Enne, hoe werkt gepersonaliseerde voeding dan? 

Enne, hoe werkt gepersonaliseerde voeding dan?   

De vorige post introduceerde het concept gepersonaliseerde voeding als een manier om je gezondheid te vergroten en ondersteunen. Ik hoor je al denken: allemaal leuk en aardig, maar hoe werkt dit dan echt? Daar zoomen we in deze post op in.  

Wat is er nodig voor gepersonaliseerde voeding?

Gepersonaliseerde voeding en adviezen vergen interactie tussen degene die hier om vraagt (de consument) en degene die dit levert (aanbieder). Hierbij is het belangrijk dat de consument in staat is om relevante data te bemachtigen om zijn/haar gezondheid, leefstijl en (eet) gedrag en ook bereid is deze te delen met de aanbieder. Beschikking tot meetapparatuur is dus essentieel. Vervolgens kan de aanbieder deze data interpreteren en vertalen naar maatwerk voedingsadviezen en voeding. Hier is (wetenschappelijke) kennis voor nodig.  

De mate van maatwerk

Gepersonaliseerde voeding is een tegenhanger van een generiek aanbod en aanpak in voeding. Bij gepersonaliseerde voeding zijn er twee types te onderscheiden: segmentatie in groepen en personalisatie op basis van individuele kenmerken . Samen vormen deze de basis voor maatwerk voeding (zie afbeelding 1).  

Afbeelding 1.  Hoe richtlijnen, adviezen en ook aanbod zich kunnen richten op de gehele populatie, groepen of toegespitst zijn op individuen.  

Allereerst is het mogelijk om mensen in groepen in te delen op basis van hun voedingsbehoeftes. Zo kan je een groep maken op basis van iemands gezondheid (huidige gezondheidsstatus, DNA, microbioom, …), demografische kenmerken (leeftijd, etniciteit), leefstijl of juist de context waarin iemand leeft. Als voorbeeld nemen we de groep van mensen met diabetes type 2 en overgewicht. Zij ontvangen een passend aanbod aan adviezen en producten. Bijvoorbeeld het advies om minder koolhydraten te eten en een koolhydraatarme maaltijd box speciaal samengeteld voor diabetici. Een ander voorbeeld is chocobombes : bonbons gevuld met voedingsstoffen die een zwangere vrouw ondersteunen in elke fase van de zwangerschap. Voor elk trimester een speciale variant (ontwikkeld in samenwerking met het Maxima Medisch Centrum). Het is hierbij belangrijk om op te merken dat alle mensen in deze groep hetzelfde advies en aanbod ontvangen.  

Ga je een stap verder, dan neem je ook de verschillen tussen de mensen in deze groep mee. Zo heeft iemand naast diabetes type 2 en overgewicht bijvoorbeeld ook een hoge bloeddruk, waar rekening mee moet worden gehouden in het creëren van de beste voedingsaanpak. Een ander persoon is een fanatiek sporter en mag in vergelijking met de anderen best wat meer koolhydraten binnenkrijgen op een dag. En weer een ander persoon is bijvoorbeeld mantelzorger en zit wat krapper bij kas. Deze persoon kan het beste worden overtuigd met goedkope, gezonde en gemakkelijke voeding. Nu wordt groepsadvies en aanbod dus toegespitst op de unieke persoon.    

  

Welke stappen worden doorlopen? 

Als er aan de randvoorwaarden is voldaan begint het personaliseren. Afbeelding 2, ontwikkeld door TNO en Wageningen Universiteit & Onderzoek, laat een mogelijke werking zien. De stappen in de cirkel licht ik kort toe.  

