Lizette Tabak was altijd moe. Tien minuten lopen was eigenlijk al te veel. Ze was bovendien, zoals ze uitdrukt, ‘mistig in haar hoofd’. Ze had flink overgewicht en kreeg te horen dat ze aan de medicijnen moest voor diabetes type 2.

Lizette legde zich er niet bij neer. Met onder meer steun van de supportgroep Diabetes 2 Doorbreken met Je Leefstijl Als Medicijn wist ze haar gezondheid te verbeteren.

“Je hebt het nu helemaal onder controle. Je weet hoe je met je leefstijl kunt sturen”, krijgt ze te horen van sport- en leefstijlarts Hans van Kuijk in de minidocumentaire Hoe Lizette haar diabetes onder controle kreeg.

Videoportretten

Met steun van het Diabetes Fonds produceerde Stichting Je Leefstijl Als Medicijn twee videoportretten over het omkeren van diabetes. Naast het verhaal van Lizette filmden we ook Ing. Achiekoela Sadhoe die nadat hij zijn eigen gezondheid wist te verbeteren, nu andere mensen helpt in de Noeroel Islam-moskee in Den Haag. De minidocumentaires zijn gemaakt door filmer en diabetes 2-coach Maria Smeets. Ze zijn vertaald in vier talen: Engels, Arabisch, Turks en Berbers (Tamazight).

Inmiddels wandelt Lizette Tabak probleemloos elke ochtend een uur met haar honden. Ze loopt nu voor de derde keer de Kennedymars in Someren (80km) en ook gaat ze de vierdaagse van Nijmegen lopen. En vooral: ze voelt zich nu veel prettiger. “Toen ik begon dacht ik van mezelf dat ik totaal geen zelfdiscipline had”, zegt Lizette. Doordat ze merkte dat ze kleine verbeteringen kon bereiken, vond ze haar zelfvertrouwen terug. “Ik wil gezond oud worden”, zegt Lizette. “Niet als een kasplantje.”

Bekijk het verhaal van Lizette
Bekijk het verhaal van Achiekoela

Beste Diabetesidee

Stichting Je Leefstijl Als Medicijn is een organisatie van en voor mensen die hun leefstijl inzetten om gezonder te worden. We organiseren onder meer supportgroepen voor mensen met diabetes type 2, zoals de online groep Diabetes 2 Doorbreken en fysieke bijeenkomsten (Suikerhuis-groepen) in verschillende Nederlandse gemeentes, naast supportgroepen rond andere aandoeningen.


Meer lezen

Edward Reynout

Zeven vragen aan Edward Reynhout

Onze vrijwilligers zijn onmisbaar voor Stichting Je Leefstijl Als Medicijn. Edward Reynhout is supportgroepbeheerder, ‘badmeester’ en doet groepswandelingen. Edward: ‘Als het mijzelf lukt om van de pillen af te komen,…
Zeven vragen aan Piet van Ommeren

Zeven vragen aan Piet van Ommeren

Onze vrijwilligers zijn onmisbaar voor Stichting Je Leefstijl Als Medicijn. Volgens Piet van Ommeren is er veel voordeel te behalen als de zorg beter over de leefstijl zou gaan voorlichten.