De bewijzen stapelen zich op: ultrabewerkt voedsel brengt veel gezondheidsrisico's met zich mee. Maar waar zitten die risico's precies in? En hoe herken je ultrabewerkt voedsel? In een overzichtsartikel zet Jaap Versfelt het op een rij.
’s Avonds nog even naar de ijskast lopen om de lekkere trek te stillen, veel mensen kunnen het moeilijk laten. Geen goed idee, schrijven voedingscoaches Marieke de Groot en Brenda Frunt. Onze biologie is er niet op ingericht, en de kans op overgewicht en chronische aandoeningen stijgt.
Chronische aandoeningen zoals darmontsteking, reuma en multiple sclerose kunnen samenhangen met een chronisch actief immuunsysteem. Maar waarom blijft dat systeem actief? Schadelijke stoffen, waaronder uit verkeerde voeding, spelen een rol. De mechanismes van onze afweer worden steeds meer blootgelegd. Waarom we verse groenten en fruit moeten eten, wordt daarmee duidelijker.
Een slecht darmmicrobioom gaat vaak gepaard met gezondheidsproblemen zoals ontstekingsgevoeligheid. Periodiek vasten gecombineerd met een vezelrijk dieet dragen bij aan gezonde darmen.
Als je reuma hebt maken functiebeperking en pijn het koken met verse producten soms lastig. In dit artikel delen we 3 handige tips voor koken met reuma.
Tijdens een vakantie is het soms lastig om een gezonde leefstijl vol te houden. Deze tips en suikerchallenge helpen je met een gezonde start.
Interview met microbioomonderzoeker Marcus de Goffau. Ons microbioom verslechtert en dat heeft gevolgen voor de gezondheid.
zónder triptanen
Triptanen bestrijden migraine maar kunnen leiden tot een vorm van gewenning. Ook met voeding kan migraine worden bestreden.
Data Driven Fasting
Na 2 weken 5 kilo afgevallen en geen hongerklop: de ervaringen van Monica uit Eindhoven met Data Driven Fasting.
Op dertigjarige leeftijd kreeg Marloes Boon de diagnose reuma. Door verandering van leefstijl kon ze de klachten terugdringen.
Recensie van De Voedingswaardewijzer van Juglen Zwaan. Een unieke inkijk in onze dagelijkse voeding.
Je wilt graag minder suiker eten, hoe pak je dat aan? De diëtisten van de voedingsacademie geven advies en bieden je een suikerchallenge aan.
Zonder het te weten krijgen we meer suikers binnen dan we denken. In dit artikel zetten we een aantal belangrijke bronnen van verborgen suikers op een rij.
Introductie van data driven fasting, een revolutionaire methode om gewicht te verliezen en gezonder te worden.
Het ketogeen dieet heeft veel mensen geholpen om gezonder te worden. Het krijgt inmiddels zo veel belangstelling dat het langzaam een soort hype geworden is, waarbij ook een aantal mythes en overspannen verwachtingen is ontstaan. We zetten de 9 belangrijkste mythes op een rij.
Prebiotica zijn belangrijk voor een goede gezondheid. Voedingsdeskundige Sanne Knijn zet een aantal koolhydraatarme bronnen op een rij.
Een dieet volgen bij overgewicht levert vaak slechts tijdelijke resultaten. Met intuïtief en mindful eten krijg je meer controle over je voeding.
Diëtisten Brenda Frunt en Marieke de Groot geven 6 tips voor een koolhydraatarme kerst. Zo hou je tijdens de feestdagen een stabiele bloedsuikerspiegel en blijf je lekker energiek.
Corine Heijneman pleit voor een focus op voeding in zelfmanagement. Na ruim twintig jaar te leven met reuma paste zij haar voedingspatroon aan en kreeg grip op haar reuma. Luister in deze podcast van The Nourishing State naar haar verhaal
Voeding speelt een hoofdrol in de leefstijlgeneeskunde. Gerrie van Deuren haalt als Herenboer haar groentes direct van het land
Autofagie is het proces van opruimen van afval door je lichaam. Het zorgt voor vernieuwing en verjonging van de cellen. Periodiek vasten bevordert dit proces.
