Geen pillen en spuiten, maar voeding en leefstijl als medicijn.

Het zou de toekomst van ons gezondheidssysteem kunnen worden. Als we met z’n allen eindelijk eens af durven te stappen van dat makkelijke voorschrijven van medicatie. TNO Onderzoeker Ben van Ommen en Hanno Pijl, internist/endocrinoloog aan het LUMC maken zich hier hard voor.

In deze uitzending wordt ik geïnterviewd omdat ik met succes de stelling van Hanno en Ben heb kunnen bewijzen dat voeding en leefstijl beter werken dan medicatie.

De heren zeggen in de uitzending dat ik een soort bliksemschicht effect gehad omdat ik zeer snel heel goede resultaten heb kunnen behalen. Echter ook met andere mensen die ik begeleid met leefstijl en voeding (Het ketogeen dieet) behalen we dit soort resultaten.

KETOGEEN DIEET

Op de foto hiernaast zie je een voorbeeld van een ketogene maaltijd die we hebben gegeten samen met de journalist. Als voorgerecht groene aspergetoppen met zalm en paling en vervolgens gebakken tonijnfilets met een salade met extra kaas en tonijn en avocado.

Onze voeding is dus rijk aan gezonde vetten met voldoende eiwitten en alleen koolhydraten van goede bron. Echte voeding rijk aan vitamines en mineralen.  Geen bewerkte koolhydraten en suikers.

 

Ziektenzorg

Arts Hanno Pijl noemt onze gezondheidszorg dan ook liever een ziektenzorg. “We moeten zorgen dat mensen gezond blijven, niet achteraf ziektes oplossen. We laten mensen de verkeerde dingen doen, een slecht leven lijden en proberen dat dan met pillen en spuiten een beetje op te lossen of te rekken.” Artsen en farmaceuten zouden veel meer in moeten zetten op levensstijl en voeding. Momenteel ook een ondergeschoven kindje in de artsenopleiding. Er wordt tijdens de opleiding maar een paar uur gedoceerd over voeding, Hanno Pijl zou dit graag anders zien. Hij is zelfs bezig met een special vervolgopleiding Clinical Nutricion.

Ga naar de persoonlijke pagina van en over professor Hanno Pijl

Geld besparen

Ben van Ommen, onderzoeker bij TNO noemt ook onze “care in plaats van cure”-methode. “We schrijven medicijnen voor, maar zetten niet in op genezing. Er is ook geen goed verdienmodel voor genezen, dat is het probleem van onze gezondheidszorg.” Er kan ontzettend veel bespaard worden als we het systeem om zouden gooien, alleen al voor Diabetes type 2 scheelt dat zo’n 2,7 miljard euro in 5 jaar tijd. Maar het probleem ligt volgens van Ommen  bij de partijen die hier profijt van hebben. “Nu zijn de grote winnaars vooral de farmaceuten en de verzekeraars, straks de voedingsindustrie en werkgevers omdat het ziekteverzuim daalt. Daar moeten we dus een oplossing voor vinden.”

 

Gepersonaliseerde aanpak

De industrie mag er dan misschien nog niet klaar voor zijn, de patienten wel. We doen al steeds meer aan zelfdiagnostiek, bijvoorbeeld met alle gezondheidsfuncties op onze smartphone. We zien ook tal van goede voorbeelden van mensen die hun leefstijl al hebben omgegooid en dat delen via social media. Maar gemakkelijk is het niet om je levensstijl drastisch om te gooien. TNO en het LUMC zijn daarom samen bezig een gepersonaliseerde aanpak. Ze proberen voor elk patiënttype inzichtelijk te maken hoe ze je het best kunnen steunen. Heb je baat bij een harde aanpak, waarbij de arts boos op je wordt als het niet goed gaat of werkt het bij jou beter om positief te blijven? Van Ommen: “Het moet echt maatwerk worden waarbij we precies willen weten welke aanpak bij jou het meeste kans van slagen heeft.”

Klik op onderstaande link voor het volledige interview via de site van Een Vandaag

Uitzending EenVandaag Radio Voeding als medicijn

Tijdens het interview werd onderstaande reportage opgenomen bij mij thuis en bij de CrossFit.

Ben van Ommen is werkzaam bij TNO Kwaliteit van Leven. Na zijn studie moleculaire wetenschappen in Wageningen promoveerde Van Ommen op moleculaire en biochemische processen van toxocologie en voeding van de mens.

De onderzoeksgroep van TNO waarin van Ommen werkzaam is, richt zich op de effecten van voeding op gezondheid met behulp van genomics technieken. Daarnaast is hij coördinator van de European Nutrigenomics Organisation, een samenwerkingsverband van 25 Europese universiteiten die onderzoek doen naar voeding en genetica.

Ga naar de pagina van het TNO kennis en innovatiecentrum leefstijl als medicijn