Colitis Ulcerosa (IBD) met voeding onder controle bij Victorien Madsen

Ervaringen van mensen met de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa zijn allemaal anders en toch ook weer vergelijkbaar.  Het stelt je voor uitdagingen die je helemaal niet van plan was aan te gaan, maar die je zo goed mogelijk wil volbrengen. Naast de pure lichamelijke klachten zorgt de ziekte er vaak voor dat het werk dat je doet, de sociale contacten die je hebt en het familieleven dat je leidt niet meer op dezelfde manier kan blijven doorgaan. In mijn geval betekende het vooral dat ik drie jaar na de eerste diagnose niet meer de actieve en energievolle moeder en partner kon zijn die ik graag wilde zijn.

Estafette tussen toilletten

In mei 2006 ontdekte ik voor het eerst bloed bij mij ontlasting. Ik had op dat moment geen last van diarree of andere darmproblemen. Pas na een half jaar werd ik doorgestuurd naar een specialist. De arts stelde proctitis vast. Bij de eerste scopie was de ontsteking nog maar 10 cm in de endeldarm. Nog geen jaar later was de ontsteking tot 45 cm gevorderd, had ik dagelijks bloed en slijm bij m’n ontlasting en moest ik steeds vaker met dunne ontlasting naar de wc. Volledige Colitis Ulcerosa dus. Alle medicijnen die ik probeerde werkten niet of slechts tijdelijk. Alleen prednison bleek te werken. Enige tijd ging het dus wat beter, maar de buikpijn en het frequente wc bezoek bleef. De prednison bouwde ik af, maar ik hield de klysma’s en zetpillen.
Begin  2009 was ik  het beu. De kinderen kwamen te laat op school omdat mama, zelfs als iedereen al op de fiets zat, toch nog een keer naar de WC moest. En daarna nog een keer. Ik moest kiezen tussen niet eten of niet naar buiten. Het hardlopen dat ik altijd veel en vaak had gedaan, werd een estafette tussen openbare toiletten. Om over de algehele vermoeidheid nog maar niet te spreken.

Het Specifieke Koolhydraten Dieet (SCD™)

Een bruiloft waarvoor we acht uur naar Amerika moesten vliegen, was voor mij de druppel die ervoor zorgde dat ik het anders aan wilde en moest pakken. Ik zag mezelf niet in een vliegtuig zitten als ik zo vaak naar het toilet moest. Ik maakte de keuze voor het Specifieke Koolhydraten Dieet™, waarover ik op internet had gelezen, in plaats van terug te gaan naar de prednison die ik zo verschrikkelijk vond. Vanaf de dag dat ik het dieet begon, begon mijn gezondheid te verbeteren. Al na een week hoefde ik minder vaak naar het toilet en na een maand had ik geen bloed meer bij mijn ontlasting. Na vijf maanden wees een scopie uit dat mijn darmen schoon waren van actieve ontstekingen en…..

na twee jaar was ik medicijnvrij!

Maar het allerbelangrijkste was dat ik mijn energie weer terug had en kon zijn wie ik wilde zijn en doen wat ik wilde doen. Drie jaar nadat ik begon met het SCD™ kregen we ons derde kindje. Een wens die in vervulling kon gaan, omdat ik weer gezond was en geen medicijnen meer gebruikte. Een mooiere beloning voor het strikt volgen van het dieet hadden we ons niet kunnen wensen.

Missionaris

Van het begin af aan heb ik, als een soort missionaris, geprobeerd om artsen en de Crohn Colitis vereniging (CCUVN) ervan te overtuigen dat het SCD™ werkt en dat het als behandelmethode aangeboden zou moeten worden. De meest positieve reactie van een MDL arts is tot nu toe: “Fijn dat het jou heeft geholpen. Als een patiënt er zelf naar vraagt kan ik misschien wel zeggen dat er mensen zijn voor wie het werkt. Actief promoten zal ik het niet, want het is niet wetenschappelijk bewezen”. Om mijn kennis en ervaring dan maar zelf te verspreiden heb ik mijn eigen website opgezet. www.curingfood.com.  Inclusief links naar onderzoeken die de effectiviteit van het dieet aantonen.

