Ehlers Danlos syndroom Esther de Roo CrossFit leefstijl en mindset

Het is januari 2012, als ik na meer dan 30 jaar onbegrepen klachten en een intensief revalidatietraject, gediagnostiseerd wordt met het Ehlers Danlos syndroom.

Het enige wat ik op dat moment nog kan, is kleine stukjes lopen met de kinderwagen als ondersteuning. Met veel pijn en moeite lukt het mij om alleen voor mijn kinderen en hond te zorgen.

In het jaar wat volgt, wordt er een een tweede revalidatie traject ingezet maar de beoogde resultaten blijven achterwege. In mijn zoektocht naar hulp, ben ik via via terecht gekomen bij Charles Verschuren, coach en eigenaar van Crossfit Gymert. Charles is fysiotherapeut en bewegingswetenschapper en ziet mogelijkheden om met mij aan de gang te gaan.

Ik begin met één keer in de week deel te nemen aan een groepstraining, die buiten de reguliere lessen om wordt gegeven. Het kost letterlijk bloed, zweet en tranen. Buiten de trainingen om, lag ik veel in bed. Vaak heb ik mij afgevraagd of dit nu echt wel verstandig was maar met behulp van mijn trainer werd ik fysiek en mentaal steeds weer meer weerbaar. Steeds vaker lukte het mij om wat grotere rondjes te wandelen met de hond.

In de Crossfit box maakte ik ook kennis met een andere manier van eten: groenten, vlees en vis, zaden en noten, een beetje fruit, een beetje koolhydraten en geen suikers.

Met het veranderen van mijn levensstijl, groeide ook mijn zelfvertrouwen en lukte het mij om te focussen op wat ik wèl kon! Dat leverde mij zelfs een baan op als dorpsondersteuner waarin ik inwoners van mijn dorp ondersteun op het gebied van zorg en welzijn.

In de afgelopen vijf jaar heb ik mijn energie ingezet om fysiek vooruit te gaan. Daarnaast ben ik deel gaan nemen aan aangepaste (scaled) crossfit wedstrijden en plaatste ik mij tijdens de Tiglon 2 kwalificatie zelfs op de eerste plaats in de aangepaste divisie.

Sinds 2016 ben ik teamlid van de Dutch Adaptives geworden, een groep mensen met een beperking die zich inzet om het adaptive Crossfit in Nederland op de kaart te zetten.

Crossfit is bij uitstek geschikt om aan te passen naar de mogelijkheden van een beperkte sporter, waardoor deze vaak in de reguliere lessen mee kan doen. (www.dutchadaptives.nl)

Inmiddels is uit onderzoek (Verbeeten) gebleken dat mensen met een beperking die sporten, een veel grotere kans hebben op arbeidsreintegratie. Vanuit dat perspectief, ben ik ook ambassadeur geworden bij de Lucille Werner Foundation die zich in zet voor een sterkere positie in de samenleving voor mensen met een handicap. In mei 2017 ondersteunde ik tijdens de live uitzending op SBS6, de Mis(s) verkiezing.

Mijn persoonlijke doel is om in 2020 deel te nemen aan de Masters categorie van het Crossfit zonder aanpassingen. Ik wil mij actief in blijven zetten om het adaptive Crossfit in Nederland bekend te maken zodat mensen met een beperking mee kunnen doen in de reguliere Crossfit lessen.

Daarnaast hoop ik mensen te kunnen ondersteunen in een leefstijl aanpassing zodat het hen, net als mij, lukt om hun leven structureel gezonder te leven en zich beter te voelen.

Foto credits: Van Daal Foto en Film 

De 5 belangrijkste doodsoorzaken – 5 buckets of death

5 buckets of Death

Een interview met Coach Greg Glassman oprichter van CrossFit over hoe vaak ze meemaken dat leden van de CrossFit gemeenschap gewicht verliezen, vertrouwen terugwinnen en zich verlossen van chronische ziekten.

Hij verteld hier hoe hij hoopt mee te werken aan het verminderen van chronische ziekten in de wereld. In ieder geval was dit bij Esther de Roo zeker het geval.

En straks zal Esther dit weer voort gaan zetten met de uitbreiding van het initiatief Gezond Helmond naar meer gemeentes in de regio.

Persoonlijke ervaringsverhalen

In dit artikel lees je persoonlijke ervaringen van mensen die succesvol  hun leefstijl als medicijn hebben ingezet. Vaak bleek de aanpassing van de leefstijl het beste recept voor hun aandoening. Heb jij ook een persoonlijk verhaal en wil je dat graag delen en hiermee anderen inspireren neem dan contact met ons op.

