Hoe kan leefstijl jouw huid en gezondheid ondersteunen?

De huid is afgezien van je longen het grootste orgaan van je lichaam. Een volwassen persoon kan een oppervlak hebben van 1,5 tot 2 vierkante meter. Het totale huidoppervlak kan 15-20 kilo wegen. De huid is er om het lichaam te bedekken en beschermen. Het zorgt voor:

  • het constant houden van je lichaamstemperatuur,
  • het verlies van lichaamsvocht,
  • de aanmaak van vitamine D,
  • energie opslag in de vorm van vet
  • dat je warmte, kou, druk, pijn, jeuk, aanrakingen en trillingen kan voelen.
huid en leefstijl

Bij zo’n groot orgaan bestaan er veel verschillende huidaandoeningen en ziekten. Niet al deze aandoeningen of ziekten kunnen door leefstijl opgelost worden. Wel kan een goede leefstijl enorm helpen. Het kan een verbetering van klachten opleveren of zelfs de aandoening in remissie brengen.

Door de grote hoeveelheid informatie is het lastig om door de bomen het bos te zien. Dat geldt ook voor informatie over huidaandoeningen. Op deze pagina bundelen we de laatste inzichten over huid en leefstijl voor je. Ben je benieuwd naar wat leefstijl voor jou kan betekenen? Lees dan snel verder.

Onderzoek naar leefstijl

Leefstijl en voeding zijn lastig te onderzoeken. Wellicht komt dit omdat er geen patent gevraagd kan worden op paprika’s en komkommers zoals dat bij onderzoek naar medicatie wel het geval is.

De vele variabelen maken onderzoek naar voeding en leefstijl uitermate ingewikkeld. Om die variabelen uit te sluiten en het onderzoek goed uit te voeren zou je mensen weken of maanden op moeten sluiten. Dat is een nogal wrede en onethische methode. Zodoende dat er altijd variabelen van invloed zijn op leefstijl onderzoek. Daarmee wijkt het af van onderzoek naar geneesmiddelen.

Ondanks de complexe onderzoeksmethode is er veel bekend over leefstijl als oorzaak maar ook als oplossing voor diverse aandoeningen, zoals professor dr. Hanno Pijl in deze video uitlegt.

Neem je leven(swijze) onder de loep

Er is geen patent mogelijk op groentes en het is lastig om onderzoek te doen op gebied van leefstijl. Wat blijft er dan over? Wat kun je zelf doen? Hoe kom je erachter wat voor jou goed werkt? Dit kan door je eigen leven en levenswijze eens goed onder de loep te nemen. Je kan je eigen onderzoek starten door alle leefstijlpijlers voor jezelf langs te gaan. Kijk waar jij mogelijkheden ziet om jouw (huid)gezondheid te verbeteren en bepaal wat voor jou belangrijk is. Dat gaat veel opheldering geven.

Zelfonderzoek

Zelfonderzoek is een belangrijke stap om bewust te worden van wat je tot nu toe allemaal gedaan hebt en wat dit je heeft opgeleverd. Vervolgens kan je starten met een verandering. Per persoon kan de aanpak en trigger verschillen vandaar dat het goed is om zelfonderzoek te doen.

Beau Konijn is iemand die veel zelfonderzoek heeft gedaan. Ze zag door de behandelingen van de reguliere zorg geen verbetering van haar huid. Daarom ging ze naast die behandeling kijken hoe ze zelf haar gezondheid kon verbeteren. Ze beschreef alles wat ze deed op gebied van voeding, beweging, slaap, stress, ontspanning, en middelen gebruik. Door vragen aan zichzelf te stellen en deze op te schrijven hielp het haar om inzicht te krijgen in hoe ze ervoor stond en waar ze winst kon behalen.

Het uitwisselen van je ervaringen met anderen die bezig zijn met een vergelijkbaar proces biedt veel steun. Om die reden bieden wij gratis supportgroepen aan. Je bent van harte welkom bij de supportgroep psoriasis en leefstijl waar mensen onderzoeken hoe leefstijl kan bijdragen aan minder klachten en een gezonde(re) huid.

Psoriasis – leefstijlgroep

Heb je vragen over psoriasis en leefstijl dan ben je welkom in onze community op Facebook. Voor inspiratie, motivatie, steun, kennis en gewoon leuke nieuwe mensen leren kennen. Sommige nieuw maar ook ervaringsdeskundigen.

huidaandoeningen en leefstijl

Positieve gezondheid

Het is niet makkelijk om vanuit de losse pols te bedenken wat je doet en wat voor effect dat op je gezondheid kan hebben. Hier kan het spinnenweb van Positieve Gezondheid je uitstekend bij helpen.

Positieve gezondheid verschuift de focus van ziekte, belemmeringen en beperkingen naar een positiever perspectief. Het helpt je om te denken in mogelijkheden en te werken vanuit eigen regie en zelfmanagement. Aan de hand van zes dimensies krijg je een overzichtelijk beeld van jouw gezondheidsoppervlak.

Vul het spinnenweb voor jezelf in en kom erachter waar jij invloed zou kunnen uitoefenen op jouw gezondheid!! Zeker aan te raden.