Wat zijn de valkuilen bij periodiek vasten en hoe ga je daarmee om? In dit artikel geeft Marieke de Groot van de Voedingsacademie herkenbare voorbeelden van valkuilen en oplossingen.
Wat zijn de voordelen van periodiek vasten en nuchter bewegen? Wat doet dit met je spiermassa? Diëtiste Marieke de Groot geeft je antwoord in deze blog.
Een recensie van Glucoserevolutie waarin Jessie Inchauspé haar inzichten deelt over de pieken en dalen in je bloedglucose en de effecten ervan op je gezondheid.
Wil je type 2 diabetes doorbreken en toch lekker en gevarieerd eten? De diabetes maaltijdbox van Ekomenu helpt je met koolhydraatarme of ketogene maaltijden.
Diëtiste Marieke de Groot van de Voedingsacademie vertelt je in dit artikel hoe drie voedzame maaltijden per dag zorgen dat je een scherp en helder brein houdt.
Onze partners, de Nederlandse start-up in preventieve gezondheid Ancora Health en het platform voor gepersonaliseerde voeding Ekomenu gaan samenwerken.
Het boek 100% suikervrij richt zich op verschillende vormen van suiker. Het adviseert om suikers én de producten die zich als suiker in het lichaam gedragen te mijden.
Eiwitten, koolhydraten en vetten zijn voedselgroepen die energie geven. Ze worden macronutriënten genoemd. Alle drie hebben ze een effect op je bloedsuiker.
Stabiliseer je bloedsuiker bij diabetes type 1. De wet van de kleine getallen houdt in dat kleine hoeveelheden, kleine fouten veroorzaken.
Drie tips van de diëtistes Brenda Frunt en Marieke de Groot. Minder vaak per dag eten, minder vaak ademen en minder stilzitten. Meer tips in hun boek Vast Wel!
Wat is de invloed van voeding op migraine? Onderzoeker Ilona Wilmont zet de studies op een rij. Energiehuishouding in de hersencellen speelt een grote rol.
Hoe zet je je vetreserves in als brandstof? Maak kennis met periodiek vasten, oftewel intermittent fasting. Voor afvallen en vetverliezen.
Stichting Je Leefstijl Als Medicijn is het niet eens met de richtlijnen goede voeding voor mensen met diabetes type 2. We hebben daarom een commentaar ingediend
Nieuwsgierig geworden naar het aanbod in gepersonaliseerde voeding? Deze post schetst een beeld van het gepersonaliseerd voedingsaanbod.
Deze post beschrijft vier drijfveren die bijdragen aan de opkomst van gepersonaliseerde voeding en sluit af met een aantal kanttekeningen.
Voeding in plaats van vulling. Sportarts Hans van Kuijk en leefstijlspecialisten Nina de Rooij en Wim Tilburgs geven praktische voeding tips.
Jack Stroeken Ekomenu Met je vork kun je het voedselsysteem veranderen
Maaltijdboxen maken het makkelijker je leefstijl aan te passen én veranderen het voedselsysteem. JLAM en Ekomenu werken samen.
Kinderen bereiken 9 juli al de maximale hoeveelheid suiker die zij in een jaar zouden mogen eten.
Webinar Voeding en Vulling op het leefstijlplatform van PSV. Sportarts Hans van Kuijk en Wim Tilburgs. Wat leren we van de blue zones.
Gepersonaliseerde voeding is een manier om je gezondheid te vergroten en ondersteunen. Hoe dat werkt? Daar zoomen we in deze post op in.
Voeding die precies bij jou past. Maatwerk. Oftewel: gepersonaliseerde voeding. Dat concept introduceert deze post.