3 redenen om asperge te eten

Exclusieve groente

Asperges zijn relatief duur. De reden daarvoor is dat ze gedurende een korte periode verkrijgbaar zijn maar wel een lange groeiperiode hebben. De wijze van verbouwen en telen is een intensief arbeidsproces.

Witte en groene asperges

Beschikbare periode: April tot en met Juni.

Asperges hebben veel ruimte nodig. Wanneer je asperges wilt verbouwen is er een afstand van 25-30 cm tussen de planten nodig en ruim anderhalve meter tussen de verschillende rijen. In maart worden de planten in brede greppels op een diepte van 25 cm uitgepoot. Asperges hebben behoefte aan een voedzame bodem. Zowel de bodem van de greppel als de afdeklaag worden verrijkt met mest of compost. De eerste twee jaar is er extra voeding nodig voor de planten en kunnen ze niet geteeld worden. Pas in het derde jaar na aanpoot kan er worden geoogst.

Groene asperges
Aspergebedden

Asperges verkleuren door het daglicht. Doordat ze boven de grond groeien krijgen asperges een groene of paarse kleur. Wanneer je witte asperges wilt verbouwen moet je voorkomen dat ze boven de grond uitsteken. Daarom worden de greppels voorzien van een aspergerug. Boven op de greppels wordt een laag aarde aangebracht van circa 25 centimeter. Een deel van dit arbeidsintensieve proces komt ieder jaar terug. Al met al staan de planten tien jaar op de akker waarvan er 8 jaar, in de periode april tot en met juni, asperges kunnen worden geoogst. Om ze te kunnen oogsten worden ze een klein beetje uitgegraven en dan met hulp van een aspergesteker los gestoken.

Waarom is het verstandig om asperges te eten?

Waarom is het belangrijk om deze groente niet alleen met een feestelijk etentje te serveren en juist regelmatig op het menu te zetten?

1. Veel voedingsstoffen en weinig calorieën

Het is een koolhydraatarme, vezelrijke groente boordevol vitaminen en mineralen. Asperges bevatten:

  • Vitamine C,
  • vitamine K,
  • vitamine B1, B2, B6,
  • vitamine E en
  • foliumzuur (vitamine B11)
  • calcium,
  • kalium,
  • magnesium,
  • fosfor,
  • en een kleine hoeveelheid ijzer, jodium, natrium, koper, mangaan, zink, fluor en selenium.

2. Ontstekingsremmende werking

Het door de Cambridge University gepubliceerde onderzoek in 2012 toonde aan dat asperges de afgifte van insuline en de werking van de bètacellen stimuleren. Op die wijze draagt het volgens de onderzoekers bij aan een betere bloedsuikerregulatie bij diabetes type 2. Een onderzoek in 2013 toonde positieve gezondheidseffecten aan van het blad en de onderste steel van asperges op het metaboolsyndroom. De nuchtere bloedsuikerwaarden, bloeddruk en cholesterolwaarden verbeterden.

3. Darmgezondheid

Asperges zijn vezelrijk. Vezels zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering en darmflora. Omdat asperges veel vocht bevatten wordt obstipatie voorkomen. Asperges zijn een prebiotica omdat ze de groei van gunstige darmbacteriën zoals lactobacillen en bifidobacteriën bevorderen.

Wil je weten hoeveel voedingsstoffen er precies in asperges zitten?

Je leest het in De voedingswaardewijzer.

Verzadigende voeding heeft een hoge nutriënt-dichtheid. Dat betekent dat de voeding veel vitaminen en mineralen bevat. De Voedingswaardewijzer helpt om inzicht te krijgen in de voedingsstoffen van producten. Het bevat een gedetailleerd overzicht van de voedingswaarde van 800 producten.

asperges koken

Asperges koken en bewaren

Wanneer de asperges zijn geoogst en niet direct worden gegeten moet je ze de eerste zes uur in koud water bewaren. Let op dat ze niet te lang in het water liggen want dan worden ze zuur. In de koelkast blijven ze een paar dagen goed. Een alternatief is om ze na de oogst in een vochtige doek te wikkelen en op een koele plek te bewaren. Wanneer asperges niet vochtig worden gehouden verkleuren ze en worden vezelachtig.

Witte asperges moet je voor het koken schoonmaken. Je snijdt de onderkant van de steel en schilt de asperge met een dunschiller. Vervolgens kook je de asperges, afhankelijk van de dikte, 5 tot 12 minuten in zout water. Groene asperges zijn dunner en hoeven niet geschild te worden. De smaak van groene asperges is wat sterker dan van witte asperges.


Asperge recepten

Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door samenwerking met Ekomenu

Ekomenu hoe het werkt 13 leefstijlen

13 leefstijlen

Maaltijdboxen voor 1 tot 4 personen

Voor 1, 2, 3 of 4 personen

Ekomenu Kies je favoriete gerechten

Kies je favoriete gerechten

Ekomenu gratis thuisbezorgd of afhalen

Gratis ophalen of thuisbezorgen