→ Contactformulier

Daniëlle Ruigrok van der Werven vertelt over haar ervaring met yoga en niet aangeboren hersenletsel. Yoga kan helpen bij het loslaten van de competitie met jezelf, die onderdeel kan zijn van het omgaan met een chronische ziekte.
Ervaringsdeskundigen worden als betrouwbare bron van leefstijlinformatie gezien, aldus onderzoek van de Coalitie Leefstijl in de Zorg. Ze laten zien welke mogelijke gezondheidsvoordelen te behalen zijn en ondersteunen het vertrouwen van mensen die met leefstijlverandering bezig zijn. Een samenvatting van het onderzoek.
Lottie van Starkenburg is auteur van het boek Mijn vriend Damocles. Toen de ziekte van Hashimoto bij haar werd geconstateerd, werd over voeding niet gerept. Inmiddels is ze erachter dat voeding voor haar veel verschil kan maken. ‘Ik ben trots, maar voel me ook besodemieterd.’
Onze vrijwilligers zijn onmisbaar voor Stichting Je Leefstijl Als Medicijn. Nadat Bertha Maat vanwege reuma moest stoppen met werken verdiepte ze zich in zelfmanagement. Ze ondersteunt de supportgroep Grip op reuma.
Onze vrijwilligers zijn onmisbaar voor Stichting Je Leefstijl Als Medicijn. Volgens Piet van Ommeren is er veel voordeel te behalen als de zorg beter over de leefstijl zou gaan voorlichten.
Supportgroepen worden een vast onderdeel van de zorg
5 jaar Je Leefstijl Als Medicijn: Wim Tilburgs vertelt over de ontstaansgeschiedenis en toekomstplannen van de stichting.
Suikerhuis Helmond
Je Leefstijl Als Medicijn en GezondHelmond doen ervaring op met het Suikerhuis, een uniek project voor diabetesbestrijding.
Data Driven Fasting
Na 2 weken 5 kilo afgevallen en geen hongerklop: de ervaringen van Monica uit Eindhoven met Data Driven Fasting.
Met het ketogeen dieet wist Ramon Goosen zijn migraine terug te dringen. Bemoedigend is dat we de aandoening steeds beter lijken te begrijpen.
Op dertigjarige leeftijd kreeg Marloes Boon de diagnose reuma. Door verandering van leefstijl kon ze de klachten terugdringen.
Gerrie van Deuren heeft diabetes type 1 LADA. Ze vertelt hoe ze tijdens een intensieve vakantiereis met extreme hitte omgaat met diabetes in het oerwoud.
Bijna haar hele leven kampt Beau Konijn met de chronische huidaandoening hidradenitis. Leefstijlaanpassingen hebben haar veel geholpen.
Toen Achiekoela Sadhoe merkte dat hij zijn diabetes kon omkeren, besloot hij anderen te gaan helpen hetzelfde te bereiken
In de supportgroepen van Je Leefstijl Als Medicijn geven de deelnemers elkaar tips en delen ze successen. Onlangs maakte Marlies Beers in de groep Diabetes 1 in Eigen Hand trots bekend dat ze haar waardes onder controle heeft.
Hoewel ze 45 jaar verschillen kunnen Amber Heijneman en Marcelis Boereboom elkaar vinden in een actieve houding in de omgang met diabetes type 1.
Door het aanpassen van haar voeding kreeg Victorien Madsen colitis ulcerosa, een chronische inflammatoire darmziekte (IBD), onder controle.
Chronische ziektes hebben ook gevolgen voor mensen in de omgeving van de patiënt. Marina van der Wal en Gideon de Haan helpen gezinnen om daarmee om te gaan.
Corine Heijneman pleit voor een focus op voeding in zelfmanagement. Na ruim twintig jaar te leven met reuma paste zij haar voedingspatroon aan en kreeg grip op haar reuma. Luister in deze podcast van The Nourishing State naar haar verhaal
In dit artikel gaat Amber Heijneman het gesprek over leefstijlgeneeskunde aan met sport- en leefstijlarts dr. Hans van Kuijk. Binnen zijn sportgeneeskundig handelen legt Van Kuijk de focus op leefstijlverbeteringen omdat daar bij vrijwel alle welvaartsaandoeningen enorme gezondheidswinst te realiseren valt.
In deze podcast met The Nourishing State vertelt Marina Boeser hoe verrast zij was door het verschil dat andere voeding maakte op de ernst en frequentie van haar migraine. Ze is verbaasd dat dit niet algemeen bekend is. Minder migraine en minder heftige migraine is echt mogelijk!
Amber is jongvolwassen en heeft diabetes type 1. In deze podcast van The Nourishing State vertelt zij dat anders eten niet zo gek is en veel voordelen heeft bij diabetes type 1.