Het oranje gedeelte rechts onderin vormt de start. Je hebt producten gekocht en bereid. De eerste stap ik dat je bijhoudt wat je consumeert en daarbij verzamel je ook de benodigde gezondheid data. De afbeelding spreekt over gezondheidsdata die wordt verzameld zonder dat je het door hebt, zoals over je fysieke activiteit en slaap. Dit kan natuurlijk uitgebreid worden andere gezondheidsonderzoeken, zie voor een impressie van het huidige aanbod: LINK). Dit levert heel veel data op. Deze data worden geanalyseerd (waarbij ook geavanceerde analyse technieken zoals ArtificialIntelligence (AI) en Self Learning Systems om de hoek komen kijken). Vervolgens ontvang je persoonlijk advies. Met dit advies (kennis) word je in staat gesteld om je levensstijl, boodschappenlijstje en manier van voedselbereiding te verbeteren, zodat deze bijdragen aan een positieve gezondheid. En of het effect heeft? Dat wil je natuurlijk testen. Zo kom je weer in de eerste stap terecht. En nu zul je begrijpen dat er data zijn die elke dag worden verzameld, zoals je fysieke activiteit, maar dat er ook testen zijn die je bijvoorbeeld een aantal keer per jaar uitvoert, zoals bloedonderzoek.  

 

Afbeelding 2. Mogelijke stappen in het leveren van gepersonaliseerde voeding en gerelateerd aanbod . 

Kan het nóg persoonlijker? 

Ook de communicatie van adviezen en voedselaanbod kan gepersonaliseerd worden. Dit verhoogt de acceptatie van het bericht en mate dat mensen trouw zijn aan de suggestie . Door het personaliseren van de communicatie is dus ook gezondheidswinst te boeken! 

Gepersonaliseerde communicatie vindt plaats op drie niveaus . Allereerst is het mogelijk om persoonlijke kenmerken in de boodschap te verwerken. Denk bijvoorbeeld aan communicatie die je persoonlijke naam gebruikt in de heffing, of een speciaal berichtje op je verjaardag: ‘Hallo Robin, gefeliciteerd, speciaal voor je verjaardag een korting op een nieuwe gezondheidstest’. Ondanks dat dit een standaard bericht betreft, voelt de ontvanger zich meer aangesproken.  Als tweede niveau van personaliseren kan een bericht je van feedback voorzien, bijvoorbeeld over je eetkeuzes. Een bericht kan droge data communiceren, je uitkomst vergelijken met anderen en een oordeel bevatten; of natuurlijk een combinatie. Een voorbeeld van elke variant: ‘Je hebt vandaag 120 gram koolhydraten binnen gekregen’, ‘Je hebt vandaag meer koolhydraten binnengekregen dan anderen op een koolhydraatarm dieet’ en ‘je hebt vandaag te veel koolhydraten binnen gekregen’.Het laatste niveau van personaliseren is het matchen van de inhoud aan de persoonlijke kennis en kunde, voorkeuren en verwachtingen van de ontvanger. Op welke toon wil je aangesproken worden? En hoeveel achtergrondinformatie overtuigt jou? Het doel: ‘right-content, right mood, right-time, right-place’ feedback.  

 

Palmnäs, M., Brunius, C., Shi, L., Rostgaard-Hansen, A., Torres, N.E., González-Domínguez, R., … Landberg, R. (2019). Perspective:Metabotyping—A Potential Personalized Nutrition Strategy forPrecision Prevention of Cardiometabolic Disease. Advances inNutrition, 1–9. https://doi.org/10.1093/advances/nmz121 

https://www.chocobombes.nl/ 

 Van der Ent, L. (2018). Personalized nutrition: Wie is de diëtist van de toekomst? Expertise voedingsmiddelenindustrie, 5, 28–30. Retrieved from https://www.wur.nl/nl/show/EVMI-Wie-is-de-dietist-van-de-toekomst.htm 

Ordovas, J. M., Ferguson, L. R., Tai, E. S., & Mathers, J. C. (2018).Personalized nutrition and health. BMJ, 361, 1–7. https://doi.org/10.1136/bmj.k2173 

 Spanakis, E. G., Santana, S., Tsiknakis, M., Marias, K., Sakkalis, V.,Teixeira, A., … Tziraki, C. (2016). Technology-based innovations tofoster personalized healthy lifestyles and well-being: a targeted 

review. Journal of Medical Internet Research, 18(6), 1-11. https://doi.org/10.2196/jmir.4863 

 Hawkins, R. P., Kreuter, M., Resnicow, K., Fishbein, M., & Dijkstra,A. (2008). Understanding tailoring in communicating abouthealth. Health Education Research, 23(3), 454–466. https://doi.org/10.1093/her/cyn004 

Een artikel geschreven door Ir. Veerle van Engen

Leefstijl op maat – de volledige planning van artikelen door Veerle

Als Strategic Health Designer heb ik een passie het ontwerpen van een gezonde voedselomgeving en personalised nutrition, dus afgestemd op jou.

