TNO gaat in april en mei van 2019 onderzoeken in hoeverre cognitief presteren wordt beïnvloed door een fysiologische stressor (overslaan van een maaltijd) en een mentale stressor (irritant geluid). Om meer inzicht te krijgen in het effect van de fysiologische stressor zullen twee groepen proefpersonen met een verschillend dieet patroon met elkaar worden vergelijken. De ene groep van proefpersonen worden geworven uit een populatie van mensen die een ketogeen dieet volgen. De andere groep proefpersonen zullen worden geworven uit een populatie van mensen met een “normaal” (regulier) eetpatroon.

Wanneer men niet gewend is om te vasten, kan het eenmalig overslaan van een maaltijd voor het lichaam en ook het brein als stressvol worden ervaren. Onderzoek laat zien dat het overslaan van het ontbijt, bij mensen die niet gewend zijn om te vasten, een negatief effect heeft op cognitief presteren. De vraag is echter hoe dit zit bij mensen die gewend zijn om te ‘vasten’.

Het ketogeen dieet kan worden gezien als een vorm van lange termijn vasten

Het ketogene dieet, hoog in vet en zeer laag in koolhydraten (< 50 g/dag) kan worden gezien als een vorm van lange termijn vasten, aangezien de beperkte hoeveelheid koolhydraat ons lichaam forceert om over te stappen op vetverbranding. Waar het brein doorgaans glucose gebruikt als energie bron, worden dan ketonlichamen gebruikt (Gibson et al., 2014; Paoli et al, 2015). Er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar de effecten van een ketogeen dieet op de cognitief presteren. Een studie met ouderen zonder dementie toonde alleen positieve effecten van de ketogene diëten bij deelnemers die, voordat men met het ketogene dieet begon, slecht scoorden op cognitief presenteren (Ota et al., 2016), oftewel bij die mensen was veel ruimte voor verbetering. In een andere studie, met vrouwen met overgewicht waarbij een ketogeen en normaal dieet werd vergeleken, werden geen verschillen in cognitieve prestaties gevonden (Wing et al., 1995).

Is het ketogeen dieet minder nadelig voor het cognitief presteren? TNO start een onderzoek.

Hoewel er in de weinige geïdentificeerde onderzoeken geen duidelijke gunstige effecten van ketogeen dieet werden gevonden in vergelijking met normale voeding op cognitieve prestaties, is juist het effect van de combinatie van een ketogeen dieet en stressoren zoals het overslaan van een maaltijd, op cognitief presteren, nog niet onderzocht. Aangezien bij mensen die ketogeen eten het lichaam overstapt op meer vetverbranding en het brein overstapt van glucose naar ketonlichamen als belangrijkste energiebron, zou het kunnen dat het overslaan van ontbijt bij mensen die ketogeen eten minder nadelig is voor cognitief presteren, vergeleken met mensen die niet ketogeen eten en een ontbijt overslaan. Om dat uit te zoeken start TNO een nieuw onderzoek.

TNO zoekt deelnemers die ketogeen eten voor dit onderzoek

Het onderzoek vindt in april/mei 2019 plaats bij TNO in Soesterberg en betreft twee sessies van ongeveer twee en een half uur, verdeeld over twee dagen.

De totale vergoeding (exclusief reiskosten) bedraagt 55 euro.

Volg jij al minimaal 2 weken een low-carb of ketogeen dieet (< 50 gr carbs/dag), voldoe je aan onderstaande voorwaarden en heb je interesse of wil je meer weten over het onderzoek?

  • Je bent tussen de 18 en 55 jaar oud
  • Je hebt een BMI tussen de 18 en 30 km/m2. BMI formule: Gewicht in kilogram / (Lengte in meter * Lengte in meter)
  • Je mag geen alcohol drinken op de avond voor de start van een testdag
  • Je hebt geen gehoorproblemen
  • Je hebt geen hartklachten
  • Je hebt geen last van snel duizelig worden of flauwvallen  
  • Je hebt geen diabetes type 2
  • Je bent niet bekend met psychiatrische – en/of neurologische aandoeningen
  • Je bent bereid te accepteren dat de verzamelde gegevens anoniem worden gebruikt, minimaal 15 jaar worden gearchiveerd en mogelijk gepubliceerd.

Inmiddels is het onderzoek in volle gang en is de inschrijving voorlopig gesloten. We houden jullie in de toekomst zeker op de hoogte van de bevindingen van TNO.

Samenwerking met Nutrita

Onderstaande berichten zijn verschenen op de website van onze samenwerkingspartner Nutrita. Een initiatief van onder andere Raphael Sirtoli Msc in moleculaire biologie en PhD kandidaat in Neurowetenschappen en lid van onze raad van advies.