"Uhmm... wat is diabetes type 1 eigenlijk?" deze vraag wordt vaak gesteld aan Amber. In haar animatievideo legt ze het humoristisch en begrijpelijk uit.
Meer dan twintig jaar kampt Corine Heijneman met reuma. Ze is de supportgroep Grip Op Reuma gestart
Ervaringsdeskundigen weten als geen ander hoe ze iemand kunnen helpen. Professor David van Bodegom over de kracht van peercoaching in de zorg.
Saskia Bakker heeft minder migraine door een verandering van voeding en leefstijl. Na het bezoek aan een leefstijlarts ging het roer om. Een ervaringsverhaal.
Toen Leander Cramer medicijnen kreeg tegen darmproblemen, besloot hij eerst op onderzoek uit te gaan. Door zijn leefstijl aan te passen kwam hij verder.
Coaching met behulp van ervaringsdeskundigen biedt veel voordelen, aldus TNO-onderzoek
Op reis met diabetes type 1. Tijdens avontuurlijke, actieve reizen en sportieve vakanties is het extra uitdagend om je waarden gezond en stabiel te houden. Gerrie van Deuren vertelt hoe ze dit met behulp van haar leefstijl aanpakt.
Langzaam maar zeker wordt vanuit wetenschappelijk onderzoek het belang van voeding en leefstijl in de behandeling van diabetes type 1 (her)ontdekt, schrijft Amber Heijneman in de inleiding van haar profielwerkstuk De diabetes renaissance.
Het onderzoek van Amber Heijneman naar leefstijl in de behandeling van diabetes 1 geeft een overzicht van de knelpunten en pleit voor kennis en keuzevrijheid.
Hoe verbeter je met diabetes type 1 je uithoudingsvermogen ? Welke voordelen zijn er en waar moet je extra op letten? Vanuit eigen ervaring lichten we dit toe.
Kinderen willen hetzelfde zijn als hun vrienden. Kan een kind met diabetes type 1 onbezorgd meedoen met leeftijdgenootjes en hoe realiseer je dat?
Podcast Bea Pols - Compleet Gezond met Marina Boeser over hoe verandering van voeding en leefstijl haar leven met migraine veranderde.
Inzicht in je aandoening leidt tot meer controle over je ziekteverloop. Corine vertelt hoe dit haar beide kinderen met diabetes type 1 heeft geholpen.
Een podcast van Bea Pols met Wim Tilburgs. Een veteraan met een missie. Van ziekenzorg naar gezondheidszorg met Stichting Je Leefstijl Als Medicijn.
Het boek 100% suikervrij richt zich op verschillende vormen van suiker. Het adviseert om suikers én de producten die zich als suiker in het lichaam gedragen te mijden.
Het zelfstandig op kamp gaan is voor veel kinderen met diabetes type 1 en hun ouders een ingewikkeld moment. Lees hier het verhaal van Xander en zijn ouders.
Marina leed jarenlang aan zware migraine en onderzoekt hoe ze zichzelf met een verandering van leefstijl kan helpen. Ketogeen tegen migraine.
Een groot deel van haar leven leed Arianne Groeneveld onder migraine. Het Stanton-dieet verloste haar van de chronische hoofdpijn.
In zijn boek Lichter beschrijft William Cortvriendt het verhaal van Wim Tilburgs en zijn vrouw Saïda. Samen vielen zij 60 kilo af. Wim doorbrak zijn diabetes 2.
Verandering van voeding bevrijdde Marieke de Zwaan van haar migraine. Bewerkt voedsel gooit ons lichaamssysteem in de war.
Een persoonlijk verhaal van een moeder over het proces van loslaten bij diabetes type 1. Welke vaardigheden zijn er voor nodig voor jou en je kinderen?
Kinderen bereiken 9 juli al de maximale hoeveelheid suiker die zij in een jaar zouden mogen eten.
Kun je blijven bewegen en sporten met diabetes? Jazeker, als je je bloedwaardes in de gaten houdt. Tips van dr. Bernstein
Door haar leefstijl te veranderen en een koolhydraat beperkt dieet te volgens heeft Saskia al vijf jaar geen last meer van haar psoriasis.
Haar huisarts raadde haar Je Leefstijl Als Medicijn aan. Binnen twee jaar wist Miranda 75 kilo af te vallen.
Met diabetes-1 was Gerrie van Deuren bang niet meer te kunnen sporten. Na een verandering van leefstijl blijven haar bloedwaardes stabiel.
Genezen van membraneuze nefropathie en 30 kilo afvallen. Dat lukte Edith van der Bol dankzij het ketogeen dieet. Ze is 30 kg lichter en fit.