Lees het artikel

Hoe een persoonlijk voedingsadvies bijdraagt aan de gezondheid. Hoe reageer ik op bepaalde voeding? Individueel voedingsadvies op maat.

Lees het artikel

koolhydraten, eiwitten, vetten, ketonen, macronutriënten, micronutriënten, vitamines, mineralen. Een duidelijke uitleg door Veerle van Engen 

Lees het artikel

Verkeerde voeding maakt je ziek maar de juiste voeding kan je ook weer genezen. De twee gezichten van voeding. Welk gezicht kijkt naar jou?

Lees het artikel

Heb je diabetes type 2 dan is voeding vaak de oorzaak maar ook de oplossing. Zoek jij een oplossing dan helpt dit artikel jouw op weg

Lees het artikel

Ongezonde voeding kan problemen veroorzaken en gezonde voeding kan worden ingezet als (preventief) medicijn. Hoe nu verder met deze kennis?

Lees het artikel

Eten is een hele balanceer act. Hoe zorg je ervoor dat je precies eet wat je nodig hebt? Verschillende testen kunnen je helpen. Daar lees je in deze post meer over!

Lees het artikel

Voeding die precies bij jou past. Maatwerk. Oftewel: gepersonaliseerde voeding. Dat concept introduceert deze post.

Lees het artikel

Gepersonaliseerde voeding is een manier om je gezondheid te vergroten en ondersteunen. Hoe dat werkt? Daar zoomen we in deze post op in.

→ Lees het artikel

Dit artikel wordt binnenkort gepubliceerd.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Dit artikel wordt binnenkort gepubliceerd.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

ALTIJD GRIP OP JE GEZONDHEID

Neem de regie over je gezondheid. Join the deep health revolution!

Ancora.health

Lees ook of meld je aan

Wat eten we vandaag – Gezonde leefstijlrecepten

Wat eten we vandaag? Wat is echt gezond? Voeding als medicijn. Tips en recepten real food, koolhydraatarm, ketogeen, veel groenten, eiwitrijk.

Ga naar het artikel wat eten we vandaag

 

Leefstijlprogramma voor mensen met diabetes type 2 – Diabetes2Doorbreken

Diabetes2doorbreken het online leefstijlprogramma voor leden van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn.

Heb jij diabetes type 2? Doe mee!

 

Voeding op maat – personalised nutrition

In deze serie van artikelen geeft Ir. Veerle van Engen haar visie over voeding op maat, voeding op recept, voeding die het best bij jou past.

Lees ook haar thesis op de site van TU Delft Towards shoppable health

Of bekijk de de online presentatie van de master thesis van Veerle

 

Heb je diabetes type 2? Wil je hier iets aan doen? Schrijf je in en maak kans om deel te nemen aan een gratis pilotprogramma waarbij je aan de slag gaat met Je Leefstijl Als Medicijn. Lees meer

Wil jij zelf ook meedenken?

Het platform Leefstijl Als Medicijn heeft openbare groepen op Facebook en LinkedIn voor iedereen die mee wil praten en denken over een gezondere, duurzame en vitale samenleving. Word je ook lid? Je bent van harte welkom!

Lid worden van de Facebookgroep

Leefstijl als Medicijn platform op LinkedIn

Steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Help ons om het aantal mensen met diabetes type 2 en andere leefstijlgerelateerde aandoeningen terug te dringen.

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Samenwerkingspartners

Deze website is mede mogelijk dank zij onze partners.

Ekomenu Maaltijdboxen Kook gezonde gerechten die perfect passen bij jouw leefstijl.

Ancora.health Het preventieve gezondheidsplan gebaseerd op jouw data.