Samenvatting:

Als mensen een LCHF / Ketogeen dieet volgen treedt een gezonde vorm van insulineresistentie op. De spieren zijn gewend om vet als brandstof te gebruiken en zo blijft de glucose beschikbaar voor de hersenen. Bij deze mensen is de nuchtere insuline waarde laag

Mensen met een ongezonde vorm van insulineresistentie / diabetes type 2 zitten de vetcellen overvol en de spieren zijn niet ingesteld om goed de aanwezige vetten te verbranden. Ze hebben een hoge nuchtere insuline waarde om de glucose toch in de spieren te kunnen stoppen. Ze slaan vetten op in de spieren en op andere verkeerde plaatsen.

Diabetes 2 Doorbreken met Je Leefstijl Als Medicijn

Stichting Je Leefstijl Als Medicijn heeft als doel om mensen met diabetes type 2 te helpen om deze ziekte om te keren middel van het toepassen van de vijf pijlers van een gezonde leefstijl.

We zijn betrokken bij de ontwikkeling van een app voor mensen met diabetes type 2 en we hebben de Facebook groep Diabetes 2 Doorbreken met Je Leefstijl Als Medicijn waar we inmiddels meer dan 1.500 mensen actief ondersteunen bij het omkeren van suikerziekte

Een van deze pijlers is voeding. We adviseren een LCHF / Ketogeen voedingspatroon laag in koolhydraten en hoger in natuurlijke vetten. Hiermee is het mogelijk dat mensen weer een normaal HbA1c krijgen maar dat de nuchtere glucosewaardes te hoog zijn volgens de norm.

Lezing door Hanno Pijl zijn koolhydraten killers.

Ik geef regelmatig lezingen met Hanno Pijl hoogleraar diabetologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum. In zijn lezingen geeft  hij een historisch overzicht van ons voedingsgedrag. 

Dat verhaal begint 4 miljoen jaar geleden toen leefden onze voorouders in oostelijk Afrika in de bossen en dat bepaalde ook hun voeding. Ze aten vooral complexe koolhydraten, fruit, planten, noten. Deze koolhydraten werden omgezet in glucose. Het pancreas maakt daarbij insuline aan en de glucose kan dan worden verbrand in de cellen en omgezet in energie of ze worden in de vorm van glycogeen opgeslagen in de spieren en de lever. 

Minuut 4 van de video

Ongeveer een miljoen jaar later is er een hele lange periode van ijstijden. Het word kouder, droger bossen verdwijnen en er ontstaat droger grasland. Er volgt een toename van het aantal grote zoogdieren. Onze voorouders vertrokken naar de waterkant en de vlakte en dat veranderde hun dieet fundamenteel. De mensen gingen voor het eerst substantiële hoeveelheden vis en ook vlees eten. Dat had een enorme impact op onze ontwikkeling. Ons brein ging namelijk groeien. Het werd in die periode 3 keer zo groot. Dat kon alleen maar dank zij die nieuwe voeding. Daar zijn 2 hoofdoorzaken voor:

  1. Het brein is enorm duur in energie verbruik. Het brein van een chimpansee verbruikt ongeveer 8% van de basale energie en bij de mens is dat 25%. Voorheen toen we veel planten aten was het heel moeilijk om daar voldoende energie uit te halen om ze een brein van energie te kunnen voorzien. Maar uit vis en vlees kun je veel makkelijker energie aan onttrekken. 
  2. Een tweede nog belangrijkere reden is dat ons brein voor 60% bestaat uit vet. Waarvan meer dan helft uit meervoudig onverzadigd vet. Dat kunnen wij als mensen niet zelf maken dus dat moet uit onze voeding komen.

Echter nu komen we tot een belangrijk punt alle organen behalve de hersenen en het immuunsysteem kunnen volledig op vetten werken de hersenen kunnen een deel van hun energie uit ketonen halen maar tenminste 30% van de energiebehoefte moet toch uit glucose bestaan. 

We hadden echter een dieet dat veel minder uit koolhydraten bestond en veel meer uit eiwitten en vetten in de vorm van met name vis en vlees en dat is geen bron van glucose. Dus er ontstond toch een probleem voor onze grote hersenen die glucose nodig hadden die minder in onze voeding zat. Daar moest de natuur een oplossing voor vinden.

En wat gebeurde er:

Onze weefsels en met name de lever en de spieren werden ongevoeliger voor insuline en dat had tot gevolg dat het merendeel van de glucose dus niet meer opgenomen werd door lever en spieren maar beschikbaar bleef voor onze hersenen en ons immuunsysteem. We werden dus insulineresistent. 

Echter dit is dus geen pathologische (ziekmakende) insuline resistentie / diabetes type 2 maar de fysiologische en beschermende  insulineresistentie.

Dit is dus wat we zien bij de mensen in onze Facebook groep Keer diabetes om met Je Leefstijl Als Medicijn. We passen daar het LCHF / Ketogeen / Banting schema toe en de mensen gaan dan van diabetes type 2 (ernstige pathologische insuline resistentie) naar een fysiologische insuline resistentie. En we zien dan ook de navolgende veranderingen in meetwaardes:

Kenmerken pathologische insulineresistentie

  • Hoge triglyceriden waardes
  • Hoge HbA1c
  • Veel visceraal vet
  • Hoge nuchtere glucosewaardes
  • Hoge nuchtere insulinewaardes

Kenmerken fysiologische insulineresistentie

  • Lage triglyceriden waardes
  • Lage HbA1c
  • Verminderend visceraal vet
  • Hogere nuchtere glucosewaardes
  • Lage nuchtere insulinewaardes
https://www.physiology.org/doi/full/10.1152/ajpendo.00580.2013

http://diabetes.diabetesjournals.org/content/59/9/2117

Bak AM, Vendelbo MH, Christensen B, Viggers R, Bibby BM, Rungby J, et al. (2018) Prolonged fasting-induced metabolic signatures in human skeletal muscle of lean and obese men. PLoS ONE 13(9): e0200817. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0200817

Prolonged fasting-induced metabolic signatures in human skeletal muscle of lean and obese men

De gebruikte afbeelding is vertaald uit het Engels en is afkomstig van Dr. Ted Naiman 

Het voedingsadvies voor mensen die diabetes type 2 willen Doorbreken.

Het voedingsadvies dat wij in onze Facebookgroep Diabetes Doorbreken met Je Leefstijl Als Medicijn geven is mede gebaseerd op het boek Koolhydraatarm, Suikervrij, vetrijk. Mede geschreven door de Zuid-Afrikaanse Professor Tim Noakes en Jonno Proudfoot.

Tim Noakes is emeritus professor in sport- en bewegingswetenschappen aan de universiteit van Kaapstad en ontving een eredoctoraat aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. De methode die hij toepast noemt hij dan het Banting Dieet. Bij de stichting zijn dan ook gecertificeerde Bantingcoaches aangesloten.

Vanaf 18 juni is het nieuwe boek van Jonno Proudfoot beschikbaar De complete koohydraatarme keuken. Bestel het nu via deze link.