Kom maar op met dat gepersonaliseerd voedingsaanbod!

Nieuwsgierig geworden naar het aanbod in gepersonaliseerde voeding? Ik kan verklappen: dat is breed. Daarom schetst deze post een beeld van diverse gepersonaliseerde voedingsproducten en -services, in Nederland en wereldwijd.  

De bedrijven die zich op gepersonaliseerde voedingsproducten en -services toeleggen maken alle gebruik van persoonlijke gezondheidsdata die de klant zelf verzamelt (via een zelftest en/of questionnaire) of laat bepalen (in een test centrum). De lijst hieronder betreft een selectie van het aanbod en is gegroepeerd op wat hen onderscheidt. 

Darmgezondheid (microbioom) in de hoofdrol 

Terwijl het gros van het aanbod voor gepersonaliseerde voeding gebruik maakt van vragenlijsten, bloedtesten en/of DNA, zijn er ook bedrijven die zich onderscheiden doordat ze de gezondheid van de darmen als uitgangspunt nemen voor persoonlijk voedingsadvies en suggesties. Dit wordt verkregen uit een beetje ontlasting, dat de klant opstuurt naar het bedrijf. Voorbeelden zijn ‘OMEhealth’  in de UK en ‘Viome’ en Microbiome Center  in Nederland.   

Een centrale rol voor de supermarkt

Hoe kun je de drempel verlagen om gezond te eten en persoonlijke voedingsadviezen en suggesties op te volgen? Door het heel makkelijk te maken om deze producten te kopen. Zo werkt ‘EatLove’(USA) samen met AmazonFresh of Instacart.   

In Nederland kun je bij het Foodfirst Network terecht voor gezonde recepten; de benodigde ingrediënten kun je makkelijk bestellen bij Albert Heijn. Bonuskaarthouders van Albert Heijn kunnen hier een jaar lang gratis gebruik van maken. Uit een enorme lijst recepten selecteert Foodfirst recepten die passen bij jouw gezondheidsprofiel. Hier kun je aangeven of je een ziekte hebt (zoals diabetes type 2), een allergie en met welk doel je gebruik maakt van het platform (bijvoorbeeld afvallen of je fit voelen). De adviezen zijn gecreëerd voor speciale groepen mensen, er worden (nog) geen persoonlijke meetresultaten van bijvoorbeeld bloedonderzoek meegenomen.  

Supermarkt SPAR biedt maaltijdboxen aan waarvan sommigen zijn toegespitst op bepaalde doelgroepen. Zo bieden ze met eiwit verrijkte maaltijden aan die met name geschikt zijn voor ouderen. Een ander voorbeeld zijn maaltijden met minder zout.   

Supermarktketen Jumbo daarentegen gaat een stap verder richting maatwerk voeding. Hoe? Met een speciaal (gratis) aanbod voor de sporters onder ons; zowel voor profs als amateurs. Met de  Foodcoach app krijg je advies over wat (welke balans van nutriënten), wanneer en hoeveel je het beste kunt eten voor optimale sportprestaties. Je vult informatie over je geplande sportactiviteit in (zoals de duur en intensiteit) en je ziet dan welke voedingsbehoefte hierbij hoort (zie afbeelding 1). Vervolgens kun je je maaltijden zo kiezen dat je aan je voedingsbehoefte voldoet. Om je te helpen en inspireren geeft jumbo recept suggesties voor je ontbijt, lunch, avondeten en snacks. Daarnaast kun je ook je eigen maaltijden invoeren. Met een simpele klik bestel je online de benodigde ingrediënten bij Jumbo. 

Jumbo foodcoach app
Een impressie van Jumbo’s Foodcoach app

Samenwerking met een restaurant

In Londen is het mogelijk om een gepersonaliseerde maaltijd te nuttigen in een van de restaurants van VitaMojo. In samenwerking met DNAfit en Thriva bieden ze maatwerk maaltijden aan op basis van bloedwaardes of je DNA.

