat zag hij er raar uit!! Hij ging liggen op de bank en begon verschrikkelijk te drinken. Een grote fles drinken stond naast hem. Dat doet hij anders nooit: uit een fles drinken. Het begon raar te worden. ’s Morgens ging hij op de weegschaal staan en bleek dat hij in anderhalve week wel 8 kg was afgevallen, ondanks dat hij normaal at. Toen gingen de alarmbellen af. Er was iets echt niet goed, dat was duidelijk. In dit geval zou de diagnose suikerziekte nog een meevaller kunnen zijn, was mijn gedachtegang.

Een bezoek aan de huisartsenpost maakte het snel duidelijk: een bloedsuikergehalte welke niet meer te meten was. Direct opname in het ziekenhuis.

Nog maar net van de diagnose bekomen verzocht mijn man mij om zijn laptop mee te nemen naar het ziekenhuis. Hij moest en zou informatie verzamelen over diabetes. Hij immers nu alle tijd tijdens de opname.

 

De Honeymoonfase

Deze begon eigenlijk al tijdens de opname in het ziekenhuis. De internist vertelde dat er een fase aankwam –de honeymoonfase ook wel genoemd- waarin minder of helemaal geen insuline gespoten kon worden. De eilandjes van Langerhans die de insuline produceren worden weer actief en maken nog een klein beetje insuline. Zo was het verhaal.

Onze gedachtegang was: als er een klein beetje insuline nog gemaakt wordt, waarom zullen we daar dan niet heel zuinig mee doen?

En zo kwam het idee om toegevoegde suikers en koolhydraten zoveel mogelijk uit het eten te bannen.

Dit resulteerde in een honeymoonfase van 2 jaar. Twee jaar zonder insuline. Wereldwijd een zelden geziene prestatie.

 

Anders eten

We maakten een studie over voeding en diabetes. Ontzettend veel uren hebben we gestoken in het vergaren van meer kennis. Want ondertussen hadden we een nieuwe doelstelling in ons leven geformuleerd: we willen samen zo gezond en energiek oud worden. We pluizen het internet af en kijken documentaires over voeding.  Diverse namen van mensen die een andere kijk op voeding hebben kruizen ons pad: Melchior Meijer, Bernstein onder andere. Steeds meer komen we tot de conclusie dat onbewerkt eten de sleutel zal zijn om onze doelstelling te kunnen behalen. Een andere conclusie is dat de waarheid over voeding er gewoonweg niet is. Wetenschappelijk onderzoek ontbreekt en is ook nooit te realiseren omdat elk mens anders is, elk voedingsmiddel en zo zijn er nog zoveel meer variabelen te bedenken.  We eten nu volgens het Paleo principe. Verse groenten, vis, vlees en noten. Fruit met mate en dan alleen rood fruit en appels (ivm lager suikergehalte). Gevoelsmatig zijn we een goede weg ingeslagen. Dat is te zien aan de goede bloedsuikers en andere bloeduitslagen van Gertjan. Hij heeft energie voor tien, sport veel, eet veel en ziet er slank en getraind uit. Jong voor zijn leeftijd (nu 51 jaar).

 

Voordelen van deze reis

De suikerziekte heeft ons als gezin nog meer tot elkaar gebracht. We eten erg lekker en iedereen kijkt er naar uit om aan tafel te gaan. We zijn bewuster bezig met voeding. De kinderen zijn zich ook bewust van hun voeding. Ze gaan bepaald eten echt niet afslaan als ze dat voorgezet krijgen. Dat hoeft van mij ook niet. Toch zie ik dat ze vaak voor gezonde alternatieven kiezen daar waar leeftijdsgenoten anders doen. En dat stemt mij positief.

De bloedsuikers van Gertjan zijn strak goed terwijl hij maar 1x per dag langwerkende insuline spuit. Hij heeft geen bijkomende complicaties van de suikerziekte. Wetenschappelijke studies geven aan dat bij een bepaalde waarde geen complicaties gezien worden. Gertjan zit in deze waarde: op deze manier gaan we onze doelstelling dus halen! We gaan dus lekker zo door want binnen het hele gezin is er overeenstemming hierover.

