logo_ahs_v2

ANCESTRAL HEALTH SYMPOSIUM NL 2017

Over gezondheid vanuit evolutionair perspectief  – Thema: leefstijlinterventies

Het Ancestral Health symposium is in 2017 voor de derde keer gehouden. Het thema dit jaar was leefstijl interventies. Precies waar ook deze site voor staat. Daarom geef ik op deze pagina een overzicht van de sprekers en de thema’s van het symposium.

Voor een volledig overzicht ga naar de website https://ancestralhealth.nl 

Het symposium wordt georganiseerd door een groep van enthousiaste vrijwilligers waarvan ik er hier toch een aantal in het voetlicht wil plaatsen omdat ze ook zelf met een (persoonlijk) blog over gezondheid vanuit een evolutionair perspectief en leefstijl actief zijn.

Ik ben journalist voor verscheidene kranten en tijdschriften en schrijf vooral over (sport)medische onderwerpen. Hoewel ik mijn berichtgeving neutraal houd, ben ik er als persoon van overtuigd dat ziekte en gezondheid het best vanuit evolutionair perspectief bestudeerd kunnen worden. Ik zie de mens als een weliswaar uniek zoogdier, dat net als alle andere dieren onderhevig is aan de wetten van de evolutie. Sinds ongeveer 1996 doe ik mijn best om te leven als een jager/verzamelaar in de 21ste eeuw. Ik jaag gewoon bij de Aldi, draag geen berenvel, heb een blog en zit op twitter.

Klik hier voor een interview met Melchior bij de project leven podcast van Peter Joosten

Klik hier voor zijn blog Het Paleo Perspectief…

In het dagelijks leven werk ik als lector en wetenschapper en ben ik moeder van twee jongens. Ik ben de initiatiefnemer van het eerste Nederlandse Ancestral Health Symposium.

Zowel in mijn lectoraat gezonde en duurzame voeding en welvaartsziekten bij Van Hall Larenstein in Leeuwarden, als in mijn onderzoek bij de afdeling psychiatrie in het UMC Groningen, doe ik onderzoek naar de relatie tussen voeding en gezondheid vanuit evolutionair perspectief.

Klik hier voor haar blog Voeding en Psyche…

Benieuwd naar de overige mensen achter het symposium? 

 

INTRODUCTIE

NEDERLAND STAAT VOOR EEN GROTE UITDAGING

Welvaartsziekten trekken een steeds zwaardere wissel op onze economie en levenskwaliteit. De exploderende ziektelast kan slechts ten dele worden verklaard door de vergrijzing. Zijn mensen voorbestemd om chronisch ziek te worden? Een groeiende groep artsen en wetenschappers veronderstelt dat de ‘westerse’ ziekten voornamelijk worden veroorzaakt door een mismatch tussen onze huidige leefstijl en de leefomstandigheden waarin wij evolueerden.

Om dit evolutiegeneeskundige perspectief ook in Nederland beter op de kaart te zetten, werd op 26 september 2015 in Groningen het eerste Ancestral Health Symposium Nederland gehouden. Het eerste symposium was een groot succes. Zowel de clinics als de lezingen, de commerciële stands als de boekentafels op het uitverkochte symposium werden goed gewaardeerd.

Het derde Nederlandse Ancestral Health Symposium zal worden gehouden op 30 september in Maastricht met het thema Leefstijlinterventies. Hanno Pijl en Leo Pruimboom zijn de key-note speakers.

 

SPREKERS

KEYNOTE SPEAKERS: HANNO PIJL EN LEO PRUIMBOOM

Hanno Pijl is internist-endocrinoloog en hoogleraar Diabetologie in het Leids Universitair Medisch Centrum.

Lees meer…

Hans van Kuijk koos na zijn studie geneeskunde in Utrecht voor de specialisatie sportgeneeskunde.

Lees meer…

Tessa Backhuijs is sportarts in het Amphia Ziekenhuis Breda en werkt als docent bij Fontys Paramedische Hogeschool. Verder is ze semiprofessioneel wielrenster van Team Ciclo Basso Vicenza Reasons.

Lees meer…

 

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rond AHS NL

 

 

 

 

 

 

 

Melchior Meijer heeft tijdens het Ancestral Health Winterevent 2018 een interessante lezing gegeven. Dit is de videoregistratie van de lezing. Op het einde van de lezing vernoemd Melchior nog iets over een leefstijlcentrum. Via deze link kan je daar meer over vinden.

Dit zijn de slides van zijn lezing van Melchior Meijer.

De meest recente berichten op de Facebook pagina Ancestral Health Nederland

De Facebook groep Leefstijl als Medicijn Platform is een groep waar iedereen mee kan praten leefstijl. Je bent van harte welkom om mee te doen met deze discussie. Je kan zelf onderwerpen of vragen plaatsen maar ook gewoon meelezen met de vele interessante discussies daar.

De Facebook pagina Leefstijl als Medicijn / Lifestyle as Medicine brengt nieuws en wetenswaardigheden op het gebied van een gezonde leefstijl. Like deze pagina dan ben je altijd op de hoogte van wat er actueel is over het onderwerp leefstijl als medicijn.