Vul het spinnenweb in

Zelf aan de slag

Het effect van leefstijl is persoonsgebonden. Er bestaat geen ‘one size fits all’. Het is goed om te kijken naar wat voor jou werkt. Verlies je in eerste instantie niet in de details rondom voeding en leefstijl, maar focus je op het vormen van een gezonde basis. Zorg ervoor dat je algemene gezondheid op zijn best is daarna kan je detail aanpassingen maken.

Leefstijlroer

Het leefstijlroer van Arts en Leefstijl is een mooie tool om de opgedane kennis over jezelf en wensen omtrent leefstijl toe te passen in jouw leven. Hierin zijn praktische handvaten zichtbaar die zijn gebaseerd op wetenschappelijke kennis . Ze geven je inzicht met welke punten jij vandaag nog aan de slag kan gaan.

Voeding

Een ding wat we zeker weten over voeding is: hoe dichter bij de natuur hoe beter. Dit is te verklaren vanuit de menselijke ontwikkeling. Tegenwoordig bestaat 70% van het assortiment in de winkels uit (ultra)bewerkte producten. Dit zijn voedingsmiddelen die van oorsprong niet thuishoren binnen ons voedingspatroon. Onze omgeving verandert dus in een rap tempo, maar daarentegen veranderen onze genen nauwelijks. Ons lichaam weet dan ook niet goed om te gaan met de inname van bewerkte producten. Het heeft een enorme impact op onze gezondheid en het ontstaan van allerlei aandoeningen en ziekten, zo ook met betrekking tot de huid. Lees bij de leefstijlpijler voeding meer over dit onderwerp.

Een gezonde darmflora draagt bij aan een gezonde huid. Een onbewerkte voedingspatroon bevat veel vezels en micronutriënten en draagt bij aan gezonde darmen en een afname van laaggradige ontstekingen.

Voedingstriggers onderzoeken

Onderzoeken welke voedingstriggers er bij jou zijn kan helpen voor jouw huidaandoening of ziekte. Dit kan per persoon verschillen. Wat vast staat is dat een basis van onbewerkte producten (met name gericht op groentes, fruit, vezels, noten, zaden, pitten) de beste basis is om daarvandaan voedingstriggers uit te sluiten. Dit kan best een uitdaging zijn en het is dan ook aan te raden om hierover een diëtiste te raadplegen die met je meekijkt. Vaak helpt het om enkele vermoedens van triggers voor jezelf te ontdekken door je klachtenpatroon op te schrijven en de voeding die je nuttigt daarlangs te leggen. Laat niet zomaar voor lange tijd voedingsmiddelen uit je voedingspatroon zonder exact te weten of dit een voedingstrigger is.

(Chronische) Stress

Al vanaf het begin van onze mensheid heeft stress een belangrijke functie. Het hoort dan ook thuis in een gezond lichaam en systeem. Tegenwoordig hoeven we niet meer weg te rennen van gevaar. Toch werkt het lichaam en de stressreacties nog hetzelfde als duizenden jaren geleden. Vanuit het autonome zenuwstelsel worden vele onbewuste processen in het lichaam geregeld (hartslag, ademhaling, vertering, speekselvorming, pupilreflexen). De sympathicus zorgt er met name voor dat er adrenaline en cortisol vrijkomt die je energie geven om in actie te komen. Dit noemen we ook wel de ‘fight-flight’ reactie. Dat kan je zien als het gaspedaal. Als het gevaar geweken is kun je weer ontspannen dan komt de parasympaticus om de hoek kijken, die flink op de rem drukt.

De balans tussen deze systemen is door de snelle ontwikkelingen van onze maatschappij verstoord. Er gebeurt veel, we moeten up-to-date zijn, we krijgen veel prikkels door snelle informatiestromen. Het gebruik van internet en de mobiele telefoon zorgt dat we continu ‘aan’ staan,. We houden veel ballen in de lucht en ALLES is mogelijk. Hartstikke fijn en mooi, maar ons lichaam en met name ons brein kan deze ontwikkelingen niet bijbenen.

Stress kan gezond en positief werken als je bijvoorbeeld spanning ervaart om een taak te voltooien (sollicitatie, optreden). Stress of spanning wordt echter ongezond als je langdurig onder spanning staat en je niet op oude niveau tot rust kan komen.

“Stress ontstaat als er meer van je gevraagd wordt dan je denkt waar te kunnen maken”.

Zie het als een elastiekje die op spanning staat en waar weinig voor nodig is om te knappen. Als dit het geval is spreken wij van chronische stress. Vele (welvaarts) ziekten vinden hun oorsprong in chronische stress. Dit kan leiden tot laaggradige ontstekingen die impact hebben op het ontstaan en tot uiting komen van klachten en ziekten. We betalen hier op termijn de hoofdprijs voor met ziekten zoals diabetes, hart-en vaatziekten, metabool syndroom (verhoogde bloeddruk, cholesterol, buikomvang). We weten dat dit ook bij veel huidziekten en aandoeningen een grote impact heeft op het ontstaan, beloop en ernst van klachten.

Het is aan te raden om te kijken hoe het zit met stress in jouw leven. Welke impact het heeft, welke factoren een rol spelen, welke impact stressoren hebben op jouw huidaandoening en hoe jij hier invloed op kan uitvoeren. Wil je meer ontspanning en minder stress in jouw leven, bezoek de leefstijlpijler ontspanning of vul het stressdagboek voor jezelf in.


Lees alles over huid en leefstijl