Onmisbaar boek voor iedereen die met voeding bezig is

Je kunt De Voedingswaardewijzer gebruiken om na te gaan hoe je je dieet het beste kunt aanvullen. Of om te zien welk voedsel de glucosespiegel snel laat stijgen. Of om onbewerkte en bewerkte voeding met elkaar te vergelijken. Of…. Met De Voedingswaardewijzer heeft Juglen Zwaan een onmisbaar boek geschreven voor iedereen die geïnteresseerd is in voeding. Vanaf nu kunnen we wetenschappelijk onderbouwd eten.

Hoe gezond is papaja eigenlijk? Volgens de onuitwisbare voedselmythologie is fruit eten ongeveer het gezondste dat je kunt doen. Met papaja krijg je inderdaad veel vitamine C binnen naast onder meer vitamines B11 en K, koper, magnesium en kalium. Maar ook flink wat suiker. De vrucht doet de bloedsuikerspiegel snel stijgen, sneller dan bijvoorbeeld sinasappel. Pruimen doen het wat de bloedsuikers betreft ook wat beter dan papaja, maar behalve suiker zitten er tamelijk weinig micronutriënten in pruimen, zelfs weinig vitamine C.

Hoe zit met fruit, maar ook met groente, vlees, vis, graanproducten, hartige snacks en zelfs drank en zoetigheid lees je in De Voedingswaardewijzer, het monnikenwerk dat Juglen Zwaan onlangs in boekvorm uitbracht. Hij pluisde de voedingswaarde van 800 voedingsmiddelen uit en presenteert ze in overzichtelijke tabellen. Je leest hoeveel vetten er in smeerkaas 48+ zitten en of het verzadigde of onverzadigde vetten zijn. Je kunt nagaan hoeveel eiwitten je in tofu en tempé kunt vinden. Je leest wat je als vegetariër kunt eten om voldoende ijzer binnen te krijgen (zoals zeekraal en verschillende bonensoorten). Je ziet hoeveel koolhydraten een Turkse pizza en een oliebol bevatten.

Food Value Score

Juglen Zwaan is een voedingskundige bekend van zijn site aHealthylife. In De Voedingswaardewijzer doet hij méér dan de waardes van 800 voedingsmiddelen samenvatten. Hij ontwikkelde een algoritme om de voedzaamheid van een product na te gaan. Deze Food Value Score (FVS) gaat verder dan de NutriScore en kijkt niet alleen naar calorieën, suiker, zout en vet maar ook naar de hoeveelheid vitamines, mineralen en zelfs actieve plantenstoffen.

Achterin het boek presenteert Zwaan bovendien zogeheten toplijsten: ranglijsten naar voedingsstoffen. Van allerlei (micro-)nutriënten zie je in een oogopslag welke voeding je het beste kunt gebruiken om ze in voldoende mate binnen te krijgen. Zeewier is bijvoorbeeld een uitstekende bron van jodium, sojabonen van kalium.

Bij zijn adviezen volgt Zwaan de Richlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad en de richlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De WHO adviseert maximaal 10 procent van je calorie-inname uit toegevoegde suikers te halen, wat neerkomt op gemiddeld 62 gram suiker voor mannen en 50 gram voor vrouwen per dag. Veel volgers van Je Leefstijl Als Medicijn zouden dat geen gezond advies noemen. Maar bij alle voedingsmiddelen in het boek staan de suikerhoeveelheden per portie vermeld. De lezer kan er zijn eigen advies uithalen.

Juglen Zwaan: De Voedingswaardewijzer, aHealthylife 2023


Meer lezen

Wat eten we vandaag?

Gezonde leefstijlrecepten

Tips en recepten op basis van real food met veel groenten. Er is keuze uit koolhydraat-beperkt, koolhydraatarm-eiwitrijk en ketogeen.