30 jaar lang probeerde Marina Boeser alles om van de migraine af te komen. Verandering van voeding was voor haar de doorbraak.
Is het mogelijk je bloedsuiker stabiel te houden tijdens stress? Hoe ga je om met de bloedsuiker piek die adrenaline veroorzaakt?
De verandering van het zorgstelsel vraagt om een nieuwe visie op de rol van patiënt. Van patiënt naar actiënt naar citizen science.
Door gezondheidsproblemen verloor Rotterdammer Michel Buket de moed om zelf fitter te kunnen worden. Tot hij eerlijk in de spiegel keek.
Mensen halen van alles uit de kast om gezond te blijven, of hun herstel te bevorderen. Ze doen dan aan zelfonderzoek ofwel Citizen Science.
Tips en adviezen om met diabetes type 1 je bloedsuiker te stabiliseren door te starten met koolhydraatarme en eiwitrijke voeding.
Jeltje de Vries veranderde haar leefstijl na een bipolaire stoornis. Inmiddels is ze van de medicijnen af, energieker en 30 kilo lichter
Het veranderen van onze leefstijl op basis van “de wet van de kleine getallen” was het begin van een verbetering in ons diabetesmanagement.
Pieken en dalen, ontregelde glucosewaarden, hoe help ik mijn kind met diabetes type 1? Dr Bernsteins diabetes solution was de oplossing.
Naar schatting hebben vijftien van de honderd mensen met de verkeerde diagnose diabetes type 2 eigenlijk de LADA-vorm van diabetes type 1
Met het keto-dieet raakte Maaike Pel in negen maanden 20 kilo kwijt. Ze eet heerlijk, heeft energie en weerstond corona zonder zorgen.
Dat beide kinderen van Corine diabetes type 1 kregen, mondde uit in een zoektocht naar de leefstijl die hun bloedwaardes kon stabiliseren.
Toen haar buikomvang een kijkoperatie in de weg stond, besloot Elly haar leefstijl om te gooien. Na een week kon ze stoppen met pillen.
Nadat ze borstkanker bleek te hebben, veranderde Jolanda haar leefstijl en voeding. Drie maanden na de diagnose was de tumor weg.
Het mediterraan dieet is meer dan een dieet het is een leefstijl. Maar ook de overzijde van de Middellandse Zee kent deze leefstijl zoals in Marokko.
In het tweede deel van de Radar over cholesterol volgt Antoinette Hertsenberg mensen met een hoog cholesterol die hun voedingspatronen onder de loep nemen.
Op 8 oktober een bloedsuikerspiegel van bijna 300 (16) en een gewicht van 127 kilo. Na goed 8 weken ben ik 11 kilo afgevallen en mijn bloedwaarden stabiel.
Een gezonde leefstijl begint bij voeding, beweging én spierkracht. Dat laatste wordt door mensen die streven naar een gezond lichaam vaak ‘vergeten’.
Monique Koffeman is een Leefstijl Als Medicijn coach. Dit zijn ervaringsdeskundigen getraind in het toepassen van de vijf zuilen van een gezonde leefstijl.
Geen brainfog meer, geheugenfuncties enorm verbeterd. Ik heb mijn levensplezier weer terug zegt Gerryo Voermans mede dankzij het ketogeen dieet en veel sport
Het leefstijl als medicijn succesverhaal van Natascha Hendrikx. Lees hier hoe zij met voeding en leefstijl ernstige psoriasis en ontstekingsreuma omkeerde.
Esther de Roo, in de CrossFit box maakte ik kennis met een andere leefstijl. Met voeding, beweging en mindset sta ik weer volop in het leven.
Ondanks dat ik een actief leven had met veel sport ging het flink bergaf met mijn fitheid / gezondheid. Dankzij voeding en yoga zijn al deze klachten verdwenen.
Een studie over voeding en diabetes type 1 of LADA. Conclusie Anders eten. Resultaat goede bloedsuikers en energie voor tien. De bloedsuikers van Gertjan zijn strak en goed terwijl hij maar 1x per dag langwerkende insuline spuit. Hij heeft geen bijkomende complicaties van de suikerziekte.

Wil jij zelf ook meedenken?

Het platform Leefstijl Als Medicijn heeft openbare groepen op Facebook en LinkedIn voor iedereen die mee wil praten en denken over een gezondere, duurzame en vitale samenleving. Word je ook lid? Je bent van harte welkom!

Lid worden van de Facebookgroep

Leefstijl als Medicijn platform op LinkedIn

Steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Help ons om het aantal mensen met diabetes type 2 en andere leefstijlgerelateerde aandoeningen terug te dringen.

Inschrijven voor onze nieuwsbrief