Aderverkalking ontstaat door een ontstekingsproces als gevolg van roken, zonlichttekort, hypertensie en hoge glucose- en insulinespiegels.
- roken,
- zonlichttekort,
- hypertensie,
- hoge glucose en insulinespiegels Dit als gevolg van jarenlang, veelvuldig gebruik van koolhydraten, vooral suiker en snel opneembaar zetmeel (geraffineerd brood, pasta, rijst, fruit) in combinatie met bewerkte veel omega 6 bevattende meervoudig onverzadigde olies (zonnebloem, raapzaad, palmolie).
- een normale buikomvang (mannen < 102 cm),
- normale bloeddruk,
- lage glucose (HbA1c < 35),
- laag insuline (<5 MU/l),
- laag triglyceriden (<0.5 mmol/l),
- hoog HDL > 1.5 mmol/l,
- normale leverfuncties,
- normale vitamine D spiegel.
Het zou dus niet verstandig zijn om alle verzadigde vetten weer te vervangen door koolhydraten en ook niet door meervoudig onverzadigde vetten die ook schadelijk kunnen zijn (de genoemde oliën).
LCHF maakt de mens metabool efficient en flexibel. Dit betekent niet alleen dat minder voedsel nodig is, maar ook dat bij een verbetering van de insulinegevoeligheid ook weer wat complexe koolhydraten (volkorenbrood, aardappelen, fruit) mogelijk zijn, zolang het aantal eetmomenten max 2-3 keer per dag bedraagt, en men zorgt voor voldoende beweging, goede slaap en minder stress.