Via Facebook ben ik in contact gekomen met Wim en de Stichting Je Leefstijl als Medicijn. Deze stichting staat voor alles waar ik in geloof: “De kracht van leefstijl en voeding voor de gezondheid van de mens”. Ik hoop dan ook dat ik als “IBD ervaringsdeskundige” een bijdrage kan leveren en patiënten met de Ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa of andere IBD gerelateerde ziektes kan helpen om via een verandering in leefstijl en voeding de weg naar genezing in te slaan.

Daarnaast wil ik mij inzetten voor aanpassingen die nodig zijn in onze maatschappij om auto-immuunziektes terug te dringen en de zorgeconomie betaalbaar te houden. Overheid, gezondheidszorg, bedrijfsleven, verzekeraars, voedingsproducenten, supermarkten, onderwijsinstellingen en de mensen zelf dragen met elkaar de verantwoordelijkheid om er voor te zorgen dat goede, gezonde en goedkopere keuzes in voeding en behandeling voor iedereen bekend en beschikbaar zijn.

Victorien Madsen
Ervaringsdeskundige Specific Carbohydrate Diet™


SCD™, Specific Carbohydrate Diet™ en Breaking the vicious cycle™ zijn trademarks van Kirkton Press. 

Lid worden van de FB groep IBD en Leefstijl

 

IBD en Leefstijl

Persoonlijke ervaringsverhalen

In dit artikel lees je persoonlijke ervaringen van mensen die succesvol  hun leefstijl als medicijn hebben ingezet. Vaak bleek de aanpassing van de leefstijl het beste recept voor hun aandoening. Heb jij ook een persoonlijk verhaal en wil je dat graag delen en hiermee anderen inspireren neem dan contact met ons op.

