Van jongs af aan hou ik mij bewust en onbewust bezig met een gezonde leefstijl. Als kind kreeg ik vrijwel uitsluitend gezond eten en overdag werd ik gewoon het huis uit gestuurd om in de frisse buitenlucht te gaan spelen. Hier is mijn basis gelegd voor een gezonde leefstijl. Toen ik iets ouder werd ontstond meer interesse in het onderwerp ‘leefstijl’ en de keuze voor de opleiding Biologie, Voeding en Gezondheid was dan ook logisch. In het filmpje staat een korte toelichting wat deze opleiding inhoud.

 

In de opleiding lag de focus voornamelijk op de preventie van welvaartsziekten door middel van leefstijlinterventies. De preventieve kant van gezondheid spreekt mij heel erg aan. Als je, net zoals ik, van jongs af aan de handvatten krijgt om goed voor jezelf te zorgen is dit op latere leeftijd ook makkelijker. Daarnaast ben ik er groot voorstander van projecten zoals gezonde (school)kantine en Sport en Bewegen in de buurt. Ik denk dat het heel belangrijk is dat er aandacht wordt besteed aan het makkelijker maken én het beschikbaar maken van gezonde keuzes. Vanuit die filosofie heb ik een stage gedaan in Brazilië. Hier heb ik les gegeven over voeding en gezondheid aan basisschoolkinderen in de favela’s.

In de favela’s wonen mensen met vaak erg lage inkomens. Vaak is er niet genoeg ruimte in het budget om vlees of vis te kopen. Toch werden er soms (in mijn ogen) vreemde keuzes gemaakt qua voeding. Coca Cola was bijvoorbeeld een statussymbool in de favela, dus iedereen dronk dit.

In het huidige lesprogramma in de favala’s werd geen aandacht besteed aan gezondheid. En om eerlijk te zijn keek ik daar niet van op. Het onderwijs liet aardig wat te wensen over en ik zag soms kinderen van een jaar of 10 die nog moeite hadden met het schrijven van hun eigen naam. Des te belangrijker was het dat ik wél de moeite nam om de kinderen en ouders uit te leggen hoe ze ziektes zoals malaria en diabetes konden voorkomen.
 

Daarnaast heb ik nog een half jaar stage gelopen bij Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG). Hier heb ik onderzoek gedaan naar speelplekken in Almere Buiten. Hoewel preventie een goed uitgangspunt is, kwam ik er gedurende mijn opleiding achter dat dit niet de hele oplossing is voor de huidige maatschappij. Er zijn erg veel mensen die lijden aan 1 of meerdere welvaartsziekten, en dat zal de komende jaren nog niet veel dalen. er ontstond bij mij dan ook de behoefte om mij meer te verdiepen in het verbeteren of genezen van welvaartsziekten door middel van een gezonde leefstijl. Daarom heb ik afgelopen jaar een minor ‘Leefstijlprogramma op Maat’ gevolgd, waar dit onderwerp verder werd uitgediept.

 
In mijn vrije tijd ben ik veel bezig met sport. Sinds vorig jaar geef ik zelf ook les in BODYSTEP. Daarnaast heb ik nog ambitie om in de toekomst les te geven in GRIT (high intensity interval training) of CXWORX.
 

In mijn stage bij je Leefstijl Als Medicijn hoop ik meer inzicht te krijgen in ervaringen van deskundigen en patiënten en meer te leren over de mogelijkheden die leefstijl heeft te bieden. Dit zal ik doen door het houden van interviews, het schrijven van blogs over voeding en welvaartsziekten en het helpen opzetten van het ‘diabetes reset programma‘. Je kan mij en mijn blogs blijven volgen via deze pagina op je leefstijl als medicijn.