Ehlers Danlos syndroom Esther de Roo CrossFit leefstijl en mindset

Ehlers Danlos syndroom Esther de Roo CrossFit leefstijl en mindset

Het is januari 2012, als ik na meer dan 30 jaar onbegrepen klachten en een intensief revalidatietraject, gediagnostiseerd wordt met het Ehlers Danlos syndroom.

Het enige wat ik op dat moment nog kan, is kleine stukjes lopen met de kinderwagen als ondersteuning. Met veel pijn en moeite lukt het mij om alleen voor mijn kinderen en hond te zorgen.

In het jaar wat volgt, wordt er een een tweede revalidatie traject ingezet maar de beoogde resultaten blijven achterwege. In mijn zoektocht naar hulp, ben ik via via terecht gekomen bij Charles Verschuren, coach en eigenaar van Crossfit Gymert. Charles is fysiotherapeut en bewegingswetenschapper en ziet mogelijkheden om met mij aan de gang te gaan.

Ik begin met één keer in de week deel te nemen aan een groepstraining, die buiten de reguliere lessen om wordt gegeven. Het kost letterlijk bloed, zweet en tranen. Buiten de trainingen om, lag ik veel in bed. Vaak heb ik mij afgevraagd of dit nu echt wel verstandig was maar met behulp van mijn trainer werd ik fysiek en mentaal steeds weer meer weerbaar. Steeds vaker lukte het mij om wat grotere rondjes te wandelen met de hond.

In de Crossfit box maakte ik ook kennis met een andere manier van eten: groenten, vlees en vis, zaden en noten, een beetje fruit, een beetje koolhydraten en geen suikers.

Met het veranderen van mijn levensstijl, groeide ook mijn zelfvertrouwen en lukte het mij om te focussen op wat ik wèl kon! Dat leverde mij zelfs een baan op als dorpsondersteuner waarin ik inwoners van mijn dorp ondersteun op het gebied van zorg en welzijn.

In de afgelopen vijf jaar heb ik mijn energie ingezet om fysiek vooruit te gaan. Daarnaast ben ik deel gaan nemen aan aangepaste (scaled) crossfit wedstrijden en plaatste ik mij tijdens de Tiglon 2 kwalificatie zelfs op de eerste plaats in de aangepaste divisie.

Sinds 2016 ben ik teamlid van de Dutch Adaptives geworden, een groep mensen met een beperking die zich inzet om het adaptive Crossfit in Nederland op de kaart te zetten.

Crossfit is bij uitstek geschikt om aan te passen naar de mogelijkheden van een beperkte sporter, waardoor deze vaak in de reguliere lessen mee kan doen. (www.dutchadaptives.nl)

Inmiddels is uit onderzoek (Verbeeten) gebleken dat mensen met een beperking die sporten, een veel grotere kans hebben op arbeidsreintegratie. Vanuit dat perspectief, ben ik ook ambassadeur geworden bij de Lucille Werner Foundation die zich in zet voor een sterkere positie in de samenleving voor mensen met een handicap. In mei 2017 ondersteunde ik tijdens de live uitzending op SBS6, de Mis(s) verkiezing.

Mijn persoonlijke doel is om in 2020 deel te nemen aan de Masters categorie van het Crossfit zonder aanpassingen. Ik wil mij actief in blijven zetten om het adaptive Crossfit in Nederland bekend te maken zodat mensen met een beperking mee kunnen doen in de reguliere Crossfit lessen.

Daarnaast hoop ik mensen te kunnen ondersteunen in een leefstijl aanpassing zodat het hen, net als mij, lukt om hun leven structureel gezonder te leven en zich beter te voelen.

Foto credits: Van Daal Foto en Film 

De 5 belangrijkste doodsoorzaken – 5 buckets of death

5 buckets of Death

Een interview met Coach Greg Glassman oprichter van CrossFit over hoe vaak ze meemaken dat leden van de CrossFit gemeenschap gewicht verliezen, vertrouwen terugwinnen en zich verlossen van chronische ziekten.

Hij verteld hier hoe hij hoopt mee te werken aan het verminderen van chronische ziekten in de wereld. In ieder geval was dit bij Esther de Roo zeker het geval.

En straks zal Esther dit weer voort gaan zetten met de uitbreiding van het initiatief Gezond Helmond naar meer gemeentes in de regio.

Persoonlijke ervaringsverhalen

In dit artikel lees je persoonlijke ervaringen van mensen die succesvol  hun leefstijl als medicijn hebben ingezet. Vaak bleek de aanpassing van de leefstijl het beste recept voor hun aandoening. Heb jij ook een persoonlijk verhaal en wil je dat graag delen en hiermee anderen inspireren neem dan contact met ons op.