→ Contactformulier

Een groot deel van haar leven leed Arianne Groeneveld onder migraine. Het Stanton-dieet verloste haar van de chronische hoofdpijn.
In zijn boek Lichter beschrijft William Cortvriendt het verhaal van Wim Tilburgs en zijn vrouw Saïda. Samen vielen zij 60 kilo af. Wim doorbrak zijn diabetes 2.
Verandering van voeding bevrijdde Marieke de Zwaan van haar migraine. Bewerkt voedsel gooit ons lichaamssysteem in de war.
Wat zijn de vaardigheden die je als ouder kan leren en hoe je die over kan dragen aan je kinderen. Een persoonlijk verhaal van een moeder.
Door haar leefstijl te veranderen en een koolhydraat beperkt dieet te volgens heeft Saskia al vijf jaar geen last meer van haar psoriasis.
Haar huisarts raadde haar Je Leefstijl Als Medicijn aan. Binnen twee jaar wist Miranda 75 kilo af te vallen.
Met diabetes-1 was Gerrie van Deuren bang niet meer te kunnen sporten. Na een verandering van leefstijl blijven haar bloedwaardes stabiel.
Genezen van membraneuze nefropathie en 30 kilo afvallen. Dat lukte Edith van der Bol dankzij het ketogeen dieet. Ze is 30 kg lichter en fit.
30 jaar lang probeerde Marina Boeser alles om van de migraine af te komen. Verandering van voeding was voor haar de doorbraak.
Is het mogelijk je bloedsuiker stabiel te houden tijdens stress? Hoe ga je om met de bloedsuiker piek die adrenaline veroorzaakt?
De verandering van het zorgstelsel vraagt om een nieuwe visie op de rol van patiënt. Van patiënt naar actiënt naar citizen science.
Door gezondheidsproblemen verloor Rotterdammer Michel Buket de moed om zelf fitter te kunnen worden. Tot hij eerlijk in de spiegel keek.
Mensen halen van alles uit de kast om gezond te blijven, of hun herstel te bevorderen. Ze doen dan aan zelfonderzoek ofwel Citizen Science.
Jeltje de Vries veranderde haar leefstijl na een bipolaire stoornis. Inmiddels is ze van de medicijnen af, energieker en 30 kilo lichter
Naar schatting hebben vijftien van de honderd mensen met de verkeerde diagnose diabetes type 2 eigenlijk de LADA-vorm van diabetes type 1
Met het keto-dieet raakte Maaike Pel in negen maanden 20 kilo kwijt. Ze eet heerlijk, heeft energie en weerstond corona zonder zorgen.
Dat beide kinderen van Corine diabetes type 1 kregen, mondde uit in een zoektocht naar de leefstijl die hun bloedwaardes kon stabiliseren.
Toen haar buikomvang een kijkoperatie in de weg stond, besloot Elly haar leefstijl om te gooien. Na een week kon ze stoppen met pillen.
Nadat ze borstkanker bleek te hebben, veranderde Jolanda haar leefstijl en voeding. Drie maanden na de diagnose was de tumor weg.
Het mediterraan dieet is meer dan een dieet het is een leefstijl. Maar ook de overzijde van de Middellandse Zee kent deze leefstijl zoals in Marokko.
In het tweede deel van de Radar over cholesterol volgt Antoinette Hertsenberg mensen met een hoog cholesterol die hun voedingspatronen onder de loep nemen.
Colitis Ulcerosa, een chronische inflammatoire darmziekte (IBD) enorm verbeterd bij Victorien Madsen door het aanpassen van haar voeding.
Op 8 oktober een bloedsuikerspiegel van bijna 300 (16) en een gewicht van 127 kilo. Na goed 8 weken ben ik 11 kilo afgevallen en mijn bloedwaarden stabiel.
Monique Koffeman is een Leefstijl Als Medicijn coach. Dit zijn ervaringsdeskundigen getraind in het toepassen van de vijf zuilen van een gezonde leefstijl.
Simon Huisman een van de mensen die lid is van onze Facebook voor mensen met diabetes in uitzending van EenVandaag over leefstijlgeneeskunde met Hanno Pijl.
Geen brainfog meer, geheugenfuncties enorm verbeterd. Ik heb mijn levensplezier weer terug zegt Gerryo Voermans mede dankzij het ketogeen dieet en veel sport
Ik ben 31 kilo afgevallen en mijn HbA1C is naar 5,7% gezakt. medicijnen zoals insuline, metformine en statines heb ik niet meer nodig zegt Dirk van Giel.
Peter Woninck voelt zich niet gehoord bij zijn zorgverleners en nam het heft in eigen handen. Google wees hem de weg naar zijn Leefstijl als Medicijn
Het leefstijl als medicijn succesverhaal van Natascha Hendrikx. Lees hier hoe zij met voeding en leefstijl ernstige psoriasis en ontstekingsreuma omkeerde.
Esther de Roo, in de CrossFit box maakte ik kennis met een andere leefstijl. Met voeding, beweging en mindset sta ik weer volop in het leven.
Harrie Willems voeding en yoga
Ondanks dat ik een actief leven had met veel sport ging het flink bergaf met mijn fitheid / gezondheid. Bloedneuzen, huidirritaties, eczeem, pollen allergie, vaak griep, chronische ontstekingen aan pezen en gebit, kortademig en last van stress. Dankzij leefstijl als Medicijn zijn al deze klachten verdwenen.
GertJan Otto suikerziekte diabetes type 1
Een studie over voeding en diabetes type 1. Conclusie Anders eten. Resultaat goede bloedsuikers en energie voor tien, sport veel, ziet er getraind uit. De bloedsuikers van Gertjan zijn strak goed terwijl hij maar 1x per dag langwerkende insuline spuit. Hij heeft geen bijkomende complicaties van de suikerziekte.

Wil jij zelf ook meedenken?

Het platform Leefstijl Als Medicijn heeft openbare groepen op Facebook en LinkedIn voor iedereen die mee wil praten en denken over een gezondere, duurzame en vitale samenleving. Word je ook lid? Je bent van harte welkom!

Lid worden van de Facebookgroep

Leefstijl als Medicijn platform op LinkedIn

Steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Help ons om het aantal mensen met diabetes type 2 en andere leefstijlgerelateerde aandoeningen terug te dringen.

Inschrijven voor onze nieuwsbrief