Dr. Yvo Sijpkens over verzadigd vet en cholesterol in een ketogene leefstijl

Aderverkalking ontstaat door een ontstekingsproces als gevolg van roken, zonlichttekort, hypertensie en hoge glucose- en insulinespiegels.

Graag neem ik de gelegenheid om de lezers gerust te stellen ten aanzien van het gebruik van verzadigd vet in een ketogene leefstijl. Vaak gaat men nog uit van de meer dan 50 jaar oude hypothese dat verzadigd vet via een hoog cholesterol direct leidt tot hart- en vaatziekten.
 
De huidige inzichten laten echter zien dat aderverkalking ontstaat door een ontstekingsproces als gevolg van:
  • roken,
  • zonlichttekort,
  • hypertensie,
  • hoge glucose en insulinespiegels Dit als gevolg van jarenlang, veelvuldig gebruik van koolhydraten, vooral suiker en snel opneembaar zetmeel (geraffineerd brood, pasta, rijst, fruit) in combinatie  met bewerkte veel omega 6 bevattende meervoudig onverzadigde olies (zonnebloem, raapzaad, palmolie).
Cholesterol speelt een nuttige rol in het herstelproces van de vaatwand maar kan zelf ook bijdragen aan aderverkalking als het in een ongezond milieu verkeerd, ook weer door dezelfde risicofactoren.
 
LCHF (Low Carb Healthy Fat) zorgt ervoor dat het LDL cholesterol minder schadelijk wordt.
 
Dit is het geval bij:
  • een normale buikomvang (mannen < 102 cm),
  • normale bloeddruk,
  • lage glucose (HbA1c < 35),
  • laag insuline (<5 MU/l),
  • laag triglyceriden (<0.5 mmol/l),
  • hoog HDL > 1.5 mmol/l,
  • normale leverfuncties,
  • normale vitamine D spiegel.
De hoogte van het LDL-cholesterol is dan minder relevant. Verzadigd vet uit echt voedsel is alleen ongunstig bij een overmaat aan koolhydraten, waardoor een hoge vetinname bijdraagt aan teveel vetopslag. Bij een koolhydraatbeperking worden de vetten meer als brandstof gebruikt zonder nadelige gevolgen op het lipidenprofiel. Voeding die bestaat uit vet en eiwit leidt veel eerder tot verzadiging en maakt door afname van honger dagelijkse vastenepisodes en juist verlies aan vetmassa goed mogelijk.
Het zou dus niet verstandig zijn om alle verzadigde vetten weer te vervangen door koolhydraten en ook niet door meervoudig onverzadigde vetten die ook schadelijk kunnen zijn (de genoemde oliën).
LCHF maakt de mens metabool efficient en flexibel. Dit betekent niet alleen dat minder voedsel nodig is, maar ook dat bij een verbetering van de insulinegevoeligheid ook weer wat complexe koolhydraten (volkorenbrood, aardappelen, fruit) mogelijk zijn, zolang het aantal eetmomenten max 2-3 keer per dag bedraagt, en men zorgt voor voldoende beweging, goede slaap en minder stress.
Dit komt dan weer overeen met de mediterrane leefstijl (Pioppi), waardoor de werelden toch weer meer bij elkaar komen.
 
Lees hier het artikel Koolhydraten, hyperinsulinemie en het insulineresistentiesyndroom. Eerder verschenen in het blad Focusvasculair.