Je drinkt geen frisdrank, doet geen suiker in je koffie, bakt je eigen suikervrije koekjes en koopt chocola die gezoet is met stevia. Toch kun je dan nog ongemerkt toegevoegde suiker binnenkrijgen. Daar ga je met alle moeite die je doet… In dit artikel tien producten met verborgen suikers.

Door Sanne Knijn, orthomoleculair voedingsdeskundige bij Nutribites

Van pindakaas tot pastasaus en van yoghurt tot ‘gezonde repen’, zonder het te weten krijgen we vaak meer suikers binnen dan we denken.

1. Pindakaas

In steeds minder potten pindakaas tref je suiker aan. Vaak klopt het dus wat de fabrikanten op de verpakking zeggen als er ‘100% pinda’ op staat. Toch kan het handig zijn om het etiket te checken. In sommige potten kun je nog suiker aantreffen, bijvoorbeeld in de vorm van dextrose.

2. Ketchup

Ketchup is gemaakt van tomaten, azijn, kruiden en suiker. Soms is ook dextrose of sucralose toegevoegd. De laatste is geen suiker, maar een intensieve zoetstof. In je lichaam heeft het vaak hetzelfde effect.
Ook biologische ketchup is niet gezonder als het om suiker gaat. Het enige is dat je dan de biologische variant hebt van het witte goedje. Voor je lichaam maakt het niets uit. Alleen ongezoete ketchup is meestal suikervrij.

3. Pastasaus

Pastasaus smaakt hartig, maar kan suiker bevatten. Check dus de ingrediënten op het etiket om te zien of jouw saus vrij is van suiker. Of nog beter: maak je eigen pastasaus van tomaten, groenten en kruiden.

4. Gezonde repen

Ze bevatten gezonde ingrediënten zoals havermout, noten, zaden en pitten. Toch kunnen gezonde repen ook suiker bevatten. Let niet alleen op de aanduiding ‘suiker’ op de verpakking, maar ook op glucosestroop, fructose en maltodextrine. Dit zijn allemaal benamingen voor datgene wat we juist willen vermijden: suiker.

5. Yoghurt met een smaakje

Yoghurt zit vol gezonde eiwitten en mineralen. Toch kan yoghurt met een smaakje ook suiker bevatten. Kies daarom bij voorkeur voor naturel yoghurt en voeg vers fruit toe als je je yoghurt een smaakje wil geven. Ook kaneel of koekkruiden zijn heerlijke smaakmakers in toetjes.

6. Boterhamspread

Boterhamspread smaakt lekker fris en bevat allerlei groenten die op zich gezond zijn. Vaak tref je in hetzelfde product ook suiker aan. Vermijden dus. Als je een frisse spread wilt die ook nog gezond is, kies dan voor verse groenten of suikervrije humus.

7. Dressing

Kant-en-klare dressings die je zó over je salade kunt gieten, zijn vaak niet vrij van toegevoegde suikers. Soms staat het ingrediënt zelfs op de tweede of derde plek in de ingrediëntenlijst. Dat betekent dat er behoorlijk wat suiker in zit.

Je vindt suikers ook als glucose-fructosestroop in kant-en-klare dressings. Let dus ook op deze aanduiding op de verpakking. Het beste maak je natuurlijk je dressing zelf. Een gemakkelijk recept is balsamicoazijn en extra vierge olijfolie.

8. Ontbijtgranen

Dat ontbijtgranen voor kinderen bol staan van de suiker is geen geheim. Minder bekend is dat veel andere ontbijtgranen ook suiker bevatten. Een voorbeeld daarvan is krokante muesli.

Je kunt krokante muesli gemakkelijk zelf maken van havermout, rozijnen, noten en kaneel. Zonder suiker natuurlijk.

Wat ook kan is rauwe honing toevoegen aan yoghurt met ongezoete home made muesli. Zolang rauwe honing niet wordt verhit, bevat hij namelijk enzymen die je gezondheid ondersteunen. Bij verhitting verdwijnen de enzymen en reageert je lichaam hetzelfde op honing als op suiker.

9. Sausjes

Kant-en-klare sausjes zijn vaak smakelijk gemaakt door de toevoeging van suiker. Ook wordt het goedje gebruikt om de houdbaarheid van sausjes te verlengen. Ongemerkt krijg je hiermee toch weer behoorlijk wat suiker binnen.

Sausjes kun je gemakkelijk zelf maken met yoghurt, olijfolie en kruiden. Zo maak je met deze ingrediënten en kerriepoeder in een handomdraai een lekkere kerriesaus. Probeer het eens!

10. Fruit in blik

Fruit in blik drijft vaak in suikersiroop. Dat is uiteraard gedaan voor de houdbaarheid, maar het is verre van gezond. Vermijd ingeblikt fruit dus. Als je fruit zoekt dat lang houdbaar is, kies dan voor diepvriesfruit.

Vers fruit is natuurlijk het gezondst, dus zorg voor een goed gevulde fruitschaal. Vers fruit dat rijp is, kun je vaak langer bewaren in de koelkast. Dat is dus ook een idee om de houdbaarheid te verlengen.

Sanne Knijn is orthomoleculair voedingsdeskundige bij Nutribites


Meer lezen?

Wim Tilburgs Stichting Je Leefstijl als Medicijn

Het beste dieet – Real Food

Real food, paleo, oervoeding, Low-Carb ketogeen, vegan allemaal methoden die in basis uitgaan van pure onbewerkte voeding Kies voor puur eten