Cirkel van invloed

Richt je energie op wat je kunt veranderen, en laat los wat je niet kunt veranderen. Dat is een van de manieren waarop je beter met je eigen energie kan omgaan. 

Binnen of buiten je invloed 

Een van de oorzaken van stress kan zijn dat je je teveel bezighoudt met dingen waar je geen invloed op hebt. De mening van andere mensen. Wat iemand van je vindt. Het weer. Dat soort dingen kun je je heel druk om maken, maar je kunt er niks mee. Het is namelijk niet iets wat je zelf kunt veranderen. Maar er zijn heel veel dingen waar je wél invloed op hebt. Jouw gedrag. Je reacties. Met wie je omgaat. Wat je eet, of hoeveel je sport.

Cirkel van Invloed 

De dingen waar je wel of geen invloed op hebt, kun je in kaart brengen door middel van de Cirkel van invloed. Dit model wordt binnen de zakenwereld gebruikt, maar is ook goed toepasbaar op je persoonlijke leven. Het idee hiervan is dat je voor jezelf duidelijk krijgt waar je wel en geen energie in stopt. Bij sommige dingen ben je wel betrokken, maar heb je geen invloed op. Deze vallen in de cirkel van betrokkenheid. De binnenste cirkel is de cirkel van invloed – daar heb je wel direct invloed op.

Hou voor jezelf eens bij waar jij je druk om maakt en kijk dan in welke cirkel dit past. Valt het niet binnen je cirkel van invloed, probeer het dan los te laten. Kijk vervolgens wat er wel binnen je cirkel van invloed past, en hoe je daarmee aan de slag kunt. Zijn er belemmeringen om daar iets mee te doen? Wat vind je lastig, of wat kan je helpen om het juist wel op te pakken?

Cirkel van invloed vergroten 

Overigens kan je de cirkel van invloed soms wel vergroten. Je hebt bijvoorbeeld geen invloed op wat iemand anders van je wil, maar door daar duidelijk over te communiceren oefen je daar wel meer invloed op uit. Of in het geval van ziekte; de diagnose kan je niet veranderen. Maar de manier waarop jij met je ziekte omgaat mogelijk wel.

Cirkel van invloed