Ik ben Charlotte Pots Ervaringsdeskundige Diabetes Type 1

 
 

Sinds mijn vijftiende is diabetes mijn metgezel voor het leven.

Diabetes hoort bij mij. Ik neem het overal mee, waar ik ook ga.

Diabetes beheerst ondertussen al meer dan 20 jaar mijn leven.

Ik leerde lang geleden in het ziekenhuis koolhydraten tellen, eten volgens de klassieke voedselpiramide  en insuline correct toedienen.

Ik at regelmatig (te) veel suiker, maar leerde ook om dit corrigeren met de juiste hoeveelheid insuline. Hypers en hypo’s (hoge en lage bloedsuikerwaarden) volgden elkaar regelmatig op.

Complicaties door sterk wisselende bloedsuikerwaardes

Wisselende stemming

Mijn man en kinderen kenden mij als iemand die kon switchen van euforie naar neerslachtigheid en terug. Wat ik al die jaren niet wist, was dat die rollercoaster van gevoelens veroorzaakt werd door mijn schommelende bloedsuikers. Ik was soms enorm prikkelbaar voor mijn familie en vrienden, maar niemand legde de link naar mijn diabetes.

Weinig energie

Wanneer de kids na schooltijd thuiskwamen, was mijn batterij vaak al leeg. Ik voelde me dikwijls te moe om aan mijn taken in huis te beginnen. Toch was ik er nog steeds van overtuigd dat dit normaal was en dat dit deel uitmaakte van mijn ziekte en persoonlijkheid.

Meerdere hypo’s per dag

Begin 2016 had ik plots meerdere hypo’s per dag en zelfs ’s nachts, soms wel 6 per dag. Mijn bloedsuikerwaarden gingen van hoog naar laag en omgekeerd. Mijn lichaam én mijn geest waren volledig uitgeput en er volgde een burn-out.

Darmklachten en ontstekingen

Ik had darmklachten, huilde elke dag van de pijn en bekeek alles door een negatieve bril…  Mijn lichaam was in overdrive. Bloedonderzoek toonde verschillende chronische ontstekingen aan en mijn darmen reageerden allergisch op talloze voedingsmiddelen.

Stress

Pas na een jaar besefte ik de impact van een hoop elementen: meer dan 20 jaar diabetica, mama van 2 lieve kleine schatten, een stresserende job op de baan bij een Amerikaanse multinational en een man die professioneel vaak reist. Mijn lichaam kon niet alles aan en er moest iets veranderen  Ik wou begrijpen wat er in mijn lichaam gebeurde en ging op zoek naar verklaringen.

De oplossing: Voeding en leefstijl als medicijn

Voor kookboeken en goed eten heb ik gelukkig altijd een passie gehad maar nu ging ik mijn voeding bestuderen. Ik ontdekte meer over de impact van voeding op de suikerspiegel en paste mijn dieet aan. Ik ging koolhydraatbewuster eten, schrapte naast geraffineerde suikers ook gluten, lactose, eieren.

Even zag ik het niet meer zitten want na al dat schrappen,leek er niets lekkers meer over. Terwijl ik net zo hou van lekker eten en gastronomische dinertjes…

Ik werd dus uitgedaagd en ging op zoek. Mijn creativiteit en doorzettingsvermogen werden geprikkeld en ik bedacht zelf recepten met mijn nieuw vergaarde kennis in het achterhoofd.

Na 6 maanden oplettend eten begonnen mijn darmklachten te verminderen. Mijn suikerspiegel werd als vanzelf stabieler en ik begon me beter te voelen. Mijn energie kwam terug en ik leerde dat diabetesmanagement ook anders kan.

Je hoeft niet alles te missen, maar je kan je leefstijl wel verbeteren.
 
Dat wil ik hier, via deze pagina met jullie delen.

You don’t have to get it perfect

You just have to get it going

 

Diabetes 1 in Eigen Hand

Besloten groep voor mensen met diabetes Type 1 die hun inzicht in het effect van leefstijl bij diabetes willen vergroten. Daarbij motiveren en steunen we elkaar op dit pad naar een eenvoudiger diabetes management en een gezonder en gelukkiger leven met Diabetes.

→ Lid worden

Wat mag u van onze Facebook community verwachten?

Van ons mag u verwachten dat we kennis met u delen over LCHP (Low Carb High Protein) voeding en het effect daarvan op het diabetes management bij kinderen en volwassenen met diabetes type 1 of LADA. De kennis die het betreft is gebaseerd op en geïnspireerd door dr. Bernsteins Diabetes Solution. We zullen dit presenteren op een makkelijke, te begrijpen manier. Bronnen zijn veelal Engelstalig, wij proberen de vertaalslag voor u te maken.

We delen het gedachtegoed van dr. Bernstein wat inhoudt dat we geloven dat elke persoon met diabetes een lang, complicatievrij leven kan leiden.
We verdienen een leven met “normale”, niet-diabetische bloedglucosewaarden. Dit vergt inspanning. Onze ervaring is dat koolhydraatarm eten, als hulpmiddel voor diabetes management, het medicijngebruik en de algehele stress vermindert en een groter gevoel van macht en controle geeft aan de patiënt.

Wij zijn van mening (en hebben persoonlijk ervaren) dat de koolhydraatarme manier van eten het giswerk van het diabetes management vermindert en meer stabiliteit en vrijheid in uw dagelijks leven mogelijk maakt

→ Lid worden

Diabetes 1 in Eigen Hand blog