Aubergine lasagne met bechamelsaus

Voorbereidingstijd: 45 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 1 uur 5 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: koolhydraatbeperkt
Porties: 4 personen
calorieën: 679kcal
Auteur: Baukje Schotanus

Equipment

  • Hapjespan
  • Ovenschaal
  • Oven

Over dit recept

  • Voor een pittige tomatensaus voeg 1 eetlepel chilivlokken toe of een halve fijn gesneden rode peper
  • Aan de bechamelsaus kan eventueel nootmuskaat worden toegevoegd, of 2 eigelen voor een extra romig resultaat.
  • De bechamelsaus kan, eventueel aangevuld met geraspte kaas, ook goed als groentesaus of voor een groente soufflé gebruikt worden.
  • Alternatieve ingrediënten voor de bechamelsaus zijn 30 gram kokosolie of boter, 40 gram amandelmeel, 500 ml amandelmelk, 20 gram gemalen cashewnoten en zout en peper om het op smaak te brengen.

Ingrediënten

  • 1 Aubergine groot
  • 100 gram Kaas geraspt
  • 2 eetlepels Olijfolie
  • 125 gram Roomboter
  • 1 Ui gesnipperd
  • 4 tenen Knoflook geperst
  • 1 handvol Basilicum vers, fijn gesneden
  • 2 eetlepels Tomatenpuree
  • 50 ml Balsamico azijn
  • 2 Tomaten in blokjes gesneden
  • 500 gram Passata
  • 2 theelepels Stevia
  • 50 gram Amandelmeel
  • 20 gram Kokosmeel
  • 100 ml slagroom
  • 1 snufje peper
  • 1 snufje zout
  • 500-750 gram Groente naar keuze Bijvoorbeeld: 1 venkel, 2 paprika's, 2 wortels, 1 ui. In stukjes gesneden.

Instructies

  • Begin met de voorbereiding van de aubergine.
  • Snij de aubergine in heel dunne plakken en bestrooi met zout.
  • Laat dit minimaal 20 minuten liggen om het vocht te onttrekken.
  • Verwarm de oven voor op 160°C
  • Start dan met het maken van de tomatensaus
  • Verwarm hiervoor een scheutje olijfolie met de boter in een hapjespan
  • Voeg de gesnipperde ui toe en bak kort glazig
  • Voeg de knoflook en basilicum toe, roer goed door en breng op smaak met zout en peper
  • Laat dit op laag vuur 5 minuutjes sudderen
  • Voeg de tomatenpuree en de vers gesneden tomaat toe en roer goed door.
  • Laat dit een tijdje bakken
  • Blus af met de balsamico azijn. Laat dit sudderen tot de azijn tot de helft is ingekookt
  • Voeg nu de passata en de stevia toe en roer nog eens goed door
  • Laat dit een half uur sudderen op laag vuur. Roer af en toe om.
  • Dep nu de aubergine droog met keukenrol. Spreid uit over een bakplaat en plaats in devoorverwarmde oven tot je de lasagne gaat opbouwen. Let op dat het niet bruin verkleurd ofte droog bakt. Haal het er dan eerder uit.
  • Snijd nu alle extra groente voor de lasagnesaus
  • Verwarm een eetlepel olijfolie en bak de groenten ongeveer 10-15 minuten voor in eenhapjespan. Begin met de ui, bak die glazig. Voeg dan de venkel en wortel toe en 5 minutenlater de paprika. Roerbak dit gedurende een minuut of 10 of laat het een tijdje afgedektstoven
  • Bereid intussen de bechamelsaus voor door de boter of olie in een steelpan te smelten
  • Roer hier voorzichtig het amandelmeel en kokosmeel door.
  • Voeg daarna al roerend de (plantaardige) room toe en blijf roeren tot een mooie gladde saus
  • Breng op smaak met zout en peper
  • Laat dit staan tot het over de lasagne gaat.
  • Nu gaan alle voorgegaarde groente bij de tomatensaus om de lasagne op te bouwen
  • Haal de aubergine uit de oven en verhit de oven verder naar 200°C
  • Bouw de lasagne op. Start met een laagje saus, dan een laagje aubergine. Doe dit twee keeren eindig daarna met een laagje saus.
  • Smeer de bechamelsaus hierover uit
  • Strooi tot slot de geraspte kaas over de lasagne
  • Plaats in de oven gedurende 20 minuten
  • Eet smakelijk!

Voedingswaarde

Calorieën: 679kcal | Koolhydraten: 25.4g | Eiwit: 16.6g | Vet: 55g | Vezels: 10g
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!