→ Contactformulier

Een groot deel van haar leven leed Arianne Groeneveld onder migraine. Het Stanton-dieet verloste haar van de chronische hoofdpijn.
In zijn boek Lichter beschrijft William Cortvriendt het verhaal van Wim Tilburgs en zijn vrouw Saïda. Samen vielen zij 60 kilo af. Wim doorbrak zijn diabetes 2.
Verandering van voeding bevrijdde Marieke de Zwaan van haar migraine. Bewerkt voedsel gooit ons lichaamssysteem in de war.
Wat zijn de vaardigheden die je als ouder kan leren en hoe je die over kan dragen aan je kinderen. Een persoonlijk verhaal van een moeder.
Door haar leefstijl te veranderen en een koolhydraat beperkt dieet te volgens heeft Saskia al vijf jaar geen last meer van haar psoriasis.
Haar huisarts raadde haar Je Leefstijl Als Medicijn aan. Binnen twee jaar wist Miranda 75 kilo af te vallen.
Met diabetes-1 was Gerrie van Deuren bang niet meer te kunnen sporten. Na een verandering van leefstijl blijven haar bloedwaardes stabiel.
Genezen van membraneuze nefropathie en 30 kilo afvallen. Dat lukte Edith van der Bol dankzij het ketogeen dieet. Ze is 30 kg lichter en fit.
30 jaar lang probeerde Marina Boeser alles om van de migraine af te komen. Verandering van voeding was voor haar de doorbraak.
Is het mogelijk je bloedsuiker stabiel te houden tijdens stress? Hoe ga je om met de bloedsuiker piek die adrenaline veroorzaakt?
De verandering van het zorgstelsel vraagt om een nieuwe visie op de rol van patiënt. Van patiënt naar actiënt naar citizen science.
Door gezondheidsproblemen verloor Rotterdammer Michel Buket de moed om zelf fitter te kunnen worden. Tot hij eerlijk in de spiegel keek.
Mensen halen van alles uit de kast om gezond te blijven, of hun herstel te bevorderen. Ze doen dan aan zelfonderzoek ofwel Citizen Science.
Jeltje de Vries veranderde haar leefstijl na een bipolaire stoornis. Inmiddels is ze van de medicijnen af, energieker en 30 kilo lichter
Naar schatting hebben vijftien van de honderd mensen met de verkeerde diagnose diabetes type 2 eigenlijk de LADA-vorm van diabetes type 1
Met het keto-dieet raakte Maaike Pel in negen maanden 20 kilo kwijt. Ze eet heerlijk, heeft energie en weerstond corona zonder zorgen.
Dat beide kinderen van Corine diabetes type 1 kregen, mondde uit in een zoektocht naar de leefstijl die hun bloedwaardes kon stabiliseren.
Toen haar buikomvang een kijkoperatie in de weg stond, besloot Elly haar leefstijl om te gooien. Na een week kon ze stoppen met pillen.
Nadat ze borstkanker bleek te hebben, veranderde Jolanda haar leefstijl en voeding. Drie maanden na de diagnose was de tumor weg.
Het mediterraan dieet is meer dan een dieet het is een leefstijl. Maar ook de overzijde van de Middellandse Zee kent deze leefstijl zoals in Marokko.
In het tweede deel van de Radar over cholesterol volgt Antoinette Hertsenberg mensen met een hoog cholesterol die hun voedingspatronen onder de loep nemen.
Colitis Ulcerosa, een chronische inflammatoire darmziekte (IBD) enorm verbeterd bij Victorien Madsen door het aanpassen van haar voeding.
Op 8 oktober een bloedsuikerspiegel van bijna 300 (16) en een gewicht van 127 kilo. Na goed 8 weken ben ik 11 kilo afgevallen en mijn bloedwaarden stabiel.
Monique Koffeman is een Leefstijl Als Medicijn coach. Dit zijn ervaringsdeskundigen getraind in het toepassen van de vijf zuilen van een gezonde leefstijl.
Simon Huisman een van de mensen die lid is van onze Facebook voor mensen met diabetes in uitzending van EenVandaag over leefstijlgeneeskunde met Hanno Pijl.
Geen brainfog meer, geheugenfuncties enorm verbeterd. Ik heb mijn levensplezier weer terug zegt Gerryo Voermans mede dankzij het ketogeen dieet en veel sport
Ik ben 31 kilo afgevallen en mijn HbA1C is naar 5,7% gezakt. medicijnen zoals insuline, metformine en statines heb ik niet meer nodig zegt Dirk van Giel.
Peter Woninck voelt zich niet gehoord bij zijn zorgverleners en nam het heft in eigen handen. Google wees hem de weg naar zijn Leefstijl als Medicijn
Het leefstijl als medicijn succesverhaal van Natascha Hendrikx. Lees hier hoe zij met voeding en leefstijl ernstige psoriasis en ontstekingsreuma omkeerde.
Esther de Roo, in de CrossFit box maakte ik kennis met een andere leefstijl. Met voeding, beweging en mindset sta ik weer volop in het leven.
Harrie Willems voeding en yoga
Ondanks dat ik een actief leven had met veel sport ging het flink bergaf met mijn fitheid / gezondheid. Bloedneuzen, huidirritaties, eczeem, pollen allergie, vaak griep, chronische ontstekingen aan pezen en gebit, kortademig en last van stress. Dankzij leefstijl als Medicijn zijn al deze klachten verdwenen.
GertJan Otto suikerziekte diabetes type 1
Een studie over voeding en diabetes type 1. Conclusie Anders eten. Resultaat goede bloedsuikers en energie voor tien, sport veel, ziet er getraind uit. De bloedsuikers van Gertjan zijn strak goed terwijl hij maar 1x per dag langwerkende insuline spuit. Hij heeft geen bijkomende complicaties van de suikerziekte.

Wil jij zelf ook meedenken?

Het platform Leefstijl Als Medicijn heeft openbare groepen op Facebook en LinkedIn voor iedereen die mee wil praten en denken over een gezondere, duurzame en vitale samenleving. Word je ook lid? Je bent van harte welkom!

Lid worden van de Facebookgroep

Leefstijl als Medicijn platform op LinkedIn

Steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Help ons om het aantal mensen met diabetes type 2 en andere leefstijlgerelateerde aandoeningen terug te dringen.

Inschrijven voor onze nieuwsbrief