De gangbare therapieën om af te vallen zijn pure kwakzalverij

Dikke mensen zijn lui en kunnen zich niet beheersen met eten. Hierop is de therapie gebaseerd om meer te bewegen en minder te eten om af te vallen. Volstrekte onzin. Artsen en diëtisten moeten terug naar school want ze bedrijven kwakzalverij!

Stel dat je behoort tot die helft van de Nederlandse volwassenen met overgewicht of obesitas (ernstig overgewicht) en je besluit er wat aan te gaan doen. Je hoeft in elk geval niet lang te zoeken naar de oplossing als je die nog niet wist. Iedereen en alles – inclusief je arts of diëtist – zal je namelijk vertellen dat je te dik bent geworden omdat je te lui bent en te weinig zelfdiscipline hebt om tijdig te stoppen met eten. De remedie zou dus eenvoudig moeten zijn, namelijk meer bewegen en minder eten.

De onderzoeksresultaten gewikt en gewogen

Nu is het effect op je lichaamsgewicht van zowel meer bewegen als honger lijden uitvoerig in tachtig verschillende onderzoeken beschreven waarvan de resultaten in een zogenaamd meta-onderzoek zijn gecombineerd. Stel dat je 100 kilo weegt en vervolgens ga je het serieus aanpakken waarbij je gedurende twee jaar vier maal per week een half uur gaat joggen. Na die twee jaar ga je opnieuw op de weegschaal staan en je weegt nu… 99 kilo. Inderdaad, door twee jaar intensief meer bewegen verlies je gemiddeld slechts één procent van je lichaamsgewicht! Een kennis van je die ook 100 kilo woog heeft het anders aangepakt en heeft maar liefst vier jaar lang een calorie beperkend dieet gevolgd en de bijbehorende honger getrotseerd. Haar gewicht bedraagt na die vier jaar 97 kilo, wat ook niet direct een succes te noemen valt. Tja, hadden jullie meer bewegen maar moeten combineren met het beperken van calorieën. En inderdaad, een persoon met een startgewicht van 100 kilo weegt na het combineren van vier jaar joggen met honger lijden ‘nog slechts’ 96 kilo…

Deze resultaten kunnen nauwelijks succesvol worden genoemd, nog afgezien van het feit dat onderzoek ook laat zien dat minder dan 10 procent van diegenen die calorieën minderen in staat is om dit zelfs maar een jaar lang vol te houden. Het een en ander wordt nog schrijnender als we beseffen dat ook is aangetoond dat na het stoppen met calorie beperkende voeding ons gewicht door het welbekende jojo effect niet alleen razendsnel terugkomt maar er ook nog eens de neiging bestaat dat er extra overgewicht bijkomt!

Het zal dus duidelijk zijn dat er iets volledig mis is met onze wijdverbreide opvatting over de oorzaken en oplossingen van overgewicht en obesitas.

Terug naar de echte oorzaken

De lezers van mijn boeken zullen ondertussen wel weten waarom meer bewegen, calorieën tellen en minder eten niet helpen. Immers modern onderzoek toont duidelijk aan dat niet de hoeveelheid maar de aard van de voeding je dik maakt. Ons lichaam heeft nooit de tijd gehad om zich door middel van evolutie aan te passen aan de moderne industrieel bewerkte voeding. Hierdoor worden we door de vele snel verteerbare koolhydraten blootgesteld aan veel te hoge bloedsuikers, onze stofwisseling raakt verstoord, ons gewicht gaat toenemen en we gaan lijden aan een of meerdere chronische ziekten zoals diabetes en gewrichtsklachten. Artsen hebben hierop gereageerd met het voorschrijven van steeds meer medicijnen die weliswaar de symptomen onderdrukken, maar de ziekten niet genezen.

Ga vers en volvet eten

De echte remedie is eigenlijk razend eenvoudig: Stop met het eten van voorbewerkte voeding en drank uit pakjes en eet vers en vooral volvet en beperk de koolhydraten. De resultaten van een degelijke voeding zijn ondertussen uitgetest en met spectaculaire resultaten. In veertien vergelijkende onderzoeken met enerzijds zoveel verse voeding als je wilt en anderzijds het aloude beperken van calorieën is de score zelfs niet eens spannend. Het verse volvette eten wint namelijk met 14 – 0!

Hoe dit precies werkt en wat je moet doen om niet alleen je normale gewicht terug te krijgen met ook nog eens als bonus dat je veel gezonder wordt en jaren langer leeft kun je lezen in mijn nieuwe boek LICHTER. Het echtpaar Wim en Saїda Tilburgs waren beiden veel te zwaar en leden aan een heel scala van chronische aandoeningen. Wat de aanpak uit LICHTER met hen heeft gedaan kun je zelf in de onderstaande foto beoordelen.

Met uitermate lekker eten en zoveel als je wil kun je blijvend afvallen. Niet alleen de smakelijkste manier om duurzaam en gezond af te vallen. Sterker nog: het is de enige manier!

Boeken kopen via Je Leefstijl Als Medicijn.

Via onderstaande link kunt u boeken die ik aanbeveel kopen bij Bol.com. Het zijn boeken die u kunnen helpen met een Gezonde Leefstijl. U koopt het boek via deze link rechtstreeks bij Bol.com voor dezelfde prijs die u normaal betaald maar ik ontvang hierover dan een kleine commissie waardoor u de ontwikkeling van deze site steunt.