 

Acceptatie

Als opmerking hebben we ook wel eens gehoord dat Gertjan het maar moest accepteren dat hij suikerziekte had en weer ‘gewoon’ moest doen.  Lekker biertje drinken enzo. Niet iedereen begrijpt het en is enthousiast. Dat begrijpen wij wel maar is soms best moeilijk. Moeilijk is het soms als je het gevoel hebt dat je alleen staat met je gedachtes. Het pad welke we ingeslagen zijn is een niet voor de hand liggende.  Professionele steun vanuit het ziekenhuis is er niet. We gaan ver buiten de richtlijnen.  Persoonlijke waardering en begrip is er wel van de internist. Maar daar kunnen we niet zoveel mee.

Gertjan heeft zijn suikerziekte geaccepteerd, daar heeft hij nooit moeilijk over gedaan. Maar meegaan met de meute en ziek worden op later termijn, daar heeft toch niemand zin in? En je eigen verantwoordelijkheid in deze dan? Het klinkt misschien heel eng als iemand zegt dat hij koolhydraatbeperkt eet, maar het is heel makkelijk vinden wij inmiddels. Dat ervaren we elke dag weer. Het is meer een mindset.

De enige keer dat we wel eens elkaar aan staan te kijken is bij een traditioneel feestje waar veel bier vloeit en frituur geserveerd wordt. Dan gaan we een beetje sip naar huis. Maar gelukkig komt dit maar heel zelden voor.

Dit is het eerste wat mijn vrouw zei toen ik diabetes kreeg:

“Nu moet je leren voelen, niet meer doordenderen, maar VOELEN!”

Deze zin gaat nog vaak door mijn hoofd.

De reden dat ik dit blog ben begonnen is dat ik in mei 2013 Diabetes type 1 heb gekregen. Na deze diagnose ben ik een andere weg dan normaal ingegaan. Door verandering in lifestyle heeft mijn honeymoonfase 2 jaar geduurd.
Hoe heb ik dit gedaan? En wat kwam er allemaal op mijn weg? Dit blog verteld mijn verhaal en laat zien hoe wij tegen Diabetes Type 1 aankijken. Medisch geschoold ben ik niet. Samen met mijn vrouw zoek ik op het internet naar artikelen die mijn ideeën zouden kunnen ondersteunen.

Diabetes 1 in Eigen Hand

Besloten groep voor mensen met diabetes Type 1 die hun inzicht in het effect van leefstijl bij diabetes willen vergroten. Daarbij motiveren en steunen we elkaar op dit pad naar een eenvoudiger diabetes management en een gezonder en gelukkiger leven met Diabetes.

→ Lid worden

Wat mag u van onze Facebook community verwachten?

Van ons mag u verwachten dat we kennis met u delen over LCHP (Low Carb High Protein) voeding en het effect daarvan op het diabetes management bij kinderen en volwassenen met diabetes type 1 of LADA. De kennis die het betreft is gebaseerd op en geïnspireerd door dr. Bernsteins Diabetes Solution. We zullen dit presenteren op een makkelijke, te begrijpen manier. Bronnen zijn veelal Engelstalig, wij proberen de vertaalslag voor u te maken.

We delen het gedachtegoed van dr. Bernstein wat inhoudt dat we geloven dat elke persoon met diabetes een lang, complicatievrij leven kan leiden.
We verdienen een leven met “normale”, niet-diabetische bloedglucosewaarden. Dit vergt inspanning. Onze ervaring is dat koolhydraatarm eten, als hulpmiddel voor diabetes management, het medicijngebruik en de algehele stress vermindert en een groter gevoel van macht en controle geeft aan de patiënt.

Wij zijn van mening (en hebben persoonlijk ervaren) dat de koolhydraatarme manier van eten het giswerk van het diabetes management vermindert en meer stabiliteit en vrijheid in uw dagelijks leven mogelijk maakt

→ Lid worden

Diabetes 1 in Eigen Hand blog

Wil jij zelf ook meedenken?

Het platform Leefstijl Als Medicijn heeft openbare groepen op Facebook en LinkedIn voor iedereen die mee wil praten en denken over een gezondere, duurzame en vitale samenleving. Word je ook lid? Je bent van harte welkom!

Lid worden van de Facebookgroep

Leefstijl als Medicijn platform op LinkedIn

Steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Help ons om het aantal mensen met diabetes type 2 en andere leefstijlgerelateerde aandoeningen terug te dringen.

Doe een gift

Contact opnemen

Inschrijven voor onze nieuwsbrief