Jong en diabetes

Als jongvolwassene krijg je te maken met nieuwe factoren die een effect hebben op diabetes type 1. Toch is het mogelijk om in deze periode het heft in eigen handen te nemen. Het belangrijkste is dat je weet wat je eet. Juist op deze leeftijd als tiener of jongvolwassene wordt het eenvoudiger om andere keuzes te maken. Je wordt zelfstandiger. Je eet vaker op andere tijden of andere plekken dan je ouders. Daardoor krijg je de mogelijkheid om eigen keuzes over voeding te maken. Kinderen en jongeren eten veel bewerkte voeding. Door meer onbewerkte producten te eten kun je makkelijker je bloedsuikerwaarden stabiliseren. Kijk voor meer informatie op onze pagina over voeding.

Hoe ga je als jongere om met een nieuwe sociale omgeving?

Het is een periode waarin je veel nieuwe mensen leert kennen en je sociale omgeving verandert. Je krijgt een nieuwe vriendenkring en je wordt steeds zelfstandiger. Het is extra lastig als je diabetes hebt om daarin je weg te vinden.

  • Wat vertel je over je ziekte?
  • Hoe ga je om met groepsdruk?
  • Drink je alcohol ?
  • Rook je?

Tegenwoordig is er een grote diversiteit aan eetgewoonten. Onze ervaring is dat het daardoor eenvoudiger is om bespreekbaar te maken dat je een ander voedingspatroon hebt. Openheid over je ziekte vermindert de groepsdruk. Als je zelf weet wat je kan eten wordt het eenvoudiger om mee te doen met activiteiten van je vrienden. Je kunt gewoon mee naar de supermarkt in een tussenuur. Je koopt alleen andere producten.

Stress en dag- nachtritme

Toetsen, tentamens en examens spelen een grote rol in deze fase van je leven. Je krijgt daardoor vaker te maken met kortdurende stress of weinig slaap omdat je nog even extra moest leren voor een toets. Dit zijn allemaal leefstijlelementen die van invloed zijn op je bloedsuiker.

We hebben ervaren dat het in deze periode extra waardevol is als je een koolhydraatarm, eiwitrijk voedingspatroon hebt. Dan heb je stabielere bloedsuikerwaarden, een beter concentratievermogen en minder stemmingswisselingen. Door de stabielere bloedsuikerwaarden verbetert je nachtrust en krijg je meer energie. Op deze manier wordt het eenvoudiger om optimaal te presteren.

Hormonale veranderingen

Door de hormonale veranderingen tijdens de puberteit stijgt de bloedsuiker sneller en is er meer insuline nodig. Voor vrouwen geldt dat hun menstruatie ook een effect heeft op hun bloedsuikerwaarden en de benodigde hoeveelheid insuline. Dit is iets waar je relatief weinig aan kunt doen. Het belangrijkste is dat je regelmatig je bloedsuiker controleert en op tijd corrigeert. Het aanpassen van je voedingspatroon kan eraan bijdragen dat de effecten van hormonale schommelingen duidelijker zichtbaar zijn. Door je insulineratio aan te passen kan je de stijging van je bloedsuiker op tijd voorkomen.

Op deze pagina delen we onze ervaringen, tips en tricks.


Video’s

Wat is diabetes type 1?

Mijn naam is Amber en ik heb diabetes type 1. Zodra ik dat vertel word ik meestal glazig aangekeken. “Uhmm… wat is diabetes eigenlijk?” is vaak de vraag die volgt.

Diabetes type 1 is een gecompliceerde ziekte. Het is lastig om goed uit te leggen hoe het werkt en wat er allemaal bij komt kijken. Lang begreep ik dat zelf niet eens. In deze video leg ik uit dat diabetes type 1 een auto immuunziekte is, wat hyper en hypo betekent en welke streefwaardes worden aangehouden.

Diabetes is een ingewikkelde ziekte omdat er zoveel bij komt kijken. Dus deze videoserie zal zeker vervolg krijgen. Volg onze kanalen om op de hoogte te blijven!

Inspirerende video

Deze tiener met diabetes type één, David Dikeman, legt in de video uit hoe en waarom hij koolhydraatarm leeft. Hij gebruikt daarvoor de leefstijlmethode van dokter Bernstein en realiseert daarmee gezonde bloedsuikerwaarden. Een inspirerend verhaal.


Blog jong en diabetes

Wat is diabetes type 1 ?

Wat is diabetes type 1?

“Uhmm… wat is diabetes type 1 eigenlijk?” deze vraag wordt vaak gesteld aan Amber. In haar animatievideo legt ze het humoristisch en begrijpelijk uit.
op reis met diabetes type 1

Op reis met diabetes type 1

Op reis met diabetes type 1. Tijdens avontuurlijke, actieve reizen en sportieve vakanties is het extra uitdagend om je waarden gezond en stabiel te houden. Gerrie van Deuren vertelt hoe…

Bij diabetes en andere ziekten wordt iedereen aangeraden om zich goed te laten adviseren en begeleiden, en geen onbezonnen risico’s met zijn of haar gezondheid te nemen. De artikelen beschrijven de persoonlijke ervaringen van een patiënt, maar het ziekteverloop en de gevolgen van bepaalde maatregelen kunnen van patiënt tot patiënt verschillen. De auteur en Je Leefstijl Als Medicijn aanvaarden geen aansprakelijkheid voor besluiten over de behandeling van ziekten die op basis van de informatie in deze artikelen zijn genomen.

“One of the prime intents of this book is to give you the information you need to learn how to predict your blood sugar levels and how to ensure that your predictions will be accurate. Here the Laws of Small Numbers are exceedingly important.”

Richard K. Bernstein