Dokter Bloem Leefstijlkliniek

Op de foto het team van Dokter Bloem van links naar rechts diëtist Mathias Fluit, Leefstijlarts Melanie Meijer, diëtiste Nelleke Dillema, Fysiotherapeut en mindfulnescoach  Maartje Hanhart.

Een arts moet de regie hebben bij een leefstijlinterventie

Daarom gaat huisarts en leefstijlarts Melanie Meijer een stap verder met haar gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) via haar nieuwe leefstijlkliniek Dokter Bloem in Zutphen.

Als je aan zo’n traject van twee jaar begint om je leefstijl te veranderen moet je het eerste, belangrijkste gesprek met een arts hebben,’ zo vindt Meijer. ‘Die kan je helemaal doormeten en je af en toe een APK geven, zodat je ook ziet wat zo’n aanpassing van je leefstijl doet met je lichaam. Meten is weten; mensen willen dat zien, dan nemen ze het serieuzer.’

Het behandelteam bestaat uit specialisten met een passie voor leefstijl: leefstijlcoaches, diëtisten, fysiotherapeuten en zo nodig worden ook andere disciplines betrokken, zoals de psycholoog of maatschappelijk werker. Vanzelfsprekend vindt er periodiek terugkoppeling plaats naar de eigen huisarts.

Belangrijk bij nieuw gedrag is het volhouden. Onderzoek laat zien dat de meeste mensen ongeveer 2 jaar na de interventie (zoals een dieet) weer zijn teruggevallen in hun oude patroon. Twee zaken krijgen bij ons daarom extra aandacht:

  1. Onderliggende overtuigen die iemand heeft waardoor nieuw gedrag moeilijk is vol te houden. Bijvoorbeeld: ‘het lukt me toch nooit’, ‘iedereen is bij ons te zwaar’, ‘ik ben al jaren bezig, waarom zou het nu wel lukken’.
  2. Het wortelen van dit nieuw gedrag in iemands eigen omgeving, of zorgen voor sociaal contact met gelijkgestemden, waardoor gedrag makkelijker is vol te houden, ook ná die twee jaar.

Leefstijlarts Melanie Meijer in het programma De Monitor

Op de website van het KRO-NCRV programma De Monitor staat een verslag geschreven door redacteur Karen Geurtsen:

We bellen deze huisarts om meer te horen over haar werk en de leefstijlkliniek die ze aan het oprichten is. ‘Voor acute klachten werkt onze huisartsenzorg prima,’ legt Melanie Meijer ons uit. ‘Maar voor chronisch zieken niet.’ Meijer meent dat inmiddels zo’n 80 procent van de westerse ziekten chronisch zijn, terwijl het huisartsensysteem nog is ingericht op de 20 procent van de patiënten die acute zorg nodig heeft. Er is daarom een totale omslag nodig in de huisartsenzorg: van ziekte en zorg, naar gedrag en gezondheid.

Lees verder in het artikel op de website van De Monitor met als titel:

Voor acute klachten werkt onze huisartsenzorg prima maar voor chronisch zieken niet.

 

 

Teamblog van Dokter Bloem leefstijlklinieken.

Regelmatig verschijnen er blogs van een van teamleden van Dokter Bloem Leefstijlklinieken. 

Voor meer informatie ga naar de website www.dokterbloem.nl

Het sponsor bedrag tot nu toe: 1.860 Euro

steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

 

Help ons om in 2019 het aantal mensen met diabetes type 2 met 100.000 te verlagen.

 

Uw bijdrage is welkom op bankrekening nummer NL46RABO 0331 9175 13 of via onderstaande knop via geef.nl

Besloten Facebookgroep voor mensen die elkaar motiveren hun diabetes om te keren met leefstijl als medicijn; een pad naar gezondheid, meer energie en welbevinden. We hebben live video’s en delen recepten. Veel leden zijn inmiddels medicatievrij en gezond afgevallen.

Wil jij ook je diabetes omkeren met Je Leefstijl Als Medicijn? Word dan geheel vrijblijvend en gratis lid van onze groep.

Deze groep is uitsluitend toegankelijk voor mensen met diabetes type 2.

Besloten Facebookgroep voor mensen die willen starten met het ketogeen dieet om gezondheidsredenen of om af te vallen.

Besloten Facebook groep voor mensen met psoriasis en/of artritis psoriatica die met leefstijlaanpassingen hun klachten willen verminderen

Besloten Facebook groep voor mensen met Inflammatoire Darmziektes (IBD) als Colitis Ulcerosa en de ziekte van Crohn die met leefstijlaanpassingen hun klachten willen verminderen. We motiveren en steunen elkaar, delen recepten en beantwoorden vragen.

De Facebook groep Leefstijl als Medicijn Platform is een groep waar iedereen mee kan praten leefstijl. Je bent van harte welkom om mee te doen met deze discussie. Je kan zelf onderwerpen of vragen plaatsen maar ook gewoon meelezen met de vele interessante discussies daar.

De Facebook pagina Leefstijl als Medicijn / Lifestyle as Medicine brengt nieuws en wetenswaardigheden op het gebied van een gezonde leefstijl. Like deze pagina dan ben je altijd op de hoogte van wat er actueel is over het onderwerp leefstijl als medicijn.

 

Contact opnemen

Deze website is een initiatief van de stichting Je Leefstijl als Medicijn. Heb je vragen of opmerkingen dan kun je ons bereiken via e-mail [email protected] of via onderstaand formulier. Bellen of WhatsApp kan ook op nummer 06 42 44 22 25. Dit is het nummer van Wim Tilburgs, voorzitter van de stichting Je Leefstijl als Medicijn.

Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

KvK nummer 72173653

Bankrekening NL 46 RABO 0331 9175 13