In Nederland experimenteert het bedrijf IMEC met dit concept. Lowlands 2019 had de primeur van een slimme toilet om discussie te stimuleren (zie afbeelding 2) [8]. Bezoekers van een restaurant werd gevraagd eerst gebruik te maken van het toilet, dat de ontlasting analyseerde en ook meteen bloeddruk en hartslag opnam. Vervolgens kregen de bezoekers een maatwerk maaltijd en suggesties. Bijvoorbeeld een maaltijd rijk aan vezels en het advies om meer te drinken (en dat op Lowlands… 😉 ).

slim toilet
IMEC’s slimme toilet

Een persoonlijke maaltijdbox

Zoals een eerdere post al beschreef zijn er verschillende aanbieders van maaltijdboxen in Nederland. Een aantal van deze is toegespitst op speciale groepen.

Zo biedt Ekomenu een maaltijdbox aan voor mensen met diabetes. En een maaltijd box die helemaal op een individu is afgestemd?

In 2018 werd door Bilder & De Clercq er een nieuwe maaltijd box aangekondigd: de DNA foodbox. Een maaltijd box met producten die precies passen bij je persoonlijke DNA. Voor 100 euro doe je een DNA test, en vervolgens betaal je iedere week 100 euro voor de box met maatwerk producten en recepten. Helaas is het stil gebleven na de aankondiging. Zijn de plannen gestrand…? Een gat in de markt; gaat vast snel ingevuld worden! 

Gepersonaliseerde producten

Er zijn verscheidene voedingsproducten die speciaal ontworpen zijn voor bepaalde groepen mensen. Zo zijn er bijvoorbeeld eiwit verrijkte cakejes voor ouderen, zoutarme kazen voor mensen die minder zout willen consumeren en chocolaatjes met voedingsstoffen die vrouwen ondersteunen tijdens de zwangerschap (zie afbeelding 3). De bonbons zijn in samenwerking met het Maxima Medisch Centrum ontwikkeld.

Ook komen er initiatieven om producten te verrijken op basis van iemands persoonlijke behoeftes. Zo test Nestlé in Japan een service waarbij klanten thee capsules ontvangen met daarin de optimale combinatie van voedingsstoffen voor hen op basis van bloed en DNA onderzoek

chocobombe maxima medisch centrum
Afbeelding 3. Smullen van een gezonde Chocobombe

Persoonlijke supplementen

Verschillende bedrijven bieden maatwerk supplementen aan in pilvorm. Zie de volgende links voor een impressie van aanbod in Europa:

https://www.baze.com/
https://www.instagram.com/vitlhealth/?hl=en
https://cuure.co/?lang=en_gb

Ook zijn er andere vormen, bijvoorbeeld 

‘Numan’ biedt een supplement spray aan 

‘GetNourished’ een 3D-geprint snoepje waarvan je zelf zeven verschillende gezonde ingrediënten (o.a. superfoods en vitamines) kunt kiezen  (zie afbeelding 4).

Vaak betaal je eenmalig voor een gezondsheidstest en daarnaast een maandelijks abonnement voor het supplement.

In Nederland verzorgt TakeDaily persoonlijk samengestelde supplementen .
Dit doen ze op basis van een online vitamine vragenlijst; dit is dus niet gebaseerd op je daadwerkelijke voedingsstatus.

Opgericht door wielrenner Mathieu van der Poel, verkoopt ‘4Gold’ gepersonaliseerde sportdrankjes op basis van een DNA test (kosten bedragen 250 euro).   

3D-geprint supplement
Afbeelding 4. Een persoonlijk 3D-geprint supplement van GetNourished

Een nieuw product

Ten slotte biedt gepersonaliseerde voeding ook ruimte voor de ontwikkeling van nieuwe producten. In de UK helpt een armband van het bedrijf ‘DNAnudge’ je tijdens het winkelen. Op basis van je DNA toont de armband of het product dat je wilt kopen voor jou een gezonde keuze is of niet. 

Meer informatie

Dit was de laatste post in de serie over gepersonaliseerde voeding

Klik hier voor een overzicht van alle artikelen

De voorlaatste post

Lees ook: